Vyriška pagalba ir paguoda

Laiku suleisti vaistus, pavalgydinti, pakelti, nuprausti, atidžiai stebėti aparatūrą, kuri palaiko gyvybines funkcijas. Ne dūsauti, bet padėti. Visa tai moka gydytojų padėjėjai – slaugytojai. Tačiau jiems neretai tenka sulaukti smalsių ir nepatiklių žvilgsnių vien todėl, kad yra vyrai.

Išmoko keisti sauskelnes

Slaugytojų pareigas ligoninėse dažniausiai eina moterys, o vyrai tarp jų – vis dar retenybė. Todėl daugiausia laiko prie ligonio lovos praleidžiantiems slaugytojams neretai tenka įrodinėti, kad jie yra ne gydytojai ir ne praktiką atliekantys studentai.

Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) Reabilitacijos skyriaus slaugytojas Artūras Petkevičius prisipažino pavargęs visiems kartoti, kad yra ne seselė ir ne gydytojas.

„Pamažu pacientai pripranta į mane kreiptis vardu. Ir kolegės nediskriminuoja, neskriaudžia. Tačiau jeigu reikia pakelti sunkų ligonį, subėgame visi. Niekas nelaukia, kad sunkiausius darbus padarysiu aš vien todėl, kad esu vyras. Moterys mūsų ligoninėje tvirtos”, – šypsojosi 29-erių slaugytojas. Jis – vienas iš aštuonių slaugytojų, dirbančių KUL.

Uostamiestyje jau metus dirbantis vaikinas teigė radęs puikią darbovietę ir gerą atlyginimą. Anksčiau jam teko dirbti Kauno ir Šilutės ligoninėse.

Šeimą sukūręs Artūras tikino, kad medicinos žinios jam labai praverčia ir prižiūrint savo atžalą.

„Dar studijuodamas išmokau pakeisti sauskelnes”, – juokėsi sunkų slaugytojo darbą pasirinkęs vyras. Jis prisipažino, kad kada nors norėtų dar pagilinti medicinos žinias.

Išprašė už durų

Nors už tokį patį darbą Vakaruose gautų dešimt kartų didesnį atlyginimą, KUL Urologijos skyriuje dirbantis Marius Lukošius tikino, kad ieškoti darbo užsienyje neketina. Už pinigus jam svarbesnės profesinės ambicijos.

Vilniaus M.Romerio universitete veiklos auditą studijuojantis vaikinas savo ateitį sieja su darbu ligoninėje. Jo kasdienybė – ilgos, neretai visą parą trunkančios budėjimo pamainos ir kelionės į sostinę. Tačiau 22 metų slaugytojas nusiteikęs optimistiškai.

Mariui taip pat neretai tenka operacinėje talkinti chirurgams, todėl ne vieną pacientą vis dar turi įtikinėti, kad yra ne praktikantas, o gydytojo padėjėjas. Taip vadinasi jo pareigos. Ligoninėje jau pustrečių metų dirbantis Marius teigė lengviau bendrą kalbą randantis su vyrais.

Iš pacienčių moterų jam dažniau tenka sulaukti nepatiklių žvilgsnių. „Kartą moteris kategoriškai atsisakė apnuoginti ranką. Pamenu ir atvejį, kai ginekologinės apžiūros metu pacientės vyras paprašė manęs išeiti. Turėjau paklusti”, – pasakojo Marius.

Tačiau sunkiausia, anot jo, buvo atliekant praktiką, kai visko teko mokytis.

„Tik su kolegėmis slaugytojomis nekilo jokių problemų. Darbus dalijamės draugiškai, skyriuje esame vieninga komanda”, – tikino vaikinas.

Nešioti vaistus – nuobodu

KUL Reanimacijos skyriuje ligonių ramybę su slaugytojomis saugo ir 29-erių Nikita Gojevičius.

„Pasirinkau darbą Reanimacijos skyriuje, nes nešioti vaistų po palatas nenorėjau”, – šyptelėjo vyras, paklaustas, kaip sekasi susidoroti su maksimalaus susikaupimo reikalaujančiu darbu.

Baigęs Klaipėdos kolegiją ir įgijęs slaugytojo diplomą Nikita tvirtino taip pat neketinąs palikti gimtojo miesto. Darbas ligoninėje dabar reikalauja ir daug laiko, ir jėgų, todėl vyras negalvoja toliau mokytis.

Moterys turėtų pasitempti

Slaugytojus vaikinus būtų galima vadinti retenybe. Apie juos paklausti kitų uostamiesčio ligoninių vadovai tik atsidūsta. „Priimtume iškart, kad tik ateitų”, – neslėpė jie.

Klaipėdos vaikų ligoninė slaugytojų vyrų nesulaukia jau penkerius metus.

Ligoninės vyriausioji gydytoja Klaudija Bobianskienė prisipažino neįsivaizduojanti vaikino su šluota. Esą kai kurie darbai tiesiog labiau tinka moterims. Tačiau svarbiausia, kad šioje ligoninėje įsidarbinti norintys slaugytojai mylėtų vaikus.

Vyriškos rankos labai praverstų ir Klaipėdos medicininės slaugos ligoninėje. Slaugytojai vyrai ligoninėse ypač laukiami, nes čia reikia ne tik atjautos ir švelnumo, bet ir fizinės jėgos. Moterims kilnoti ir prižiūrėti daug sveriančius ligonius nėra lengva, nors darbą ir palengvina moderni lovų įranga.

Vyriausiosios šios ligoninės gydytojos Danguolės Drungilienės nuomone, jei į ligoninę ateitų dirbti slaugytojų vyrų, tai būtų priežastis pasitempti ir slaugytojoms moterims.

Kausto stereotipai

Bendrosios praktikos slaugytojus rengianti Klaipėdos kolegija nepajėgia specialistų išlaikyti Lietuvoje. Daugelis jų baigę studijas išvyksta dirbti į užsienį. Sveikatos fakultete vaikinų mokosi po kelis kiekviename kurse.

Klaipėdos Jūrininkų ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotoja slaugai Marija Čiplienė įsitikinusi, kad mokslus baigę jaunuoliai turėtų atiduoti duoklę savo šaliai ir bent metus padirbėti čia, tik paskui vykti į kitas šalis. Pašnekovė apgailestavo, kad šiuo metu vaikinų slaugytojų ligoninė neturi nei Klaipėdoje, nei Palangos skyriuje.

„Ši profesija moteriška, reikalaujanti atsidavimo ir jautrumo. Trukdo ir visuomenėje vyraujantys stereotipai. Esame pripratę, kad moteris „sesutė” rengia, prausia, prižiūri vyrą, bet vyras, aptarnaujantis moterį, vis dar atrodo keistai”, – sakė M.Čiplienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.