V.Muntianas netikėtumams pasirengęs

Seimo pirmininkas įsitikinęs, kad parlamentarai bent retsykiais turėtų prisiminti, kad už nuveiktus darbus jiems mokama iš mokesčių mokėtojų kišenės.

Naujoje Seimo salėje parlamentarai pradeda trečią darbo savaitę. Apsipratę su visais modernios darbo vietos pranašumais seimūnai pradėjo ieškoti ir, žinoma, rado trūkumų. Seimo pirmininkui

Viktorui Muntianui kai kurie jų atrodo tiesiog juokingi. Tačiau gražiai ir viešai skųstis kolegoms juk neuždrausi.

Šiąnakt Lietuvos karinių oro pajėgų lėktuvas „Spartan”, tas pats, kuriame ausis užgula taip, kad kurčias jautiesi kelias paras, V.Muntianą nuskraidino į Tbilisį. Čia jis su kolegomis iš Šiaurės ir Baltijos valstybių parlamentų aptars aktualias bendradarbiavimo problemas. Prieš kelionę LŽ kalbino V.Muntianą kur kas proziškesne tema – apie Seimo sesijos pradžią.

Salė – moderniausia Europoje

– Žiniasklaida skelbė, kad naujoji parlamento salė kainavo nuo 50 mln. iki 60 mln. litų. Gal dabar jau galite tiksliai įvardyti, kokia mokesčių mokėtojų pinigų suma buvo išleista?

– Suderintų ribų šio objekto statyba neperkopė – tiek, kiek buvo numatyta pagal sutartą kainą, tiek ir sumokėta. Sąmatinė vertė yra 50 mln. litų, plius apie 10 proc. nenumatytų išlaidų. Vienintelis faktas, kuris man, kaip Seimo pirmininkui, rūpėjo, kad niekur nepažeistume įstatymo reikalavimų, kad objektą pastatytume už konkurso būdu nustatytą kainą. Galiu užtikrinti – taip ir buvo.

– Pirmąsias darbo savaites naujoje salėje akivaizdžiai strigo technika, būta net siūlymų grįžti dirbti į senąją salę. Kaip dabar veikia aparatūra?

– Aparatūra toks dalykas, ja reikia išmokti naudotis. Be to, su ja dirba žmonės, kurie, natūralu, gali klysti. Kita vertus, ši salė – vienintelė tarp Europos parlamentų salių, kurioje yra tokio aukšto lygio technologijos. Todėl iš karto, vienu prisėdimu viską perprasti bei įsiminti yra sudėtinga.

– Aukščiausio lygio technologijos – puiku, tačiau štai parlamentarės skundžiasi dėl kur kas buitiškesnių dalykų. Pavyzdžiui, kad neturi kur salėje laikyti rankinių. Be to, Seimo narių kompiuteriai be interneto?

– Manau, yra dalykų, dėl kurių galima ir pakentėti. Ar būtina per žiniasklaidą visai šaliai pranešti, kad trūksta kabliuko rankinei pasikabinti? Dėl interneto taip pat viešai nesiskųsčiau, kad nėra to, ko nereikia. Visos technologijos pritaikytos Seimo nario darbui, visa, kas reikalinga, yra. Užsakėme nepriklausomą ekspertizę, kuri turėtų atsakyti, ar leidę parlamentarams salėje naudotis internetu dėl to neturėsime problemų. Čia ne žaidimas, labai greitai galima iš rikiuotės išvesti visą sistemą. Jei ekspertai pasakys, kad saugu naudotis internetu, kodėl ne – galėsime tą padaryti. Bet tai bus ne anksčiau kaip po kelių mėnesių. Seimo valdyboje sutarėme, kad iki gruodžio dirbsime tik su tomis programomis, kurios dabar instaliuotos.

Susitarimai skatina dirbti sparčiau

– Kaip čia nutiko, kad Seimas nesugebėjo pasitvirtinti darbų, kuriuos turi nuveikti, programos? O gal galima apsieiti ir be jos?

– Pirmiausia tai atspindys pastaruoju metu įvykusių politinių pasikeitimų. Turiu galvoje, kad neliko susitarimo tarp socialdemokratų ir konservatorių. Formaliai galima teigti, kad dabar opozicija kur kas didesnė negu valdančioji koalicija. Nepatvirtinta darbų programa ir buvo pirmas mėginimas parodyti, kad situacija pasikeitė. Tai pavyko padaryti.

Tačiau galima į tai pasižiūrėti ir kitu kampu. Nederėtų pamiršti, kad esame profesionalai, už atliktus darbus mums mokami pinigai. Tad nepaisydami savo politinių nuotaikų bei įsitikinimų privalome dirbti organizuotai. Kita vertus, gal ir ne viską padarėme, kad tarpusavyje susitartume. Išvakarėse man buvo referuota, kad praktiškai į visus darbų programai pateiktus siūlymus atsižvelgta. Prieš posėdį vykusioje seniūnų sueigoje jokių klausimų nekilo, o per posėdį – iškilo. Gal reikėjo kiekvieno seniūno atskirai paklausti, kokių pastabų turi? Tačiau kai svarstant kiekvieną klausimą formuojasi vis nauja dauguma, visus atvejus sunku numatyti.

– Pastaruoju metu net sunku suprasti, kas, su kuo, dėl ko Seime kalbasi, derasi, eina iš vienos frakcijos į kitą? Kaip vertinate šiuos procesus?

