Žemaičiai susiruošė imti valdžią

Kurį laiką atakavusi įvairiais pranešimais apie žemaičių rekordus pasaulyje ir jų ginčus su Teisingumo ministerija dėl tautybės deklaravimo, vakar žemaičių iniciatyvinė grupė pranešė kurianti Žemaičių partiją ir kitais metais šturmuosianti Seimą.

„Vakarų ekspresui” žemaičiai tikino parlamente per posėdžius planuojantys su kolegomis bendrauti tarmiškai ir pirmiausiai sieks, kad Žemaitija būtų įteisinta kaip atskiras administracinis vienetas.

Vienas iš partijos kūrimo iniciatorių Antanas Kontrimas, išgarsėjęs kaip stipriausios barzdos pasaulyje savininkas ir Gineso rekordininkas, sakė, jog dabar politikai iš žemaičių siekių tik tyčiojasi ir niekina.

Žemaičiai užsimojo

Žemaičių iniciatyvinė grupė vakar pasirašė ir paskelbė viešą pareiškimą, kuriuo pakvietė visus prisijungti prie žemaičių politinio judėjimo ir kartu kurti partiją.

Būsima partija sieks, kad per išrinktus atstovus į valstybės bei savivaldybės valdžios institucijas būtų įgyvendinta tokia valstybės valdymo politika, kuri garantuotų spartų žemaičių krašto socialinį ir ekonominį vystymąsi, didintų žemaičių tautos pasitikėjimą savimi, saugotų kultūrinę bei istorinę savastį.

„Žemaičių, kaip tautinės grupės su sava kalba, tradicijomis bei kultūra, egzistavimą liudija istoriniai įvykiai, tačiau dabartinė valdžia nepripažįsta teisės į savasties išsaugojimą, teisės į savanorišką tautybės deklaravimą, esama santvarka neskatina ekonominės ir socialinės plėtros regione. Todėl priimtas sprendimas kviesti žemaičius į politinį žemaičių judėjimą, kartu kuriant partiją”, – teigiama išplatintame pareiškime.

Pasak iniciatorių, steigiamasis partijos suvažiavimas turi įvykti jau šį rudenį, lapkričio mėnesį.

Dar bylinėsis

A. Kontrimas negalėjo pasakyti, ar dalyvaus rinkimuose į parlamentą.

„Aš esu žemaitis ir to fakto ignoruoti negalima. Dabar norima sunaikinti Žemaitijos vietovardį, todėl ir pribrendo reikalas kurti partiją. Norima, kad viena Lietuva būtų, tačiau tų lietuvių beveik nėra: yra žemaičiai, aukštaičiai, suvalkai ir dzūkai. Greitai kreipsiuosi į teismą dėl to, kad dokumentuose nepripažįsta žemaičių tautybės. Pagal visas tarptautines konvencijas tautybė deklaruojama, o ne įrodinėjama”, – tikino žemaitis.

Vienas iš Žemaičių partijos iniciatorių, buvęs Seimo narys klaipėdietis Egidijus Skarbalius mūsų dienraščiui sakė, kad ambicijos – didelės.

„Darbo partija per rinkimus surinko 280 tūkst. žmonių balsų ir parlamente gavo 40 vietų, o mūsų prognozės – optimistiškesnės. Lietuvoje gyvena apie milijoną žemaičių, tad rinkimai bus įdomūs. Gal ir kalbėsime parlamente žemaitiškai, nes įstatymiškai žemaičių kalba atitinka reikalavimus: ja kalbama viešose vietose, yra žemaičių gramatika, leidžiami laikraščiai žemaitiškai, transliuojamos televizijos ir radijo laidos”, – dėstė politikas.

Vyriausybė iki šių metų gruodžio 31 dienos turi parengti administracinės reformos gaires, o Seimas kitąmet svarstys pataisas. E. Skarbaliaus žiniomis, ketinama panaikinti Žemaitijos apibrėžimą.

Jo teigimu, Žemaičių partija būtų centristinė, tačiau linkusi į konservatyviąją pusę. Pasidomėjus, ką jis mano apie kitą neegzistuojančio Žemaitijos parlamento prezidentu save tituluojantį Justiną Burbą, pokalbininkas buvo griežtas.

„Na, kaip galima eiti tokias pareigas? Tai tas pats, kas būti bendrovės generaliniu prezidentu. Parlamente yra pirmininkas. Aš pasakysiu liaudiškai – jis man rakštis minkštoje vietoje. Savo veiksmais iš žemaičių padaro kažkokius kvailelius”, – sakė jis

„Perspektyva – menka”

Andrius KUBILIUS, Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) pirmininkas.

Sunku ką ir pasakyti apie Žemaičių partijos steigimo idėją. Politinė jėga turi turėti savo ideologiją, klasikines pažiūras. Tuomet aišku, ko siekiama. Etniniu ar kitokiu netradiciniu pagrindu sukurtos partijos – reti, neilgalaikiai dalykai. Jei žemaičiams Lietuvos reikalai mažiau svarbūs, man gaila. Per anksti tokius žaidimus žaisti, nes yra daug iššūkių – ekonomika, saugumas. Ta partija gali neturėti didelės perspektyvos. Manau, lietuviai turi pakankamai sveiko proto. Viena yra Gineso rekordų siekti, kitas – parlamentinis darbas.

Faktai

* Šiuo metu Lietuvoje užregistruotos 38 politinės partijos.
* Didžiausia šalyje – Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP), vienijanti per 14 tūkst. narių.
* Jauniausia – šiemet įsikūrusi Lietuvos pensininkų partija, vienijanti apie 1,5 tūkst. narių.
* Seniausia šalyje politinė jėga – LSDP, įkurta 1896 m.
* Norint Teisingumo ministerijoje užregistruoti partiją reikia, kad būtų mažiausiai 1 tūkst. steigėjų.
* Kad patektų į Seimą ir gautų nors vieną mandatą, savarankiškai rinkimuose dalyvaujanti politinė jėga turi surinkti ne mažiau kaip 5 proc. visų rinkimuose dalyvaujančių žmonių balsų.
* Lietuvoje jau egzistuoja kelios tautiniu pagrindu sukurtos partijos – Lietuvos Rusų sąjunga, Rusų aljansas, Lenkų rinkimų akcija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Žemaičiai susiruošė imti valdžią"

  1. Julius

    Tikiu kad visi sie , svelniai tariant antikonstituciniai veiksmai , ir visai nesvarbu kas su kuom miega , tokiu budu neturetu persiduoti politiniai norai bei bobiski plepalai , vienas kitam.
    O jeigu rimtai , manau , kad mastantys apie Lietuvos ateiti Zemaiciai yra ant tiek protingi ir neis paskui visokio plauko, visaip paklydusiais atskalunais , kurie nenori
    tiksliai ivardinti savo siekius ir prisidengia Zemaiciu patiklumu , teikdami daug pazadu. Potekste ne pirmas kartas bandoma sioje Lietuvos dalyje pasinaudoti zemaitijos zmoniu ambicingumu kuris tarsi savaime suprantamai turi , kuriamo Zemaitijos fasizmo atspalvi . Manau jau cia baigiasi demokratija ir sias kurimo idejas turetu ivertinti tam skirtos institucijos , kad apgintu Lietuvos konstitucija.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.