Negrąžinamų ir nekeičiamų prekių spąstai

Pardavėjai atgal priima ar keičia tik tuos daiktus, kurie nėra įtraukti į Ūkio ministerijos sudarytą sąrašą

Nors Lietuvos įstatymai skelbia, jog vartotojas turi teisę grąžinti net ir kokybišką, tačiau jam dėl subjektyvių ar objektyvių priežasčių netinkamą prekę, Daiktų grąžinimo ir keitimo taisyklėse išvardyta daugybė dalykų, kurių, pasirodo, grąžinti nevalia.

Ant šio kabliuko ir užkibo trijų vaikų mama Asta Baliuckienė. Moteris nežinojo, jog moksleiviams reikalingi pratybų sąsiuviniai – būtent tokia prekė, kurios nei grąžinti, nei pakeisti negalima.

Vargas dėl pratybų

Viename „Baltų lankų” knygyne daugiavaikė mama prisirinko pratybų sąsiuvinių už 60 litų. Sumokėjo, paėmė kasos kvitą ir tik tada susigriebė, kad viena dukra mokosi ne 7, o jau 8 klasėje. Nedelsdama grįžo į knygyną, atsiprašė prie kasos dirbusio vaikino ir paaiškino apsirikusi. Paprašė 7 klasės geo-grafijos pratybas, atlasą ir istorijos pratybas pakeisti į analogiškus 8 klasei. Kainos skirtumą sutiko sumokėti.

Pasak A.Baliuckienės, knygyno darbuotojas į kalbas nesileido, tik davė perskaityti ištrauką apie nekeičiamas knygas iš Ūkio ministerijos įsakymo. „Bet nesusipratimas įvyko čia pat ir dabar – nebuvau parsinešusi tų prekių namo, jų nevarčiau, nekopijavau. Neprašiau jų priimti atgal ir grąžinti pinigus, tik pakeisti”, – stebėjosi trijų moksleivių mama.

„Mane aptarnavęs vaikinas į šiuos argumentus tik skiemenavo: „Ne-pri-i-ma-me, ne-kei-čia-me.” Kitas pardavėjas mestelėjo: „Žiūrėti reikia.” Žiūrėjau, bet ką sužiūrėsi, kai vaikas ne vienas. Visiems kasmet perku, va, ėmiau ir suklydau kartą. Kiek vėliau knygyno vadybininkė pasiėmė netikusias pratybas, tačiau pakeitė tik dvejas, kurių kaina visiškai sutapo su aštuntos klasės”, – su nuoskauda kalbėjo A.Baliuckienė.

Grąžinti negalima

Norėdama įsitikinti, ar iš tiesų ministerijos įsakymas draudžia grąžinti kokybiškas knygas, A.Baliuckienė kreipėsi į knygyno komercijos direktorę. Gautas atsakymas nuvylė: ministerijos įsakymas galioja visiems, taip pat ir ką tik pirktiems spaudiniams. Anot knygyno atstovės, priimti tokias prekes atgal yra sudėtinga dar ir todėl, kad būna išmagnetintos apsaugos juostelės. Tiesa, knygyno vadovybė apgailestavo dėl nemandagaus darbuotojų elgesio ir patikino, kad jie bus įspėti.

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Kauno apskrities skyriaus vedėja Vida Packočinienė informavo, jog Daiktų grąžinimo ir keitimo taisyklės skelbia, kad kokybiškas prekes grąžinti ar pasikeisti galima per 14 dienų, turint pirkimo dokumentą. Jeigu pardavėjas neturi tinkamos prekės pakeisti, pirkėjui jis privalo grąžinti už netikusį daiktą sumokėtus pinigus. Prekė tokiu atveju turi būti atiduota pardavėjui.

Tačiau kitame tų pačių taisyklių punkte išvardyta daug daiktų, kurių nei grąžinti, nei keisti nevalia. Į šį sąrašą įtrauktos ne tik knygos ir pratybos, bet ir kūdikių drabužėliai, žaislai, laikrodžiai, pėdkelnės, baldai, audiniai, parfumerijos prekės ir t.t.

Trūksta geranoriškumo

„Daug kas priklauso ir nuo pardavėjo geranoriškumo. Juk Civilinis kodeksas numato teisingumo, protingumo ir sąžiningumo principų taikymą tokiomis situacijomis”, – tikino V.Packočinienė.

Pasak jos, knygyno darbuotojai privalėjo į situaciją pasižiūrėti lanksčiau ir pakeisti pratybų sąsiuvinius. „Tikrai nieko nebūtų atsitikę. Dažnai pratybų sąsiuvinius perka ir patys mokiniai, o jie dar dažniau klysta nei suaugusieji. Knygyno darbuotojai prie kasos turėtų atidžiai patik-rinti, ar pratybų sąsiuviniai būtent tie, kurių reikia. Labai gera iniciatyva, kai pratybas perka pačios mo-kyklos”, – aiškino V.Packočinienė.

Panašios nuomonės laikėsi ir Lietuvos vartotojų instituto direktorė Zita Čeponytė. „Tokios istorijos tik menkina knygyno reputaciją. Daugiavaikė motina susidūrė su nenoru siekti geranoriško dialogo”, – komentavo Z.Čeponytė.

Tačiau, pasak Z.Čeponytės, kuo nors kitu, išskyrus geranoriškumo stoka, knygyno apkaltinti negalima, mat taisyklės surašytos juodu ant balto.

„Ne kartą kėlėme klausimą dėl kokybiškų nekeičiamų ir negrąžinamų daiktų sąrašo, – teigė Vartotojų instituto vadovė. – Mūsų nuomone, jis per ilgas. O klausimą dėl knygų žmonės užduoda labai dažnai. Būna atvejų, kai, pavyzdžiui, žmogus knygą gauna dovanų, o tokią jau turi. Tačiau jis taip pat negali pasinaudoti teise keisti ir grąžinti knygas”, – aiškino Z.Čeponytė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Negrąžinamų ir nekeičiamų prekių spąstai"

  1. nukentejes

    patys issirinkom daunus tai dabar ir kenciam, man irgi panasiai taip buvo 💡

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.