Bulvių derlius gali supūti

Šiais metais bulvių kainos neturėtų gąsdinti pirkėjų. Šalyje užderėjo gausus jų derlius, tačiau baiminamasi, kad ilgai nepavyks jo išlaikyti – bulvės smarkiai pūva. Teigiama, jog situaciją gelbėja geras derlius kitose šalyse, iš kurių bulvės įsivežamos į Lietuvą.

„Tuose Lietuvos regionuose, kuriuose iškrito mažiau kritulių, bulvių derlius labai geras. Pasitaikė kritinių momentų, kai jų nepavykdavo laiku nupurkšti. Šiaurės ir Vidurio Lietuvoje sąlygos bulvėms augti buvo palankesnės. Vakarų Lietuvos žemes apsėmė vanduo”, – kalbėjo Lietuvos daržovių augintojų asociacijos prezidentė Zofija Cironkienė.

Parduoti neskuba

Pasak jos, kol kas bulvių kainos nekinta, nes augintojai neskuba jų parduoti. „Prekiniuose ūkiuose – pats bulviakasis. Vidutiniškos kokybės bulvės parduodamos po 50 centų už kilogramą. Geros kokybės nefasuotos bulvės kainuoja 60 centų, fasuotos – 90 centų už kilogramą. Maitinimo įstaigoms ir ligoninėms tinkamos tiekti bulvės parduodamos po litą už kilogramą”, – sakė pašnekovė.

Z.Cironkienės teigimu, Lietuvoje bulvių kainas šiais metais gali koreguoti situacija kitose rinkose. „Reikėtų palaukti, pažiūrėti, kaip bulvės laikysis. Ar jos brangs, ar ne, matysime, kai bus nuimtas visas derlius. Šiuo metu bulviakasis dar tik įpusėjęs, – LŽ aiškino Z.Cironkienė. – Kainos priklausys ir nuo kitų rinkų, iš kurių bulvės įsivežamos. Jei derlius bus geras kitose šalyse, Lietuvoje kainos neturės galimybės kilti. Bulvės gerai užderėjo Čekijoje, Slovakijoje. Situacija rinkoje priklausys ir nuo derliaus Belgijoje, Olandijoje. Didžiojoje Britanijoje buvo šlapia, todėl ten bulvių stigs. Į šią rinką jų eksportuos Olandija ir Prancūzija.”

Pašnekovė priminė, jog pernai dėl didelių karščių Europoje bulvių derlius buvo menkas, o šiemet drėgmės pakako, tačiau baiminamasi, kad jos pradės pūti sandėliuose.

„Lietuvos prekybininkai bulves vežasi iš pigesnių rinkų. Pavyzdžiui, gana pigiai importuojama iš šiaurės kraštų, nes ten ūkininkai bijo, kad bulvės nesilaikys, todėl parduoda mažesnėmis kainomis”, – palankią situaciją Lietuvos rinkai prognozavo asociacijos direktorė.

Lietuviškų bulvių gali pritrūkti

Kaip LŽ teigė UAB „Rimi Lietuva” atstovė ryšiams su visuomene Raminta Česnulienė, bulvių derlius gausus, tačiau pavasariop jų gali pristigti. Aišku, atitinkamai keistųsi ir kaina. „Šiemet bulvių derlius iš tiesų labai didelis, dabar rinkoje jų perteklius, todėl ir kainos palyginti mažos – 50-60 centų už kilogramą, – padėtį rinkoje komentavo R.Česnulienė. – Tačiau nerimą kelia tai, kad pavasarį lietuviškų bulvių galime pritrūkti. Šiemet dirvose buvo daug drėgmės, tad dauguma bulvių sunkiai išsilaikys ilgesnį laiką. Prognozuojame, jog pavasarį jos gali brangti.”

„Iki” prekybos centrų tinklą valdančios įmonės UAB „Palink” komunikacijos direktoriaus Tomo Vaišvilos teigimu, bulvių kainas diktuos pasiūla rinkoje. „Bulvių kainos priklauso nuo to, ar jų turima daug, ar mažai. Įsivežtinės bulvės paprastai būna brangesnės”, – sakė T.Vaišvila. Anot pašnekovo, lietuviškų bulvių kainos svyruoja nuo 0,99 lito iki 1,59 lito už kilogramą. Atvežtos ir kitur – brangesnės. Kilogramas čekiškų bulvių kainuoja 1,88 lito, prancūziškų – 5,99 lito.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.