Penktadienį Kongresų rūmuose viešės „švelnusis fortepijono milžinas”

Šį penktadienį, rugsėjo 28 d., 19 val. Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Gintaras Rinkevičius) kviečia į ypatingą simfoninės muzikos koncertą: Kongresų rūmuose viešės pasaulinio lygmens žvaigždės – „švelnusis fortepijono milžinas” Nikolajus Petrovas ir vienas garsiausių Lenkijos dirigentų Zbigniewas Graca.

Po itin sėkmingo XIX sezono pradžios koncerto, įvykusio rugsėjo 15-ąją, Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras ir jo vadovas Gintaras Rinkevičius tęsi pažadą klausytojams, Kongresų rūmų scenoje pristatydamas ryškiausias muzikos pasaulio asmenybes.

Nikolajus Petrovas gimęs garsioje Maskvos muzikų šeimoje, pirmą kartą išgarsėjo 1962 m., laimėjęs antrąją vietą tarptautiniame Van Kliberno konkurse JAV, o 1962 m. – Tarptautiniame karalienės Elžbietos konkurse Briuselyje. Stulbinanti solinė pianisto karjera prasidėjo jau 1965 m., jam tapus Maskvos filharmonijos solistu. Nuo tol N. Petrovas gastroliuoja visame pasaulyje, yra grojęs su garsiausiais pasaulio orkestrais. Jo repertuare – apie 50 solinių programų ir apie 93 koncertai su orkestru. Daugiau nei 20 N.Petrovo įgrotų kompaktinių plokštelių įeina į atlikimo meno aukso fondą. Pianistas koncertuoja prestižinėse koncertų salėse, o dažniausiai – savo pamėgtoje Maskvos konservatorijos Didžiojoje salėje, kur rengiama speciali koncertų serija „Groja Nikolajus Petrovas”.

Lietuvos valstybiniam simfoniniam orkestrui savo pirmuosius žingsnius siejant su šiuo, vienu fenomenaliausių savo kartos pianistų simboliška yra tai, jog „švelniuoju fortepijono milžinu” vadinamas N. Petrovas į Lietuvą grįžta su L. van Beethoveno Penktuoju koncertu fortepijonui – kūriniu, kurį kartu su orkestru skambino įvairiose Lietuvos koncertų salėse prieš daugiau nei penkiolika metų.

Šiame išskirtinės kokybės skambesį Kongresų rūmų publikai dovanosiančiame koncerte taip pat skambės per amžius daugelį kūrėjų intrigavusi ir meno šedevrams įkvėpusi Don Žuano istorija – R. Strausso simfoninė poema „Don Žuanas” bei meistriškai čekų kultūrinį paveldą atskleidusi A. Dvořáko Septintoji simfonija.

Koncerte diriguosiantis maestro Zbigniewas Graca – vienas iškiliausių Lenkijos dirigentų ir Varšuvos kamerinės operos vyriausiasis dirigentas. Maestro dirigavo Lenkijos nacionalinio radijo simfoniniam, Lenkijos kameriniam, Poznanės filharmonijos, taip pat Skandinavijos šalių, Prancūzijos, Ispanijos, Vokietijos, Austrijos, Šveicarijos, Olandijos, Japonijos ir JAV orkestrams. Dirbo Aacheno operos orkestro dirigentu ir koncertmeisteriu, Danijos Karališkojo operos ir baleto teatro dirigentu, Vroslavo valstybinės operos meno vadovu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.