Nepatogumai už pusę milijono

Svajonė ramiai gyventi sublokuotame individualiame name gali apversti naujakurių planus aukštyn kojomis ir virsti tikra kančia.

Ieškantys naujo būsto gyventojai paprastai turi keletą variantų: pirkti butą, kotedžą, nuosavą namą arba įsikurti sublokuotame individualiame name. Pastarasis yra tarsi tarpinis variantas tarp buto daugiabutyje ir nuosavo namo.

Tačiau toli gražu ne visi, įsigiję pastogę sublokuotame name, mėgaujasi jaukiu ir komfortišku gyvenimu. Taip atsitiko ir trisdešimtmečių porai – Vilniaus rajone gyvenantiems Liudvikui ir Martynai.

„Kai prieš trejus metus atsirado galimybė įsigyti pusiau nuosavą namą, buvome iš tiesų laimingi ir džiaugėmės, jog daugiau nebereikės gyventi daugiabutyje ir kęsti triukšmingų gyventojų kaimynystę. Ko gero, tas džiaugsmas mums ir aptemdė blaivų protą. Už pusę milijono litų įsigiję erdvų būstą sublokuotame individualiame name, kartu įsigijome ir tą pačią problemą – už sienos gyvenančius triukšmingus kaimynus. Šiuo metu vis dažniau su vyru pagalvojame apie tai, jog dabartinį būstą vertėtų parduoti. Žodžiu, svajonė ramiai ir jaukiai gyventi sudužo į šipulius”, – pasakojo Martyna LŽ.

Rinkos specialistai teigia, kad būstas sublokuotame individualiame name yra idealus variantas žmonėms, turintiems didesnes nei vidutines pajamas, bet dar negalintiems sau leisti įsigyti viso individualaus būsto.

Nekilnojamojo turto ekspertas Saulius Vagonis pripažįsta, kad perkant tokį būstą yra rizika netekti dalies privatumo ar išsvajoto komforto. Kita vertus, daug kas priklauso nuo pačių kaimynų. Jeigu pastarieji gyvena ramų gyvenimą, didesnių problemų, glaudžiantis po vienu stogu, kilti neturėtų.

„Pastatas gali būti sublokuotas per gyvenamųjų patalpų sieną arba per garažo sieną. Žinoma, jeigu namas sublokuotas per gyvenamųjų patalpų sieną, o įrengta garso izoliacija yra prasta, tokiu atveju kalbėti apie komfortą būtų iš tiesų naivu. Tačiau jei namas blokuotas per garažo sieną, paliekant didesnius atstumus tarp gyvenamųjų patalpų, tai toks būstas turėtų būti gana komfortiškas. Vis dėlto sublokuoti namai yra pranašesni už kotedžus ar standartinius butus, nes paprastai už sienos gyvena viena šeima, o ne penkios ar penkiasdešimt”, – LŽ aiškino ekspertas.

Pagrindinės problemos, su kuriomis susiduria naujakuriai, paprastai atsiranda per kelerius metus nuo įsikūrimo.

Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistai mano, kad tarp dažniausiai pasitaikančių skundų bloga vidaus pertvarų garso izoliacija užima vieną pirmųjų vietų. Paprastai gyventojai skundžiasi, kad girdi viską, ką daro kaimynas: kaip jis vaikšto, kalba, nuleidžia tualete vandenį ar net triukšmingai mylisi. Pastaruoju metu paplito dar viena nauja skundų rūšis – triukšmingai atsidarantys kaimynų garažo vartai.

Nepriklausomas nekilnojamojo turto ekspertas Edmundas Račys LŽ sako, jog perkant būstą sublokuotame individualiame name kaimynų pasirinkti neįmanoma. Todėl naujakuriams jis pataria dar prieš įsikeliant į naują būstą rimtai pagalvoti apie papildomą garso izoliaciją ir tokiu būdu apsidrausti nuo galbūt triukšmingos kaimynystės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.