Tarptautinį Kauno kino festivalį atidarys vengriškas filmas

Tarptautinio Kauno kino festivalio svečiai turės galimybę atrasti šiuolaikinį Vengrijos kiną. Ją suteiks garsus vengrų režisierius Szabolcs Hajdu, festivalyje pristatantis savo sukurtą filmą „Balti delnai”, kurį, beje, festivalio žiūrovai pamatys patį pirmąjį. Filme vystomos Centrinės Europos gyventojams – tiek lietuviams, tiek vengrams – aktualios bei gerai pažįstamos temos. Filmas, kuriame apstu autobiografijos elementų, pasakoja apie režisieriaus vaikystę bei jo jau suaugusio brolio gyvenimą, gyvenimišką dviejų pažįstamųjų patirtį.

Šiame vengrų režisieriaus filme susipažinsime su gimnastu, aukso medalininku, pradėjusiu treniruotis vos dešimties, kuomet fizinės bausmės buvo įprastas reiškinys, vėliau išvykusiu iš šalies ir su didžiausiu sunkumu prisitaikiusiu prie visiškai kitokio požiūrio į sportą Kanadoje.

„Balti delnai” – režisieriaus sukurtas vaidybinis filmas, už kurį 37 -oje Vengrijos filmų savaitėje (vykusioje 2006 m. sausio 31 – vasario 7 dienomis) režisierius buvo apdovanotas už režisūrą, jam atiteko ir užsienio kritikų apdovanojimas (ex aequo), filmui atiteko geriausio prodiuserio, geriausio kinematografo, geriausio redaktoriaus apdovanojimai, filmas buvo įvertintas ir specialiu žiūrovų prizu. Filmas „Balti delnai” pradėjo sėkmingą tarptautinę karjerą premjera 59-jame Tarptautiniame Kanų kino filmų festivalyje (2006 m. gegužės mėn. 17-28 dienomis), bei sulaukė kvietimų dalyvauti įvairiuose tarptautiniuose kino festivaliuose Prancūzijoje, Turkijoje, Slovakijoje, Čekijoje bei Slovėnijoje, kur taip pat buvo kritikų įvertintas bei apdovanotas. Vengrija nominavo Szabolcs Hajdu filmą „Balti delnai” 2007 m. Oskaro nominacijai „Geriausias filmas užsienio kalba”.

Filmo peržiūrą bei režisieriaus dalyvavimą festivalyje remia Vengrijos kultūros institutas Taline.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.