Gausus riešutų derlius stulbina gamtininkus

Šiųmetis lazdynų derlius Lietuvoje pranoko visus lūkesčius. Miškuose lazdynų šakos tiesiog linksta nuo riešutų – tokio derliaus dėl praėjusios permainingos žiemos nesitikėta.

Lietuvos gamtininkai neslepia: šių metų riešutų derlius juos nustebino ir patvirtino taisyklę, kad gamtos prognozuoti neįmanoma.

„Sumedėję krūmai deri kas keletą metų. Šiemet tokio gausaus riešutų derliaus nesitikėjome. Praėjęs sausis buvo labai pavasariškas, lazdynų žirginiai daug kur žydėjo ir net žiedadulkės byrėjo, bet per vasario šalčius žirginiai nušalo. Atrodė, kad gero derliaus jau nebegali būti, tačiau eilinį kartą žmogaus užmojis įminti gamtos paslaptis sužlugo, – pastebėjo Gamtos apsaugos departamento biologinės įvairovės vedėjas Selemonas Paltanavičius. – Riešutų dar tebėra labai daug. Tik gaila, kad riešutautojai, užplūdę miškus, siekia riešutų laužydami lazdynų šakas. O juk užtektų juos gerai papurtyti – riešutai patys nubyrėtų”.

Lietuviškų lazdynų riešutų turguose ir parduotuvėse kol kas nedaug. Turguje lietuviškais riešutais prekiavę pardavėjai teigė, kad maži laukiniai riešutai nėra populiarūs, daugiausiai parduodama lenkų ir lietuvių ūkininkų soduose užaugintų riešutų. Jie – dvigubai ar trigubai didesni. Ir lietuviški, ir lenkiški riešutai kainuoja vienodai – 9-12 litų už kilogramą. Parduotuvėse ir prekybos centruose lietuviškais riešutais neprekiaujama. Negliaudytų ukrainietiškų lazdyno riešutų kilogramas kainuoja apie 18 litų, gliaudytų – 25 litus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.