LNK „Nepriklausoma paieškų tarnyba” parskraidino atmintį praradusį emigrantą

Tarptautinė operacija, supainiotas detektyvas, siužetas, vertas filmo… Taip galima pavadinti istoriją, kurią ką tik Italijoje nufilmavo „Nepriklausomos paieškų tarnybos” vedėja Palmira Galkontaitė. Šioje istorijoje yra visko: italų karabinierių, Rusijos žurnalistų, Užsienio reikalų ministerijos konsulų, Tarptautinės migracijos tarnybos pareigūnų, gydytojų, laimingų atsitiktinumų ir neįtikėtinų faktų. Tai – pasakojimas, kuris netilpo į vienos „Nepriklausomos paieškų tarnybos” laidos rėmus.

Pacientas be atminties

„Į mažo pietų Italijos miestelio pietuose ligoninę pateko smarkiai sumuštas, atmintį ir dokumentus praradęs vyriškis. Ligoninės daktarai jam diagnozavo potrauminę amneziją. Kadangi vyriškis kalbėjo rusiškai, daktarai pasikvietė netoliese gyvenančią rusaitę, kad ši pabendrautų su ligoniu. Vyriškis rusiškai jį prakalbinusiai moteriai pasisakė savo vardą ir pavardę. Taip šio žmogaus nuotrauka pateko į Rusijos laidą „Ždi menia”, – istorijos pradžią prisimena Palmira Galkontaitė. Atlikto žurnalistinio tyrimo metu išaiškėjo, kad sumuštasis – Lietuvos pilietis, prieš 2 metus išvykęs į Italiją uždarbiauti ir susidūręs su kontrabandos, gabenamos iš Lietuvos, prekeiviais. Maža to, buvo kalbinamas dalyvauti prekyboje žmonėmis – stipriais vyrais ir jaunutėmis merginomis. Apie šį pasiūlymą jis dar spėjo informuoti artimuosius. Po to ryšys tarp jų dingo.

Žmogus, kuris bėga

Kas ir dėl ko žiauriai sumušė vyriškį – sulaužė rankas, kojas? Kaip ir dėl ko du mėnesius išbuvęs komoje vyriškis bėgo iš ligoninės ir pateko į karmeličių vienuolyną? Ar artimųjų veidai ir ryškiausių gyvenimo įvykių priminimas padės jam grąžinti atmintį? „Nepriklausomos paieškų tarnybos” rengėjai vyko į Italiją kartu su Tarptautinės Migracijos tarnybos Vilniaus biuro gydytoju Andriumi Deguliu parskraidinti vyriškį į Lietuvą. „Mus nuolat lydėjo gydytojas iš Lietuvos, kaip elgtis su vyriškiu, teiravausi italų gydytojų. Jie pasakojo, kad jame tūno didžiulė baimė, jis vis nori nuo kažko pabėgti – bėga į gamtą, slepiasi tarp medžių. Neįtikėtina, bet pabėgęs iš vienos ligoninės, jis už neilgo laiko sugebėjo atsirasti net už 440 kilometrų… Turėjome akylai jį stebėti, nes mūsų kelionėje į Lietuvą laukė du persėdimai dideliuose oro uostuose”, – prisimena Palmira. Kelionės metu ji jam keliolika kartų rodė video medžiagą apie jo šeimą, pasakojo jo gyvenimo istoriją, stengdamasi nors po truputį jam grąžinti atmintį. „Per tas dienas stipriai prisirišau prie mūsų laidos herojaus. Lėktuve jau ėmiau kurti planus, kaip dar galėčiau jam padėti – gal pasiimti jį į savo namus? Visi šioje istorijoje dalyvavę tapome labai artimi”, – šiltai kalbėjo žurnalistė.

„Ždi menia” kurs ir filmą

Šią savaitę Lietuvoje lankėsi ir Rusijos televizijos laidos „Ždi menia” kūrybinė grupė. Jie su „Nepriklausomos paieškų tarnybos” rengėjais dalijosi vaizdo medžiaga, informacija. „Ždi menia” rengė interviu su Palmira Galkonaite. Rusai ketina ne tik savo laidoje rodyti siužetą apie atmintį svetimoje šalyje praradusį vyriškį, bet ir kurti atskirą dokumentinį filmą apie emigranto gyvenimą. Pirmą kartą ir „Nepriklausomos paieškų tarnybos” istorijoje pasakojimas netilpo į vieną laidą ir bus rodomas du ketvirtadienius iš eilės.

„Nepriklausoma paieškų tarnyba” – rugsėjo 27 d. ir spalio 4 d. per LNK.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.