– Bet kokie mėginimai ieškoti bendrų sąlyčio taškų, vieningos pozicijos yra sveikintinas dalykas. Konstruktyvus bendradarbiavimas leistų visiems sparčiau ir geriau dirbti. Tačiau jei tokie susitarimai kelia tik destrukciją, tuomet jau blogai.

– Gegužę, kai paskelbti nepasitikėjimo jumis taip ir nepavyko, prognozavote, kad tokia procedūra gali vėl pasikartoti. Ši ir ypač būsima sesija tam labai palankios – prieš Seimo rinkimus visi jūsų kolegos bus labai iškalbingi ir sieks viešų pasirodymų.

– Nepasitikėjimo galimybės tikrai neatmetu. Rasti tam pagrindą visuomet galima. Juk dabar net pabrėžiama, kad aš Seime atstovauju visiškai politinei mažumai. Vis dėlto manau, kad ši sesija bus darbinga. Visi frakcijų seniūnai supranta, jog esame išrinkti tam, kad atliktume tam tikrus darbus. Kad pasiektume tikslą, visi nusiteikę derinti savo pozicijas. Puikus pavyzdys – sudėtingas ir reikalingas Fiskalinės drausmės įstatymas, kuriam po jo pateikimo Seimas pritarė.

Reforma beveik baigta

– Ar jau baigta Seimo kanceliarijos pertvarka?

– Iki galo taškai dar nesudėlioti. Žinoma, mūsų tikslas buvo labai geras – visas reformas „sutalpinti” į numatyto darbo užmokesčio fondo rėmus. Tačiau akivaizdu, kad tai padaryti bus sunku ar net neįmanoma. Pirmiausia norėjome, kad vienas pagrindinių kanceliarijos darbo tikslų būtų teisėkūra. Tokiam tikslui įgyvendinti reikia ne tik kai kurių pertvarkymų, bet ir daugiau etatų. Vadinasi, ir lėšų. Be to, prižiūrėti sudėtingą naujos salės įrangą taip pat reikia profesionalų.

– Ar Seimo tarnybiniais automobiliais jau niekas šunų nebevežioja?

– Tvirtinti, kad nėra nė vieno piktnaudžiavimo atvejo, ko gero, negalėčiau. Tačiau galiu patikinti, kad turime visas galimybes tuos procesus kontroliuoti. Šiandien tiksliai žinome, kur mūsų transporto priemonės važiuoja, kokiu greičiu, vagia vairuotojai benziną ar ne.

Apie kylančias kainas – iš namiškių

– Ar jau valgėte šalia naujos posėdžių salės atidarytoje valgykloje?

– Tik buvau ten, kai Seime lankėsi mūsų krepšininkai. Valgykla specialiai įkurta šalia salės, kad parlamentarai per posėdžių pertraukas galėtų be eilių pavalgyti, kad jiems nereikėtų kažkur bėgioti. Pats valgau Seimo valgyklose ir dėl to nekyla jokių problemų. Kartkartėmis sulaukiu nusiskundimų, kad pas mus maitina neskaniai, kad kitur geriau. Pavyzdžiui, kalbėta, kad ypač gardu valstybės kontrolės valgykloje. Pasidomėjome. Paaiškėjo, kad kontrolierius maitina ta pati įmonė kaip ir mus – „Greminta”. Dar daugiau, maistą gamina Seimo virtuvėje, o jiems tik nuveža ir pašildo.

– Suprantu, kad neturite laiko vaikščioti po maisto parduotuves. Kas jums pasako, kad pastaruoju metu kainos kyla kaip ant mielių?

– Susitinku, kalbuosi su žmonėmis, pagaliau, juk yra mano šeima. Tarp namiškių šia tema kyla nemažai diskusijų, vertinimai išsakomi aštriai. Žinoma, jei turėčiau galimybę kasdien pats užsukti į parduotuvę, akiratis galbūt būtų ir platesnis.

– Sulaukėte priekaištų, kad į namus Kėdainiuose lekiate 170 kilometrų per valandą greičiu. Ar padarėte išvadas?

– Iš tiesų kalbama, kad važinėju per greitai. Bet juk iš manęs atimta galimybė vairuoti, esu tik keleivis. Štai ir anądien važiuodamas į Kauną atsisveikinti su Kaziu Lozoraičiu sulaukiau pranešimo, esą per greitai lekiame. Pasižiūrėjau – spidometras rodė 90 kilometrų per valandą.

Manau, reikia atsisakyti bet kokių išskirtinumų. Tuomet bus šventa ramybė. Gyvenu bendrabutyje, valgau Seimo valgykloje, galiu vaikščioti pėsčiomis arba važinėti, kaip dabar, tarnybiniu automobiliu. Jokių problemų dėl to neįžvelgiu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "V.Muntianas netikėtumams pasirengęs"

  1. Lietuvis/ Vilnietis

    Isleista virs 50mil. moderniskiausiai salei. Na, tai kas is to, gi tie patys mafijozai / seimunai nera pasikeite. NAUJAS NARVAS, BET TIE PATYS PLESRUS GYVULIAI.Jiems bus tik daugiau ka” privatizuoti „/ vogti is tos modernios sales. Dar ismoks uz zmoniu pinigus, kaip naudoti interneta. Tada prades moderniai vogti per interneta……..oi, gi pasaka be galo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.