Mažeikius užgulė lenkų lavina

„Mažeikių naftoje” dirbantys užsieniečiai išjudino butų rinką, o kapitaliniam gamyklos remontui sukviesti papildomi keli tūkstančiai darbininkų tiesiog užtvindė visus nuomojamus gyvenamuosius plotus iki pat pajūrio.

Šiuo metu Mažeikiuose butų nuoma brangesnė negu sostinėje. Jau įprasta, kad kavinėse valgiaraštis pateikiamas ne tik lietuvių, anglų, bet ir lenkų kalbomis. Senojoje miesto bažnyčioje netrukus planuojama lenkiškai laikyti Mišias.

Butų trūksta vietos gyventojams

„Mažeikių nafta” dėl kapitalinio remonto buvo sustabdyta praėjusį šeštadienį. Iki tol gamykloje dirbo 3200 nuolatinių darbuotojų. Remonto darbams atlikti įmonė pakvietė 4 tūkst. žmonių: 1600 – iš Lietuvos, likusius – iš Lenkijos. Užsieniečių antplūdis šiek tiek atslūgs po pusantro mėnesio, kai kapitalinis gamyklos remontas bus baigtas.

Įmonė subūrė specialią komandą rūpintis naujai pasamdytų darbuotojų apgyvendinimu. Atvykėliams nuomojamos gyvenamosios patalpos ne tik Mažeikiuose, bet ir gretimuose rajonuose: Plungėje, Skuode. Net pajūryje – Palangos ir Šventosios kurorto nameliuose. Aplinkinėse Mažeikių gyvenvietėse įsikūrę maži viešbučiai taip pat pilni.

Pataria ieškoti atokiau

Mažeikių rajono savivaldybės mero pavaduotojas Rimantas Norkus prisipažino, kad kol kas „Mažeikių naftos” remontas miestui naudos neduoda, dažnai net pakenkia socialiai silpnesniems žmonėms: „Šiandien kalbėjau su moterimi, kuriai reikia pagalbos. Buto šeimininkas ją meta į gatvę, nes lenkai mokės kur kas daugiau.”

R.Norkus negalėjo pagelbėti nelaimingajai, mat savivaldybės butus dabar gauna tie, kurie įtraukti į eilę 2000-aisiais. Vicemeras patarė ieškantiesiems būsto keltis kuo toliau nuo Mažeikių, kur pigesnė nuoma. „Be to, sužinojau, kad „Mažeikių naftoje” dirbančių užsieniečių fizinių asmenų pajamų mokestis keliauja į jų gimtąją šalį, o ne į Lietuvą ar Mažeikius”, – sakė R.Norkus. Jis teigė, jog tai nuostolinga miestui.

Viešbučiai neskuba dygti

LŽ korespondentui gatvėje sutikta mažeikiškė Rima atskleidė, kad jos giminaičiai savo trijų kambarių butą lenkams išnuomojo už 3200 litų per mėnesį. Mažesnių būstų nuoma prasideda nuo 2000 litų. Patalpų šeimininkai dažnai veja lietuvius nuomininkus, nes jie tokių pinigų nepajėgia mokėti.

„Mažeikių naftos” Viešųjų ryšių skyriaus direktorius Rosvaldas Gorbačiovas patikslino, kad ne visi atvykę darbininkai gyvena prašmatniai. Už prastesnį nuomojamą plotą mokama po 10-12 litų per dieną. Pasiūliusieji geresnes gyvenimo sąlygas gauna po 20 litų per dieną už vieną žmogų.

Šiuo metu jau yra atvykę per 70 proc. visų kapitaliniam remontui pasamdytų darbuotojų, o dėl gyvenamojo ploto „Mažeikių naftai” problemų esą nekyla. R.Gorbačiovas minėjo, kad lenkai mėgsta išsinuomoti ramesnes kaimo turizmo sodybas ir gyvena ten dešimtimis.

Su lenkų darbininkų antplūdžiu siejamas ne tik nuomos brangimas, bet ir butų kainų šuolis Mažeikiuose. Prieš metus dviejų kambarių būstas kainavo apie 40 tūkst. litų, o šiandien tokio niekas be 120 tūkst. litų parduoti nesutiks.

Tačiau sujudinta butų rinka nepažadino viešbučių sektoriaus. Anot R.Norkaus, verslininkai buvo susirinkę tartis dėl viešbučių statybų ar rekonstravimo, bet entuziazmą užgesino tai, kad po pusantro mėnesio atvykėliai nuomininkai vėl išlėks į gimtinę – taigi investicijos greitai neatsipirks.

Lenkiškas laisvalaikis

Visa Mažeikių laisvalaikio industrija jau prisitaikė prie lenkų, kurie baruose ir diskotekose palieka nemažai pinigų. Kavinėse meniu surašytas lietuviškai, angliškai ir lenkiškai. Savininkai ieško barmenių, kurios kalbėtų lenkiškai ir itališkai.

LŽ kalbinta mažeikiškė Simona tvirtino jau susipažinusi su daugybe lenkų ir italų, kurie vakarais užplūsta Mažeikių kavines ir klubus: „Ateikite penktadienio vakarą į klubą – tikra lenkų diskoteka.” Simona sakė mačiusi ne vienerias muštynes, kai pavydo apakinti lietuviai paleido į darbą kumščius ir apkūlė galantiškuosius italus ar pinigais besišvaistančius lenkus.

Mažeikiškė tikino, jog ne vien kavinės „gerinasi” naujiems klientams iš Lenkijos. Net didžiuosiuose prekybos centruose padaugėjo lenkiškos ir itališkos muzikos – kad svečiams būtų jaukiau apsipirkti. Mergina teigė girdėjusi, jog greitai lenkai į Mažeikius atsiveš ir šeimas: „Gal jų vaikams bus pastatyta mokykla?”

Šiltai priimti mūsų kaimynus panoro ir senoji Mažeikių bažnyčia. Jau netrukus planuojama pradėti laikyti Mišias lenkiškai.

Benzinas nebrangs

„Mažeikių naftos” Viešųjų ryšių skyriaus direktorius R.Gorbačiovas tvirtino, kad įmonė šiuo metu yra sukaupusi pakankamas degalų atsargas, tad jų šaliai užteks, kol vyks kapitalinis remontas: „Degalų turime tiek, kad patenkinsime visų poreikius. Dėl remonto jie tikrai nebrangs, nors investicijos didžiulės.”

R.Gorbačiovas minėjo, jog kapitalinis remontas paprastai atliekamas kas ketverius metus. Jo pradžia paskelbta rugsėjo 22 dieną, tačiau gamykla buvo stabdoma pamažu. Bus remontuojamos ir keičiamos degimo krosnys, dalis vamzdyno. Darbai dar tik įsibėgėja, nes kai kurie mechanizmai turi ataušti.

R.Gorbačiovas priminė, kad „Mažeikių naftos” akcininkai viešai yra paskelbę per šiuos metus investuosiantys į įmonę 80 mln. dolerių. Į šią sumą įtrauktos ir kapitalinio remonto išlaidos. Akcininkai taip pat tikina, kad per artimiausius penkerius metus į vienintelę Baltijos šalyse naftos perdirbimo įmonę bus investuota iš viso 1,6 mlrd. dolerių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.