„Oranžinė” Ukraina nusidažė spalvotais pažadais

Artėjant rinkimų į Ukrainos parlamentą dienai – rugsėjo 30-ajai – šalies politikai verda tikrą pažadų košę. Kol analitikai dejuoja, kad partijų šūkiai – tušti ir neįgyvendinami, oligarchai tiesia pagalbos ranką potencialiems kandidatams į Aukščiausiąją Radą.

Vadinamosios oranžinės revoliucijos didvyrė Julija Tymošenko ketina grąžinti nuvertėjusius rublinius indėlius, šalies ministras pirmininkas Viktoras Janukovičius žada sotesnį gyvenimą, „Liaudies savigynos” bloko lyderis Jurijus Lucenka mažins maisto produktų kainas, buvęs Aukščiausiosios Rados pirmininkas Vladimiras Litvinas įves tvarką… Ko tik nežada Ukrainos politikai norėdami laimėti rinkimus. Kandidatai į parlamentą, regis, pasirengę griebtis visų įmanomų priemonių ir priimti paramą iš visų ją siūlančiųjų.

J.Tymošenko: „Viską grąžinsime!”
Jei J.Tymošenko pavyks ateiti į valdžią, ji žada per dvejus metus grąžinti visus nuvertėjusius rublinius indėlius, prilygstančius 120 mlrd. dolerių. Politikės teigimu, tokie pažadai įvykdomi, nes „Julijos Tymošenko blokas (JTB) jau viską apskaičiavo ir rado patikimą pinigų šaltinį”. O kad niekas neabejotų rimtais JTB ketinimais, nenuilstama opozicijos lyderė pridūrė: „Aš vis tiek laimėsiu rinkimus, todėl negaliu apgaudinėti liaudies.”

Neoficialiais duomenimis, JTB lyderę į susitikimus su rinkėjais kartais lydi Ukrainos milijardierius Konstantinas Živago, todėl buvusios premjerės pažadai išties atrodo įgyvendinami.

Neseniai Ukrainos televizijos ekranuose pasirodė JTB reklama, kurioje skamba ukrainiečių raginimai „grąžinti Julią” ir kaltinimai V.Janukovičiui, kuris neva pučia miglą į akis.

V.Janukovičius: „Būsite sotūs!”
V.Janukovičiaus Regionų partija pabrėžia, kad valdant „oranžiniams” lyderiams ukrainiečiai badavo, o V.Janukovičius užtikrina sotų gyvenimą. Jeigu jis ir toliau valdys, gyvenimas Ukrainoje dar labiau pagerės, nors geriau jau ir būti negali.

Kita vertus, V.Janukovičiaus partija ramiai kalba apie sotų gyvenimą, nes ji turi stiprų užnugarį. Mat vienas turtingiausių Ukrainos verslininkų Rinatas Achmetovas yra ir valdančiosios Regionų partijos narys. Oligarchas jau seniai palaiko V.Janukovičių. J.Tymošenko manymu, tokia draugystė naudinga abiem šalims: politikas gauna finansinę paramą, o verslininkas turi priėjimą prie kai kurių valstybės kontroliuojamų energijos bendrovių.

J.Lucenka: „Visi bus lygūs!”
J.Lucenką šiomis dienomis galima pamatyti turguje perkantį kopūstus bei saulėgrąžų aliejų. Taip politikas nori parodyti, kad Regionų partijos kalbos apie sumažėjusias maisto produktų kainas neatitinka realybės.

J.Lucenka ketina spręsti ne tik kainų, bet ir socialinės lygybės klausimą. Anot jo, deputatas yra toks pats žmogus kaip ir paprastas pilietis. Norėdami pagrįsti šiuos žodžius, J.Lucenkos patarėjai sukūrė reklamą, kurioje „Liaudies savigynos” lyderis į darbą važiuoja ne prabangiu limuzinu, o viešuoju transportu. Negi J.Lucenka ir jo šalininkai iš tikrųjų ims į Aukščiausiąją Radą važinėti metro? Greičiau jau J.Tymošenko grąžins visas skolas.

Tvarka bus?

Kiti kandidatai į parlamentą dviračių neišradinėja. Buvęs Aukščiausiosios Rados pirmininkas V.Litvinas be jokių užuolankų skelbia: „Jeigu Ukraina nori išbristi iš politinės krizės, jai reikia V.Litvino.” Ir daugiau nieko.

Blokas „Kučma”, kuriam vadovauja Aleksandras Volkovas, taip pat nusprendė pasinaudoti „oranžinių” lyderių ir dabartinės parlamento koalicijos nesutarimais. Jo reklaminiame vaizdo klipe vaikai plėšia Ukrainos žemėlapį, bet prie jų priėjus A.Volkovui nesutarimai baigiasi. Tik gaila, kad A.Volkovas savo elgesio nepaaiškino kokiu nors skambiu šūkiu.

O štai socialistai niekam nieko nežada. Jų lyderis Olexanderis Morozas tik užsimena, kad nori matyti demokratišką Ukrainą, puoselėjančią teisinės valstybės principus. Ketinimas kilnus, tačiau politikui greičiausiai reikės palaukti, kol J.Timošenko grąžins skolas, o J.Lucenka ims važinėti viešuoju transportu.

O ką mano V.Juščenka?
Vykstant aršiai politikų kovai dėl valdžios Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka perspėjo, kad „oligarchai ir vėl ima kištis į politiką”. Tiesa, prezidentas ir pats puikiai suvokia milijardierių vaidmenį valstybės valdyme.

Prieš 2004 metų vadinamąją oranžinę revoliuciją didžioji oligarchų dalis klausėsi tik tuometinio prezidento Leonido Kučmos ir siekė valdančiojo elito palankumo, kad galėtų išplėsti verslą.

Padėtis beveik nepasikeitė. Po vadinamosios oranžinės revoliucijos reformų svarbios prezidento galios atiteko parlamentui, kuriame esama ir milijonierių, o tokiems deputatams V.Juščenkos nuomonė, švelniai tariant, nerūpi.

Analitikas Andrejus Jermolajevas mato ryškų skilimą tarp V.Janukovičių palaikančių verslininkų ir prezidentą bei J.Tymošenko remiančių oligarchų. Pastarieji kalba apie sparčias reformas ir ekonomikos liberalizavimą, o V.Janukovičiaus šalininkai laikosi konservatyvesnių pažiūrų. A.Jermolajevas pažymi: „Šių dviejų grupių konkurencija Ukrainos politikai greičiausiai turės neigiamų pasekmių.”

V.Juščenkai daugiausia nerimo kelia R.Achmetovas, tačiau prezidentas apie tai atvirai nekalba. Dabar bet koks jo teiginys gali būti iškreiptas ar, tiksliau, sumaniai panaudotas tebevykstančioje kovoje prieš parlamento rinkimus

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.