Fakelas atkeliauja į Lietuvą

Šiandien Lietuva įsitrauks į pasaulinę žmogaus teisių fakelo estafetę. Aplankiusi Europos šalis ji įžiebė protesto akcijas, nukreiptas prieš vasaros žaidynių šeimininkės Kinijos nusikaltimus žmogaus teisėms.

Uždegtas Graikijos sostinėje Atėnuose, Syntagmos aikštėje rugpjūčio 9 dieną, fakelas jau apsilankė beveik pusėje Europos valstybių. Pasitiktas iškilmingai, pagarbą ir dėmesį jam parodė šių valstybių vadovai. Fakelo estafetės globėju Čekijoje tapo aplinkosaugos ministras, o buvęs valstybės vadovas Vaclavas Havelas pasakė kalbą, smerkiančią Kinijos komunistų partiją, kuri už olimpinių projektų gausos slepia didžiulius nusikaltimus žmogaus teisėms. Visose Europos šalyse estafetę pasitinka parlamento nariai, partijų pirmininkai. Tačiau Lietuvoje olimpinė ugnis mūsų valdžios vyrų dėmesio gali ir nesulaukti. „Esama diplomatinių, prekybinių ryšių su Kinija. Todėl mūsų politikai nenori per daug garsintis”, – sakė vienas iš sutikimo ir protesto akcijos iniciatorių Lietuvos sąjūdžio tarybos narys Algimantas Budriūnas. Iš Lenkijos atvežtas fakelas prie paminklo Adomui Mickevičiui rytoj bus perduotas į Nijolės Sadūnaitės rankas. Anot A.Budriūno, ši moteris pasirinkta kaip komunistinių represijų simbolis. Vėliau į Katedros aikštę ugnį neš jaunimo, partizanų, tremtinių, politinių kalinių, Sąjūdžio ir kitų organizacijų atstovai. Arkikatedroje bazilikoje bus aukojamos Mišios už nukentėjusiuosius nuo represijų.

Apsilankiusi Šiauliuose, olimpinė ugnis keliaus į Rygą, Taliną ir keltu bus pergabenta į Suomijos sostinę Helsinkį.

„Pasaulinė žmogaus teisių fakelo estafetė” („Global Human Rights Torch Relay”) yra organizacija, kovojanti su asmens teisių varžymu Kinijoje. Ši organizacija skelbia, kad olimpinių žaidynių dvasia ir nusikaltimai žmogiškumui Kinijoje negali būti suderinti. Fakelas aplankys 150 miestų visuose pasaulio kontinentuose ir kitų metų rugpjūtį, Pekino olimpinių žaidynių išvakarėse, kelionę baigs Honkonge.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.