Schwarzeneggeris ir Ban Ki-moonas JT sesijoje klimato klausimu prabilo vienodu tonu

JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas) ir Kalifornijos gubernatorius Arnoldas Schwarzeneggeris (Arnoldas Švarcenegeris) pirmadienį specialioje JT Parlamentinės Asamblėjos sesijoje, skirtoje klimato pokyčių problemoms, pasakė panašias kalbas – abu ragino pažaboti atmosferos šilimą skatinančių dujų išmetimą.
„Tegu šiandien pasaulis žino, kad jūs esate pasirengę užsikrauti atsakomybės naštą ir kad jūs atkreipsite dėmesį į šį iššūkį”, – sakė Ban Ki-moonas maždaug 80-čiai pasaulio lyderių per sesijos atidarymą.

„Atėjo laikas liautis gręžiotis į Kioto protokolą. – kalbėjo A.Schawarzeneggeris. – Laikas liautis gręžusis atgal su kaltinimais ar įtarinėjimais Turtingosioms valstybėms ir vargingosioms tenka skirtinga atsakomybė, bet yra viena bendra visų mūsų atsakomybė – veikti”.

Ban Ki-moonas nori per šį vienos dienos susitikimą paskelbti „stiprų politinį kreipimąsi” apie šiltnamio dujų išmetimo į aplinką ir dėl to veikiančio klimatą problemos aktualumą.

Šiame susitikime laukiama, kad Vašingtonas pasižadės imtis vadovaujančio vaidmens prieš dujų emisiją, bet derybos jame nenumatytos. Derybų sesija vyks gruodį Indonezijos kurorte Balyje, kur klimato specialistai mėgins sukurti naują emisijų ribojimo sutartį, nes Kioto protokolo galiojimas baigsis 2012 metais.

Už dokumentinį filmą „Nepatogi tiesa” (Inconvenient Truth) „Oskarą” pelnęs buvęs pretendentas į JAV prezidento postą Al Goreas (Alas Goras) yra vienas iš kalbėtojų šioje sesijoje.

Tuo tarpu prezidento rinkimuose jį įveikęs Georgeas W.Bushas (Džordžas V.Bušas) kalbų čia nesako, bet papietaus su Ban Ki-moonu po renginio.

Primintina, kad T.W.Bushas nepalaikė Kioto protokolo – tarptautinio susitarimo, jog 36 pramoninės šalys nuo 1990 iki 2012 metų 5 procentais sumažins šiltnamio dujų išmetimą.

Prieštaraudamas jis sakydavo, kad Kioto protokolas užkrauna per didelę naštą ant išvysčiusių šalių, nes jis netaikomas besivystančioms šalims, kurios, kaip Kinija ir Indija, turės palankesnes sąlygas ūkio plėtrai, o JAV tuo metu didės nedarbas.

Besivystančios šalys tvirtina, jog būtų nesąžininga jas versti mažinti dujų emisiją, nes išsivysčiusios šalys nebaudžiamos teršė orą ištisus dešimtmečius.

G.W.Bushas ketina kalbėti „stipriųjų valstybių” atstovų susitikime JAV valstybės departamente ketvirtadienį ir penktadienį panašia tema – apie energetikos saugumą ir klimato pokyčius.

Šią savaitę JAV vyksta dar ir trečias renginys – nevyriausybinė organizacija „Clinton Global Initiative” Niujorke nuo trečiadienio iki penktadienio svarstys klimato pokyčių problemas su verslo, mokslo, pramogų ir aplinkos organizacijomis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.