Atgijo poeto literatūriniai personažai

Vieno žymiausių vaikų poetų Martyno Vainilaičio sodyba

vėl kupina vaikiško klegesio

Mažus ir didelius lankytojus į Vaitakarčmio kaimą Varėnos rajone kviečia skulptūromis ir skulptūrinėmis kompozicijomis atgiję pamėgti literatūriniai personažai bei muziejus-sodyba, kurioje beveik tris dešimtmečius vasarodamas kūrė poetas.

Ištisos kartos užaugo skaitydamos M.Vainilaičio eiliuotas pasakas, poemas, eilėraščius, todėl vyresniesiems, užsukusiems į poeto ir vertėjo Vaitakarčmio kaimą, smagu bent prisiminimais vėl sugrįžti į vaikystę, o jauniesiems skaitytojams, pabuvusiems ten, norisi dar labiau panirti į stebuklingą pasakų ir eilėraščių pasaulį, kuriame jautrus melodingumas, vaizdo ir jausmo gyvumas persipina su tautosakos ir mitologijos elementais. Poeto kūrybos kraitį sudaro daugiau kaip trisdešimt poezijos knygų.

Praėjusių metų pabaigoje Varėnos viešosios bibliotekos darbuotojai, siekdami įamžinti kraštiečio poeto atminimą bei skatinti vaikų pagarbą knygai, parengė Kultūros ir sporto rėmimo fondo finansuojamą projektą „Vaikystės žemėje: Martyno Vainilaičio muziejaus ir skulptūrų parko įkūrimas Vaitakarčmio kaime”. Nors projektas oficialiai bus pristatytas tik kitąmet, minint 75-ąsias M.Vainilaičio gimimo metines, literatūros gerbėjai jau dabar gali užsukti į muziejų-sodybą, kurios kieme svečius pasitinka dešimt žinomo tautodailininko Adolfo Teresiaus sukurtų skulptūrų poeto kūrybos motyvais. Žvilgsnį patraukia ir kviečia rankomis paliesti trys velniai iš „Kalvio pasakų”, keturi linksmi ir spalvingi nykštukai iš „Snieguolės”, ragana ir nykštukas Adas iš „Pelėdos giesmės”. O ką jau kalbėti apie malonumą pasisūpuoti sūpynėse iš „Vaivorykščių audėjos”.

Muziejuje-sodyboje jau vyko pirmas renginys – vilniečių aktorių trupės „Teatriukas” vaidinimas „Kalvio pasaka”. Ateityje sodybą papuoš skulptūrinės kompozicijos „Bruknelė”, „Kaulo bobos apžavai” ir „Sidabrinė kultuvėlė”, čia vyks įvairūs renginiai vaikams.

Bibliotekininkams, siekiantiems įamžinti poeto atminimą, mielai talkina kūrėjo žmona žinoma dailininkė Zofija Vainilaitienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.