Krepšininkės pradeda kovas dėl aukso

Šeštadienio ankstų rytą iš Vilniaus į Italiją išskridusios Lietuvos krepšininkės šiandien B grupės rungtynėmis su belgėmis pradeda Europos moterų krepšinio čempionato dvikovas.

Šios dienos Lietuvos krepšininkių mačą su Belgijos komanda nuo 21.30 val. tiesiogiai transliuos Tango televiziva. Rytoj Algirdo Paulausko treniruojamos lietuvės susitiks su Rumunijos rinktine, trečiadienį – su Vokietijos.

31-ajame Europos moterų krepšinio čempionate dalyvauja 16 komandų. A grupėje žais Čekija, Latvija, Turkija ir papildomą atrankos turnyrą laimėjusi Izraelio komanda, C grupėje – Graikija, Italija, Prancūzija ir Rusija, D grupėje – Baltarusija, Ispanija, Kroatija ir Serbija. Į kitą čempionato etapą pateks po tris pajėgiausias grupių komandas. Nugalėtojų titulą gins Čekijos krepšininkės. Lietuvės 2005 metų Europos čempionate Turkijoje buvo ketvirtos.

Vyrai užgožė moteris

Penktadienio vakarą „Holiday Inn” viešbutyje vykusiose iškilmingose mūsų krepšininkių palydose dalyvavo visa Lietuvos sporto vadovybė su premjeru Gediminu Kirkilu priešakyje. Kol visa Lietuva stebėjo mūsų šalies nacionalinės vyrų krepšinio rinktinės kovas analogiškame čempionate Ispanijoje, kur lietuviai iškovojo bronzą bei kelialapį į Pekino žaidynes, krepšininkės tyliai ir kantriai rengėsi Senojo žemyno pirmenybėms.

„Kur buvote, kai mes treniravomės ir rengėmės čempionatui?” – krepšininkės su neslepiama nuoskauda replikavo didžiuliam būriui žurnalistų. – Prisiminėte mus tik dabar, kai išvykstame.”

Iškeltos užduotys

„Prieš dešimt metų mūsų moterys tapo Europos čempionėmis – anksčiau, nei nepriklausomoje Lietuvoje tai sugebėjo padaryti vyrai, – sakė Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Vladas Garastas. – Ko dabar norime iš moterų? Be abejo, kad užimtų pirmą vietą. Jei nepavyks, tada joms reikės patekti į pirmąjį penketuką, kad įgytų teisę kitąmet kovoti papildomame atrankos turnyre į Pekino žaidynes. Atrankos turnyre birželio mėnesį varžysis 12 komandų, iš jų penkios iškovos olimpinius kelialapius.”

Premjeras G.Kirkilas, palinkėjęs ir moterims krepšininkėms papildyti olimpiečių būrį, rinktinei įteikė simbolinį auksinį kamuolį.

„Auksinės” linki aukso

Į Palydėtuves atvyko ir prieš dešimt metų Europoje triumfavusios žaidėjos – kapitonė Dalia Kurtinaitienė, Lina Dambrauskaitė, Rima Petronytė, Rasa Kreivytė bei tuomet rinktinei vadovavęs Vydas Gedvilas. Iš auksinės rinktinės šiemetinėje likę tik trys veidai – rinktinės kapitonė Lina Brazdeikytė, vyriausiasis treneris A.Paulauskas, tuomet buvęs V.Gedvilo asistentu, ir masažuotojas Konstantinas Medvedevas.

„Tikiuosi merginos kovos iki paskutinės minutės. Manau, jos gali grįžti su medaliais, – LŽ kalbėjo R.Petronytė. Kartelė joms iškelta labai aukštai, tačiau svarbiausia, kad patektų į penketuką.”

„Mes tada laimėjome auksą, nes buvome vieninga komanda”, – konstatavo L.Dambrauskaitė.

„Visada iš rinktinės tikimės geriausių rezultatų – pirmoji vieta būtų fantastika, – LŽ sakė auksinės rinktinės kapitonė D.Kurtinaitienė. – Jeigu nepavyktų, būtų nuostabu, jei jos vis tiek prasibrautų į olimpines žaidynes. Mums tuomet to padaryti nepavyko. Laikau kumščius, meldžiu Dievo, kad merginos iškovotų kelialapį į Pekiną.”

V.Gedvilas prisiminė, kaip prieš dešimtmetį auklėtinės, tapusios čempionėmis, apsidžiaugė, jog į Lietuvą galės grįžti ne autobusu, o specialiai užsakytu lėktuvu. „Mūsų valstybė dėl lėktuvo turėjo daug nuostolių, nes kiekviena prastovos minutė brangiai kainavo. O mes bent dvi valandas negalėjome pakilti, nes tąsyk Jovitai Jutelytei būtent tiek laiko nepavyko atiduoti dopingo mėginio, – kalbėjo buvęs treneris V.Gedvilas. – Tos akimirkos, kai grįžome į Lietuvą, niekada nepasimirš. Žmonės konkrečiai nežinojo, kada mes nusileisime, o jų susirinko tiek daug”.

Viskas bus gerai

„Tikimės, kad viskas bus gerai”, – sakė vyriausiasis treneris A.Paulauskas, mintyje nerimaudamas dėl traumų išretėjusios rinktinės. Prieš daugiau nei savaitę dėl sunkios kojos traumos iš komandos buvo priversta pasitraukti pagrindinė vidurio puolėja Irena Vizbarienė. Po traumų į aikštelę grįžta Sandra Valužytė ir Vaida Pacauskienė. Pėdos skausmai pastaruoju metu kamavo Ivetą Marčauskaitę.

A.Paulauskas, paklaustas, keliais balais pagal dešimtbalę sistemą įvertintų rinktinės pasirengimą, atsakė, jog sunku tai padaryti, nes per kontrolines varžybas komanda žaidė eksperimentuodama. „Bet įvertinčiau maždaug šešiais balais”, – sakė jis.

Pasak A.Paulausko, grupės varžovės jau išanalizuotos, jo nuomone, pajėgiausia mūsų grupėje, neskaitant lietuvių, yra Belgijos rinktinė.

„Tokio pasirengimo, kai žaidėjos iš rikiuotės pasitraukdavo dėl traumų, niekada nebuvo, – sakė rinktinės įžaidėja Rima Valentienė. – Tačiau tos, kurios liko, duodu žodį, kovos iki galo.”

Jos gins Lietuvos garbę

Lietuvos garbę Italijoje gins įžaidėjos ir gynėjos Rima Valentienė (29 metai, 170 cm), Vaida Zagurskytė-Pacauskienė (28, 176), Milda Sauliūtė (26, 175), Sandra Valužytė (25, 176), Ela Briedytė (28, 176), lengvosios krašto puolėjos Kristina Vengrytė (25, 187), Vita Kuktienė (27, 186), Lina Brazdeikytė (33, 185), sunkiosios krašto ir vidurio puolėjos Eglė Šulčiūtė (22, 190), Agnė Čiūdarienė (28, 188), Iveta Marčauskaitė (25, 196) ir Gintarė Petronytė (18, 195).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.