Putinas pareiškė išsaugosiąs įtaką Rusijoje po prezidento rinkimų

Prezidentas Vladimiras Putinas yra tikras, kad išsaugos įtaką Rusijoje po 2008 metų prezidento rinkimų, bet neketina keisti valdžios struktūros savo naudai.
Tai Rusijos lyderis pareiškė per susitikimą su diskusijų klubo „Valdajus” nariais. Šis klubo posėdis vyko rugsėjo 14 dieną, bet Kremliaus spaudos tarnyba jo stenogramą išplatino tik ketvirtadienį.

„Aš tvirtai nusprendžiau – seniai, iš pat pradžių – kad bet kuris žmogus, kuris yra valdžioje, neturi keisti valdžios struktūros savo naudai”, – sakė V.Putinas.

Prezidentas taip pat prisipažino, kad dar nenusprendė, ko imsis po 2008 metų.

„Žinoma, aš čia dalyvausiu. Aš kol kas tiksliai neapsisprendžiau, ko imsiuos. Tačiau kad ir ką veikčiau, aš manau, kad kokia nors įtaka bus. Tai objektyvūs dalykai. Aš neketinu jais spekuliuoti, šia įtaka, hipertrofuoti jos reikšmės, bet ji bus. Dar tai priklausys nuo to, ko aš tiesiogiai imsiuosi – ar vien partinio darbo, ar dar kokio nors”, – pažymėjo valstybės vadovas.

Į vieno diskusijų klubo narių klausimą, ar V.Putinas mano, kad yra įmanoma sugrįžti į valdžią 2012 metais, V.Putinas atsakė, kad dar nežino.

„2012 metai ir plius dar ketveri metai – tai bus 2016-ieji. Aš kol kas nežinau. Kam spėlioti taip toli? – sakė jis. – Mano svarbiausias tikslas – padėti sukurti tokias sąlygas šalies raidai, kad politinė valdžia būtų stabili, kad būtų sudarytos ekonominės sąlygos šalies raidai, kad nesikeistų šis kursas”.

„Na, žinoma, viską galima pakeisti visada, per kelis mėnesius galima viską pakeisti. Bet jeigu kas nors tai darys, kažin ar šiuos veiksmus rems gyventojai”, – sakė jis.

Rusijos ir Vakarų stebėtojai vis spėlioja, ko imsis V.Putinas pasitraukęs iš prezidento posto. Jau buvo įvairių versijų – ir vadovaujamų pareigų valdžios struktūrose, ir darbo didelėse Rusijos korporacijose, ir net Tarptautiniame olimpiniame komitete.

Kaip pažymėjo V.Putinas, jam kelia nerimą, kad šiandien daug kas priklauso Rusijoje nuo vieno žmogaus. „Aš noriu išplėsti šią aikštelę”, – patikino prezidentas.

V.Putinas taip pat pranešė, kad neketina išvykti nuolat gyventi užsienyje.

„Aš myliu savo šalį, aš – rusas. Aš, manau, pasakojau, kad kiek daugiau nei už šimto kilometrų nuo Maskvos yra kaimas, kur mano senoliai gyveno nuo „gauruotų” 1600 metų, ir visus šiuos šimtmečius, karta iš kartos ėjo į tą pačią cerkvę. Tai iš archyvinių, bažnytinių dokumentų buvo išsiaiškinta. Tai mane labai sujaudino, aš šito nežinojau. Ir, žinote, aš jaučiu savo sąsajas su šalimi”.

V.Putinas pareiškė, kad jautriai išgyvena bet kurias problemas, susijusias su eiliniu piliečiu, ir visą laiką apie tai mąsto.

„Kaip atsilieps vieni ar kiti mūsų veiksmai konkretaus žmogaus gyvenimui? Aš niekada nepamirštu, kad gyvenau komunaliniame bute Leningrade”, – sakė prezidentas.

Vladimiras Putinas įsitikinęs, kad daugiamilijoninė Rusijos likimo negalima susieti su vienu žmogumi arba grupe asmenų.

„Šaliai iškilę keli uždaviniai, vienas jų – tai, žinoma, plėtoti daugiapartinę sistemą”, – sakė prezidentas, atsakydamas į klausimą „Ar bus tebeplėtojama demokratija, esant kitam prezidentui?”.

V.Putinas taip pat sakė, kad daug masto, kaip turi būti kuriamas Rusijos gyvenimas po 2008 metų ir toliau, ir nemato jokio kito stabilizuojančio šalį įrankio, kaip tik demokratija ir daugiapartinė sistema.

„Mes negalime kurti Rusijos ateities, siedami daugiamilijoninės šalies likimą su vienu žmogumi arba grupe asmenų”, – sakė prezidentas, nes „antraip – nieko nesukursime”.

„Ir nieko savo, kaip pas mus Rusijoje sakoma, tokios labai parapijinės demokratijos, šiaudinės, namudinės demokratijos mes neišgalvosime”, – patikino jis, pažymėdamas, kad šis kelias nelengvas, jam reikia laiko, tam tikrų prielaidų ir sąlygų.

„Mes sukūrėme realų šalies raidos pamatą, teisinę bazę. Ir, žinoma, mums labai svarbu, kad parlamentas būtų veiksnus”, – pabrėžė valstybės vadovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.