Lietuviški balsai tarptautinėje Geteborgo knygų mugėje

Rugsėjo 27-30 dienomis vyksiančioje 23-ojoje Geteborgo knygų mugėje (Švedija), kuri kartu yra didžiausia knygų mugė ir svarbiausias tarptautinis literatūrinis renginys visoje Skandinavijoje, savo kūrybą pristatys ir seminarų diskusijose dalyvaus net 5 lietuvių rašytojai ir intelektualai.
Rugsėjo 26 d. Geteborgo universiteto „GOArt” centre vyks akademinis seminaras tema „Lietuvos kultūra, religija, muzika 18 a. ir dabar”.
Rugsėjo 27 d. mugėje vyksiančiuose seminaruose rašytojas, filosofas ir publicistas Leonidas Donskis kartu su kolegomis iš Latvijos Aivaru Stranga ir Švedijos Ola Sigurdssonu bei garsiu TV publicistinių, diskusinių laidų vedėju, rašytoju, kritiku Joranu (Göran) Rosenbergu kalbės apie tai, kaip istorijos įvykiai formavo Europos identitetą, o su estų kolega filosofu, rašytoju Reinu Raudu diskutuos apie senas ir naujas cenzūros formas. Neabejingi esė žanrui kviečiami į seminarą „Essais, mon amour!” su lietuvių eseistais Giedra Radvilavičiūte ir Rolandu Rastausku bei garsiu švedų rašytoju Ulfu Erikssonu ir literatūros kritiku, rašytoju Gunaru D Hanssonu. Tą patį vakarą Geteborgo miesto bibliotekoje vyks susitikimas su poetais Kęstučiu Navaku ir Rimvydu Stankevičiumi, eseistu Rolandu Rastausku bei poete iš Baltarusijos Valzhyna Mort, o po šio renginio norintys išgirsti Baltijos šalių poezijos kviečiami į Geteborgo meno akademiją „Valand”.
Rugsėjo 28 d. vyksiančiuose renginiuose bus galima pasiklausyti Kęstučio Navako ir Rimvydo Stankevičiaus eilių ne tik knygų mugės poezijos programoje „Poezijos kambarys”, bet ir kavinėje „Café Flygarns Haga”, o besidomintieji Baltijos šalių istorija kviečiami į seminarą pavadinimu „Istorijos įkaitai” knygų mugės teminėje programoje „Žodžio laisvė”. Geteborgo gimnazijoje „Hvitfeldska Gymnasiet” švedų moksleiviai turės progos susitikti su 4 lietuvių rašytojais, poetais ir eseistais.
Mugės lankytojai galės išvysti naujausių lietuviškų knygų kolekciją, kurią erdviame nacionaliniame stende pristatys Lietuvos leidyklos.

Geteborgo knygų mugės metu VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009” atstovai kartu su LR ambasada Stokholme surengs atskirą spaudos konferenciją, kurioje bus pristatytos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009” ir Lietuvos 1000-mečio jubiliejaus minėjimo programos. Spaudos konferencijos ir Lietuvos nacionaliniame stende rengiamo priėmimo metu savo originalią programą pristatys lietuvių perkusininkas, varinių gaublių išradėjas ir jais bei stiklo gaubliais grojantis menininkas Tomas Dobrovolskis.

Knygų mugės metu bus eksponuojama daugiau kaip 700 stendų, vyks 460 seminarai, kuriuose diskutuoti pakviesta daugiau nei 770 dalyvių.
2006 metais Geteborgo knygų mugės renginiuose dalyvavo 743 rašytojai ir intelektualai iš 34 šalių (iš viso 1890 dalyvių), buvo akredituota 1420 žurnalistų. Pirmoji Geteborgo knygų mugė įvyko 1985 metais. Tai yra didžiausia knygų mugė Šiaurės Europos šalyse, kiekvienais metais pritraukianti daugiau nei 100 tūkst. lankytojų. 2005 metais Lietuva dalyvavo šioje knygų mugėje pagrindinės viešnios teisėmis ir sulaukė didžiulio pasisekimo bei žiniasklaidos dėmesio.

Lietuvos prisistatymo tarptautinėje Geteborgo knygų mugėje „Bok&Bibliotek 2007” programą parengė LR ambasada Stokholme, VšĮ „Lietuviškos knygos”, bendradarbiaujant su Lietuvos institutu, Lietuvos leidėjų asociacija, Geteborgo knygų muge, Geteborgo universitetu, Geteborgo miesto biblioteka ir kt. organizacijomis.
Lietuvos renginių programą parėmė Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Geteborgo knygų mugė ir Geteborgo universitetas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.