Hiperaktyvumo priežastis – konservantai

Dirbtiniai maisto dažai ir konservantai gali turėti įtakos ne tik vaikų sveikatai, bet ir elgesiui. Tai įrodė neseniai psichologų ir medikų komandos iš Southamptono universiteto (Didžioji Britanija) atliktas tyrimas. Tiriant buvo stebima po pusantro šimto trejų ir aštuonerių metų amžiaus vaikų, valgiusių maistą, kuriame yra dažiklių ir konservantų.

Šie vaikai neturėjo elgesio sutrikimų, nebuvo jautrūs kokiems nors maisto produktams. Tėvų buvo paprašyta, kad valgyje, kurį gauna mažieji eksperimento dalyviai, nebūtų priedų. Pastarieji vėliau naudoti atliekant tyrimą. Šešias savaites vaikai gerdavo gėrimo, į kurį buvo įmaišyta arba maisto dažiklių ir konservantų, arba tik vaisių sulčių. Gėrimų skonis ir išvaizda buvo vienodi.

Tyrimo rezultatai parodė, kad kai kurie vaikai, gaudavę gėrimo su dažikliais ir konservantais, tapo hiperaktyvūs – pasidarė judresni, impulsyvesni, jiems buvo sunkiau susikaupti.

Vaikų elgesį stebėjo ir vertino tėvai, pedagogai bei klasėse buvę stebėtojai. Vyresnieji vaikai atliko dar ir kompiuterinį dėmesingumo testą. Niekas iš jų – nei mokytojai, nei tėvai, nei stebėtojai, nei vaikai nežinojo, kokį gėrimą kuris vaikas gauna.

Gauti rezultatai patvirtino, kad tam tikrų maisto dažiklių ir konservantų mišinys gali neigiamai veikti vaikų elgesį. Jau anksčiau buvo įrodyta, kad kai kurios elgesio problemos tampa nebe tokios opios, kai iš vaikų mitybos „išbraukiami” produktai, kuriuose yra sintetinių dažų ir konservantų. Tėvai neturėtų manyti, kad jų hiperaktyvus vaikas visiškai nurims, kai nebegaus sintetinių maisto priedų. Tačiau bent jau šią hiperaktyvumo priežastį galima lenvai pašalinti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.