Pilietinė akcija už saugų eismą: „Requiem gyviesiems”

Rugsėjo paskutinį sekmadienį aikštėje prie Lietuvos Seimo bus atidengta kompozicija iš avarijose sumaitotų automobilių. Pirmadienį pradėti jos statymo darbai.

Taip pradedama pilietinė akcija „Requiem LT”, kurios sumanytojai siekia dar kartą priminti, kad gyvename pačioje nesaugiausioje eismo požiūriu Europos šalyje ir pareikalauti, kad Seimas kuo skubiau priimtų gyvybiškai svarbius įstatymus, kurie užtikrintų visų eismo dalyvių ir už saugų eismą atsakingų institucijų atsakomybę.

Akcijos metu giedos choras „Jauna muzika”, o 100 savanorių dalins žvakutes, kurias žmonės galės uždegti prie kompozicijos iš avarijose sumaitotų automobilių. Kompozicija Seimo aikštėje stovės iki spalio 8-osios.

Pasak akcijos koordinatoriaus Evaldo Tamariūno, renginio idėja – prisiminti žuvusius Lietuvos keliuose ir priminti gyviesiems, kad už saugų eismą tiesiogiai atsakingas kiekvienas.

Pagrindinis dalykas – noras suburti žmones ir kartu pasakyti: reikalaujame, jog Seimas kuo skubiau priimtų gyvybiškai svarbius įstatymus, kurie užtikrintų visų eismo dalyvių ir už saugų eismą atsakingų institucijų atsakomybę.

Šią pilietinę akciją inicijavo bendrovės „Vilniaus degtinė” ir „LT Media Group”, talkinama visuomeninių organizacijų ir privačių įmonių.

Kompozicijos autorius – 38 metų vokietis, pasaulinio garso menininkas Janas Korbesas (Jan Korbes). Architektas šiuo metu gyvena Olandijoje, yra vedęs lietuvaitę. J. Korbesas yra sukūręs netradicinių kompozicijų Pietų Afrikoje, Kroatijoje, Ispanijoje, Portugalijoje, Italijoje, Kenijoje, Olandijoje ir kitose šalyse.

Per savaitę Seimo aikštėje jis pastatys originalią šventyklą primenančią kompoziciją iš 14 avarijose nukentėjusių automobilių.

Pirmadienį Lietuvos automobilių kelių direkcijoje (LAKAD) surengtoje spaudos konferencijoje J. Korbesas sakė: „Viešėdamas Lietuvoje šią vasarą pastebėjau keletą keistų eismo dalykų: vairuotojai čia užvaldyti kažkokio nenusakomo poreikio arogantiškai demonstruoti savo galią ar gerovę. Tai verčia kai kuriuos lietuvius vairuoti pavojingai ir neapdairiai, nekreipiant dėmesio į kitus eismo dalyvius. Pastebėjau, kad tai dažniausiai daro žmonės, vairuojantys dideles, geras mašinas”.

Akcijoje dalyvaus ir įvairių religinių konfesijų atstovai. Kunigas Ričardas Doveika spaudos konferencijoje akcentavo, kad kiekvienam mūsų turi rūpėti ir kito žmogaus gyvybė, todėl keliuose reikia elgtis pagarbai su kitais eismo dalyviais.

LAKD generalinio direktoriaus pavaduotojas Algimantas Janušauskas akcentavo, kad Lietuva yra pati nesaugiausia šalis Europos Sąjungoje eismo požiūriu. 2006 m. šalies keliuose įvyko 6 tūkst. 658 eismo įvykiai, kuriuose buvo sužaloti 8 tūkst. 334 piliečiai, žuvo 760 žmonių. Pagal žuvusiųjų skaičių, tenkantį 100 tūkst. gyventojų, Lietuvos rodikliai blogiausi visoje Europoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.