Senos geros Nojaus dainos

Rytoj sostinės muzikos klube „New York” Darius Mileris-Nojus, su šeima gyvenantis Airijoje, pristatys pirmąjį rinktinį akustinį albumą „Archyvas”. Naujienomis su LŽ skaitytojais Darius dalijasi iš Dublino.

– Kuo išskirtinis bus šio vakaro koncertas?

– Vilniuje jau labai seniai grojau vienas, gal kokiais 2001 metais, todėl šis koncertas ir skirsis nuo pastarųjų metų pasirodymų. Labai džiaugiuosi, kad man talkins buvęs grupės „Airija” smuikininkas Eimantas Belickas.

– Ar vis dėlto nepasiilgstate tų laikų, kai koncertuodavote su „Airija”?

– Nevadinu to ilgesiu, tai tiesiog geras prisiminimas ir puikus mano gyvenimo tarpsnis. Visada ateina laikas atrasti save iš naujo.

– Kiek laiko viešėsite Lietuvoje? Ką dar žadate čia nuveikti?

– Su žmona Asta į Lietuvą atvykstame tik savaitgaliui – pristatyti albumą Vilniuje ir gimtajame Alytuje paminėti grupės „Airija” 15 metų jubiliejų, kuris buvo rugsėjo 16 dieną, bei sutuokti giminaitę.

– Ar nėra minčių pagaliau visam laikui grįžti į Lietuvą ir užsiimti muzikine veikla, juk išsaugojote nemažai gerbėjų?

– Dažnai lankausi Lietuvoje, čia vis dar vykdau kūrybinius projektus, turiu planų ir idėjų ateičiai. Gyvenu Europoje, kur šiais laikais Lietuva yra ranka pasiekiama, todėl nebėra tokio didelio skirtumo, kurioje valstybėje laikausi.

– O koks pastaruoju metu jūsų gyvenimas Airijoje?

– Airijoje užsiimu vien muzikine veikla – kuriu ir įrašau dainas, koncertuoju, organizuoju renginius agentūros „Baltic Promotions” vardu. Laisvalaikiu su šeima lankomės kine, vykstame į gamtą, keliaujame, susitinkame su draugais.

– Grįžkime prie naujojo albumo. Ką jame ras klausytojai?

– Daugumą šio akustinio albumo dainų sukūriau dar prieš grupės „Airija” atsiradimą 1992 metais, savo kūrybinio kelio pradžioje. Šios dainos dažnai skamba per mano solinius akustinius koncertus. Muzikuojant su grupe taip pat atsirasdavo akustinių baladžių, bet jos nelabai derėjo prie roko grupės atlikimo, skambesio ir stilistikos. Todėl 1998 ir 2000 metais įrašiau ir išleidau šias dainas dviem akustiniais albumais – „Vardas” ir „Rytai” – garso kasečių formatu. Naujasis albumas „Archyvas” yra rinktinis, sudarytas iš šių dviejų albumų geriausių dainų. Taip pat nusprendžiau į albumą įtraukti ir seną grupės „Airija” dainą „Laivai”, nes ji kadaise buvo paklydusi tarp kasetinių įrašų.

Albumas „Archyvas” – tai kita, galbūt mažiau žinoma, mano kūrybos pusė, kurią noriu atverti savo klausytojams.

– Ar albume yra naujai sukurtų ir klausytojams dar negirdėtų dainų?

– Yra viena visiškai nauja daina „Kuriuo vardu tave šaukt”, mat norėjau, kad būtų ir dalelė mano šiandienos nuotaikų bei minčių.

– Kuri daina iš šio albumo jums artimiausia?

– Visos dainos primena tą gyvenimo laikotarpį, kuriuo buvo parašytos. Jos išlieka artimos ilgai, po to pamažu tolsta ligi klausytojo. Todėl šiuo metu man artimiausia nauja daina, kuria gyvenu, kurios mintis ir idėja jaudina mane šią dieną. Tačiau prieš vienuolika metų parašytos „Sonetas”, „Aš noriu” ar „Vardas” liko labai artimos, nes jose dainuoju apie tokius amžinus dalykus kaip žmogaus santykis su visuomene, savęs ieškojimas, atradimas ir praradimas.

– Kiek laiko užtrukote rengdamas šį albumą?

– Kadangi tai rinktinis albumas, tai jo kūrimas, galima sakyti, užtruko daugiau nei dešimtmetį. Naują dainą ir dar keturias iš naujo įrašiau prieš mėnesį, nes nebuvau visiškai patenkintas jų skambesiu, kai jos buvo įrašytos prieš devynerius metus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.