Buvę VVKT vadovai taikė dvigubus standartus, teigia auditoriai

Planinis Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) veiklos patikrinimas išaiškino buvusių tarnybos vadovų darbo trūkumus. Netinkamai naudotos biudžeto lėšos, nemotyvuotai išplėsta tarnybos struktūra, vidaus kontrolės trūkumas – tokie pagrindiniai priekaištai, kuriuos pateikė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) vidaus audito skyriaus specialistai.

Pasak SAM Vidaus audito skyriaus vedėjo Gedimino Valantavičiaus, didžiausią nerimą kelia netinkamai valdytas biudžetas.

„VVKT struktūra buvusių vadovų buvo nemotyvuotai ir neracionaliai išplėsta. Tai ne tik apsunkino valdymą, vidaus kontrolę, bet ir lėmė netinkamą bei neefektyvų biudžeto lėšų naudojimą. Vieni darbuotojai buvo skatinami finansiniais priedais net kai neatlikdavo savo funkcijų, kiti už darbą gaudavo neadekvačiai mažus atlyginimus”, – sako G. Valantavičius.

Neigiamo auditorių įvertinimo sulaukė ir itin didelė VVKT personalo kaita. 2006 m. buvo atleista beveik ketvirtadalis (24 proc.) specialistų, per pirmąjį šių metų pusmetį, iki ateinant naujai VVKT vadovei, atleista dar 15 proc. darbuotojų.

Anot vidaus audito skyriaus vedėjo, nuolatinė personalo kaita neigiamai veikė tarnybos darbo atmosferą, trukdė tinkamai atlikti funkcijas, vilkino darbus.

Pastabų tarnyba sulaukė ir už vadovavimąsi pasenusiais nuostatais. Jie buvo priimti dar 1998 m. ir veikė iki šiol, nors turėjo būti pakeisti iškart, kai 2006 m. buvo priimtas naujasis Farmacijos įstatymas, reglamentuojantis VVKT veiklą. Su pradėtu rengti naujų nuostatų projektu turės būti pakeistas ir tarnybos darbo reglamentas, mat audito metu pastebėta, kad kai kurie tarnybos skyriai vadovavosi ne tik visos tarnybos darbo reglamentu, bet ir atskirų skyrių darbo reglamentais. Tai sudarė sąlygas galioti dvigubiems veiklos standartams.

Iki spalio pirmosios VVKT sudaryta darbo grupė pateiks priemonių planą, kaip bus įgyvendintos audito rekomendacijos. Tarp numatytų prioritetinių darbų – koreguoti VVKT struktūrą, patvirtinti nuostatus, atskirti besidubliuojančias funkcijas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.