Neringiškių diena be elektros

Vakar visą dieną per 2 tūkst. Neringos gyventojų buvo priversti apsieiti be elektros. Neveikė kai kurios parduotuvės ir kavinės. Tačiau paprasti neringiškiai šiuo nepatogumu nesiskundė.

„Mes prie to pripratę, esame užsigrūdinę. Gerai, kad perspėjo iš anksto, galėjome pasiruošti”, – sakė LŽ kalbinti Neringos gyventojai. Šįkart elektra nebuvo tiekiama dėl remonto darbų.

Kariškiai nekalti?

Tarp neringiškių pasklidęs gandas, kad remonto elektros perdavimo linijai prireikė po balandį ties Juodkrante vykusių karinių pratybų. Tuomet Oro gynybos bataliono kariai šaudė iš artimojo nuotolio raketinių sistemų į oro taikinius. Juos ilgu lynu vilko karinis lėktuvas. Po pratybų lynas buvo atkabintas ir esą galėjo nukristi ant elektros perdavimo linijos laidų ir juos pažeisti.

Bendrovės „Lietuvos energija” atstovai tikina, kad elektros tiekimą vakar reikėjo nutraukti dėl planinio remonto. Kariškiai esą čia niekuo dėti. Pasak bendrovės atstovės Aurelijos Trakšelienės, oro linijos Juodkrantė-Nida remontas buvo suplanuotas prieš pusantro mėnesio, data suderinta ir su miesto vadovais.

Džiaugėsi moksleiviai

Nors neringiškiai pripratę prie ekstremalių gyvenimo sąlygų, iš užsienio atvykusiems poilsiautojams neveikiančios kavinės ir parduotuvės kėlė nuostabą. Juos taip pat glumino nutrūkęs karšto vandens tiekimas viešbučiuose ir neparuošti karšti pusryčiai.

Kai kurių verslininkų manymu, linijos remontą buvo galima planuoti vėliau, nes rugsėjį Neringoje aktyvus kurortinis sezonas dar nesibaigia.

Tačiau kai kurios parduotuvės dirbo ir be elektros. Jose įrengti kasos aparatai veikė maitinami akumuliatorių, o šaldytuvuose sudėti ledai buvo uždangstyti kartono lakštais.

Nidos kultūros ir turizmo informacijos centre „Agila” vakar vyko dar prieš metus numatyti šalies choreografų kursai, fotografų seminaras, dailininkų pleneras. Šiuose renginiuose dalyvauja per 250 žmonių. Kad nesutriktų darbas centrui buvo atvežtas dyzelinis elektros energijos generatorius. Tokių generatorių burzgimas Nidoje nustelbė medžių ošimą. Tokiu būdu elektros energija buvo tiekiama Pirminiam sveikatos priežiūros centrui, Priešgaisrinei gelbėjimo tarnybai, bendrovei „Neringos vanduo”, policijai.

Labiausiai nutrūkęs elektros tiekimas pradžiugino moksleivius. Nidos vidurinėje mokykloje pamokos buvo sutrumpintos po keliolika minučių.

Rekonstrukcija nenumatoma

Neringos meras Vigantas Giedraitis patvirtino, kad tiek „Lietuvos energijos”, tiek VST vadovai teiravosi, kada geriausiai būtų galima atlikti remonto darbus.

Meras pripažino, kad elektros tiekimo sutrikimai sukelia daug nepatogumų. „Todėl naujai rengiamame bendrajame Neringos plane rekomenduosime elektros tiekimo liniją paslėpti po žeme. Tada būtų nebaisūs jokie vėjai ir kitos avarijos”, – aiškino V.Giedraitis.

Tačiau, A.Trakšelienės teigimu, šio neringiškių siūlymo „Lietuvos energija” nesvarsto: „Mat kabelių paslėpimas po žeme mažina linijos patikimumą. Taip pat būtų sunkiau pašalinti gedimus. Dabar avarijų padariniai šalinami per keletą valandų, o po žeme gedimo tektų ieškoti daug ilgiau.”

Galimybė pertvarkyti elektros tiekimą Kuršių nerijai žiedo principu, kai nutrūkus elektros perdavimui iš vienos pusės, ji būtų tiekiama iš kitos, taip pat nukeliama į tolimesnę ateitį.

„Projektuotojai atliko studiją. Tai kainuotų apie 15 mln. litų, – kalbėjo „Lietuvos energija” elektros tinklo direktorius Petras Povilas Škiudas. – Žinant, kad Kuršių nerijoje vartotojų nedaug, investuotos lėšos grįžtų labai negreit.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.