Pasiulymai iššaudyti lapes ir mangutus kovai su pasiutlige, primena viduramžių taktiką

„Lietuva laimi kovą, paskelbtą pasiutligei. Per pastaruosius metus laiku ir sklandžiai atlikta oralinė vakcinacija jau duoda teigiamų rezultatų kovojant su šia pavojinga gyvūnų liga”, – teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vedėjas Vaidotas Kiudulas.

Todėl specialisto teigimu, samprotavimai, kad pasiutligė Lietuvoje yra neįveikiama ar su šia liga kovojama netinkamais metodais yra visiškai nepagrįsti samrotavimai.

Lietuva kovojat su pasiutlige rėmėsi senųjų ES šalių patirtimi šioje srityje. ES šalys, kuriose pasiutligė yra likviduota, įgyvendino pagrindinę priemonę – sistemingą oralinę laukinių gyvūnų vakcinaciją. Senosios Europos šalys – Prancūzija, Vokietija, Belgija, Austrija, Liuksemburgas, taikydamos šią kovos strategiją, jau kone prieš 6 metus likvidavo šią mirtiną ligą. Šiuo metu laukinių gyvūnų vakcinaciją prieš pasiutligę vykdo ir pasiekė gerų rezultatų ir naujosios ES valstybės – Slovakija, Čekija, Lenkija, Latvija ir Estija.

Todėl Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, siekdama likviduoti pasiutligę laukinių gyvūnų tarpe ir tokiu būdu užkirsti kelią pasiutligės perdavimą naminiams gyvūnams, o tuo pačiu ir žmonėms, parengė daugiametę pasiutligės likvidavimo programą. Ją patvirtino Europos Komisija. Nuo 2006 metų pavasario, siekiant visiškai likviduoti naminių ir laukinių gyvūnų pasiutligę, visoje Lietuvos Respublikos teritorijoje vykdoma oralinė laukinių gyvūnų vakcinacija.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pradėta pasiutligės likvidavimo programa, vykdoma už Europos Sąjungos ir Lietuvos lėšas. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų teigimu, norint, kad būtų pasiektas efektyvus rezultatas, vakcinacija turi būti vykdoma mažiausiai 6 metus. Ši profilaktinė priemonė atliekama du kartus metuose – pavasarį ir rudenį. „Tai yra ilgalaikė kampanija, kuri truks tol, kol Lietuvos teritorijoje bus likviduota ši užkrečiama ir labai pavojinga gyvūnų liga. Užregistravus paskutinį pasiutligės atvejį, vakcinacija dar bus tęsiama dvejus metus”, – sakė V.Kiudulas.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba vykdo pasiutligės stebėseną bei atlieka rizikos vertinimą ir įgyvendina pasiutligės prevencijos ir kontrolės priemonių kompleksą. Programą sudaro trys komponentai: jaukų su oraline pasiutligės vakcina įsigijimas, jų išmėtymas ir pasiutligės oralinės vakcinacijos efektyvumo įvertinimas. Pirmasis etapas jau praeitas – įsigyta ir bus išmėtyta 6 mln. jaukų.

Lietuvoje pasiutligė buvo išplitusi, 2006 m. buvo nustatytas rekordinis šios ligos atvejų skaičius – 2232. Iki 2000 m. atliktos oralinės vakcinavimo kampanijos dėka sumažėjo laukinių gyvūnų pasiutligės atvejų. Pavyzdžiui, Tauragės rajone pakartotinė 175-215 km2 (18 % rajono teritorijos) vakcinacija trijų metų laikotarpiu (1997-1999) sutapo su pasiutligės susirgimų sumažėjimu nuo 20 (1997) iki 2 (1999). Dėl lėšų stygiaus nutraukus laukinių gyvūnų vakcinaciją, nuo 2000 metų pasiutligės atvejų ženkliai padaugėjo – nuo 364 iki 850 atvejų per metus. Po to kasmetinis pasiutligės atvejų skaičius kasmet augo.

Visoje Lietuvos Respublikoje vykdomos vakcinacijos rezultatai pastebėti po vakcinacijos kampanijos 2006 m. pavasarį, kuomet pasiutligės atvejų sumažėjo nuo 281 iki 114. Jau dabar matoma, kad laukinių gyvūnų vakcinacija duoda didžiulį efektą, per 2007 m. sausio – rugpjūčio mėnesius nustatyti tik 366 pasiutligės atvejai, tai 1114 atvejų arba 5 kartus mažiau negu per atitinkamą 2006 metų laikotarpį.

„Pastaraisiais metais pasiutligės atvejų skaičius Lietuvoje smarkiai sumažėjo, situacijos pagerėjimas jaučiamas ne tik mūsų respublikoje, bet ir kaimyninėse valstybėse – Estijoje ir Latvijoje. Vykdant pasiutligės likvidavimo programą, visos Baltijos šalys vertinamos kaip vienas regionas. Pasiutligės likvidavimo programa yra palankiai vertinama ir Europos Komisijos, kuri teikia neatlygintiną paramą šios programos įgyvendinimui”, – tvirtino V.Kiudulas.

Europos Komisija koofinansuoja 50 % patirtų išlaidų vakcinos įsigijimui ir laukinių gyvūnų vakcinacijai nuo pasiutligės. Bendra numatoma pasiutligės likvidavimo 2008 – 2010 metais programos įgyvendinimo kaina bus apie 20070625 litų.

Pasitaikančios nuomonės spaudoje, kad kova su pasiutlige tai tik lėšų švaistymas, yra moksliškai nepagrįstos ir archaiškos: „Mes gyvename naujoje Europoje, kur ypatingai didelis dėmesys skiriamas gyvūnų globai ir gerovei, todėl kai kurių „veikėjų” siūlymas iššaudyti lapes ir mangutus, labai primena viduramžių taktiką, o ne naujausiais biologijos, gamtos mokslais pagrįstą strategiją”, – teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vedėjas Vaidotas Kiudulas.

Specialisto teigimu, nevykdant laukinių gyvūnų vakcinacijos, pasiutligės atvejų ženkliai padaugės ir tai apsunkins šios pavojingos ligos likvidavimą. Taip pat pilnai neįgyvendinus pasiutligės likvidavimo programos, Lietuvos Respublika negalės pretenduoti į Europos Komisijos paramą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.