Nepilnametis: turto turiu, o teisių juo naudotis – mažai

Tėvai privalo materialiai išlaikyti savo nepilnamečius vaikus – tai įsako Lietuvos Respublikos Civilinis kodeksas. Tačiau jau nepilnamečiai gali turėti turto, patys užsidirbti pinigų ar gauti palikimą. Vienais atvejais savo turtą gali valdyti ir juo disponuoti pats pilnametystės dar nesulaukęs vaikas, o kitais už jį tai darys jo tėvai ar globėjai.

Nepilnamečio amžius yra tiksliai nustatytas – tai žmogus iki 18 metų. Iki 14 metų visus teisinius veiksmus už jų vaikus atlieka tik tėvai ar globėjai. „Už nepilnamečius iki 14 metų sandorius jų vardu sudaro tėvai arba globėjai. Nepilnamečiai iki 14 metų be jokio rašytinio tėvų sutikimo gali sudaryti tik smulkius buitinius sandorius, pvz., nueiti į parduotuvę ir nusipirkti saldainių, ledų ar sąsiuvinukų. Tačiau jei, pavyzdžiui, dešimtmetis paveldės turto, kitaip tariant, jam seneliai „užrašys” savo butą, tai tiek priimti palikimą, tiek disponuoti paveldėtu turtu galės tik to paveldėtojo tėvai ar globėjai, o ne pats vaikas,” – aiškina Vilniaus miesto biuro 8-ojo notarė Raimonda Jakutienė.

Nuo 14 iki 18 metų paauglys taip pat vadinamas nepilnamečiu, tačiau šiuo amžiaus tarpsniu, tvarkydamas finansinius reikalus, jis jau gali veikti iš dalies ir pats. Nepilnamečiai nuo 14 iki 18 metų turi teisę savarankiškai disponuoti savo pajamomis bei turtu, įgytu už šias pajamas, įgyvendinti autorių teises į savo kūrinius, išradimus ir pan. Notarė Raimonda Jakutienė patikslina: „Nepilnamečiai nuo 14 iki 18 metų sandorius sudaro turėdami tėvų arba rūpintojų sutikimą. Jeigu nepilnametis nuo 14 iki 18 metų nori sudaryti notarinį sandorį, tėvų sutikimas taip pat turi būti patvirtintas notariškai.”

Bet kokiu atveju tėvai ar globėjai, sudarydami ir vykdydami sandorius, privalo veikti išimtinai dėl nepilnamečio interesų. Jei atsitiktų kitaip ir tėvai nuspręstų vaiko pinigus ar turtą naudoti savo reikmėms, tai tėvai teismo nutarimu gali būti išvis nušalinti nuo nepilnamečiui priklausančio turto tvarkymo.

Dažnai notarų klausiama, ar yra apribojimų tėvams, kai šie sudaro sandorius, susijusius su nepilnamečio turtu? „Įstatymo numatytais atvejais tėvai turi gauti teismo leidimą. Pavyzdžiui, jei tėvai norės parduoti nepilnamečiui vaikui priklausantį nekilnojamąjį turtą, jie turės gauti teismo leidimą,” – aiškina notarė Raimonda Jakutienė. Teismo leidimo reikia ir palikimui priimti ar jo atsisakyti, investuoti vaiko lėšas į akcijas bei kitais atvejais.

Notarė Raimonda Jakutienė atkreipia dėmesį į situacijas, kai, pavyzdžiui, tėvai dovanoja savo 13 metų sūnui butą. Ar gali jie pasirašyti šią sutartį tiek už save, tiek už savo sūnų? „Notaras jums atsakys „taip” ir paaiškins, kad čia taikoma išimtis, nors paprastai juk negali tas pats asmuo atstovauti abiem sandorio šalims – būti ir pirkėjas, ir pardavėjas ar ir dovanotojas, ir apdovanotasis tuo pačiu metu”, – sako notarė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Specialistai konsultuoja su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.