Pasaulinė natūralios aplinkos diena

Šeštadienį vilniečiai kviečiami aplankyti įdomiausius Vilniaus žaliuosius kampelius

Jungtinės Tautos kiekvienų metų spalio pirmąjį pirmadienį skelbia Pasauline natūralios aplinkos diena. Šia diena stengiamasi atkreipti dėmesį į žmogaus namų aplinką ir jos būklę. Natūralios aplinkos diena šiais metais pirmą kartą bus paminėta ir Vilniuje. Rugsėjo 29 d. (šeštadienį) Aplinkosaugos informacijos centras ir Vilniaus miesto savivaldybė organizuoja renginių ciklą skirtą pažinti Vilniaus miesto žaliąsias erdves.

Šių metų šventės šūkis yra „Saugus miestas – tvarkingas miestas”. Pasak Aplinkosaugos informacijos centro direktorės Jurgitos Mačiūnaitės tokia tema pasirinkta neatsitiktinai: „Pastaruoju metu vis daugėja problemų susijusių su miesto aplinkos kokybe, gyventojų saugumu ir socialine lygybe – tai nusikaltimai bei smurtas, natūralios bei žmonių sukeltos katastrofos, žaliųjų plotų nykimas ir kt. Todėl Jungtinės Tautos ir siekia atkreipti kiekvieno žmogaus dėmesį į šių problemų svarbą”, – kalbėjo J. Mačiūnaitė.

Šeštadienį Vilniuje vyks įvairūs renginiai skirti paminėti šiai dienai. Vienas iš įdomiausių – Kairėnų botanikos sode atidaroma tarptautinė keliaujanti fotografijų paroda „Hard rain”. Fotografas Mark Edwards 1969 liepą pasiklydo Sacharoje, jį išgelbėjęs klajoklis klausėsi Bob Dylan dainos „A Hard Rain’s A-Gonna Fall”. Sujaudintam dainos žodžių M. Edwards kilo mintis iliustruoti kiekvieną dainos eilutę nuotraukomis. Apkeliavęs daugiau kaip 150 šalių M. Edwards užfiksavo daugybę dokumentiškai tikslių, bet kartais šokiruojančių ir žiaurių faktų apie žmogaus koliziją su gamta ir liūdnas neapgalvotos žmogaus veiklos pasekmes.

Pasaulinės natūralios aplinkos dienos metu Vilniaus miesto gyventojai ir jo svečiai taip pat galės apsilankyti dar nedaug miestiečiams žinomose Vilniaus miesto žaliose erdvėse – Markučių dvaro parke, Kairėnų botanikos sode, sužinoti apie senuosius Vilniaus šaltinius, o vakare mokytojų namų kiemelyje pasiklausyti dainuojamosios poezijos atlikėjų ir folkroko grupės Atalyja.

Apie Pasaulinę natūralios aplinkos dieną

Natūralios miesto aplinkos diena minima nuo 1986 metų. Kiekvienas jos paminėjimas įgauna vis didesnį mastą ir susilaukia nemažo politikų, žiniasklaidos ir paprastų piliečių – tokių kaip Jūs – dėmesio. Ši diena minima jau daugiau nei 50-yje pasaulio šalių, o dabar ji pasiekė ir Lietuvą.

Kasmet paminėti šiai dienai išrenkamas vienas ar keli miestai, kurie tampa šventės centrais. Šiemet jais bus Haga Olandijoje ir Monterėjus Meksikoje. Natūralios miesto aplinkos dieną palydi daugybė renginių – koncertai, kino seansai, lėšų rinkimo akcijos, sporto turnyrai, piešinių konkursai ir taip be galo – viskas tam, kad Jūs suprastumėte Natūralios miesto dienos esmę, problemas ir prisidėtumėte prie jų sprendimo.

Apie Aplinkosaugos informacijos centrą

Aplinkosaugos informacijos centras – visuomeninė aplinkosauginė organizacija, įkurta 1996 metais grupės studentų iniciatyva. Per 10 veiklos metų Aplinkosaugos informacijos centras įgyvendino eilę aplinkosauginių projektų biologinės įvairovės apsaugos, atsakingo vartojimo, tolydžios plėtros srityse, organizavo talkas, parodas, akcijas ir seminarus. Informuodamas visuomenę ir skatindamas rūpintis aplinka ir atsakingai elgtis joje, Aplinkosaugos informacijos centras siekia prisidėti prie demokratinės ir sąmoningos visuomenės vystymosi.

Dėl papildomos informacijos prašome kreiptis:

Šventės programa

10 val. Ekskursija po vieną gražiausių Vilniaus parkų – Markučius, kur rūmų didybę dar mena senieji ąžuolai. Rinktis prie 10 maršruto autobuso paskutinės stotelės „Markučiai”.

12 val. Vilniaus Universiteto botanikos sode, Kairėnuose (Kairėnų 43, Vilnius) atidaroma keliaujanti tarptautinė paroda „Hard Rain”, skirta atkreipti visuomenės dėmesį į globalinius pokyčius aplinkoje ir juos stabdyti.

13 val. Ekskursija po senąjį Vilniaus Universiteto botanikos sodą, Vingio parke. Ne tik grožėsimės rudeninių gėlių kolekcijomis, bet ir apžiūrėsime Radvilą Juodąjį dar menantį dvarą. Rinktis prie „Lakštingalos” kavinės (M. K. Čiurlionio g. 102, Vilnius).

16 val. Ekskursija „Senojo Vilniaus vandenys”, kurios metu sužinosime iš kur senovėje vilniečiai sėmė vandenį, apie Vilnios ir Neries svarbą miestui. Rinktis troleibusų stotelėje prie buvusio „Lietuvos” kino teatro (Pylimo 17, Vilnius).

20 val. Vilniaus mokytojų namų kiemelyje (Vilniaus g. 39, Vilnius):

– Apie žaliųjų plotų svarbą miestiečių gyvenime kalbės žymus aplinkosaugininkas dr. Romas Pakalnis

– „MUMS TAI RŪPI”- filmas apie žaliąjį Vilniaus grožį ir apie tai, kodėl galime jo netekti….

– Koncerte dayvauja dainuojamosios poezijos atlikėjai Eglė Sirvydytė ir Domantas Razauskas, folkroko grupė ATALYJA.

– Jaunųjų Vilniaus vaikų ir jaunimo dailės mokyklos menininkų piešimo akcija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.