Ekspertai teigiamai įvertino Lietuvos darbą su nauja Šengeno informacine sistema

Užsienio ekspertai teigiamai įvertino Lietuvos pasirengimą dirbti su naujai įdiegta Šengeno informacine sistema.
Lietuvoje šią savaitę apsilankę sistemos SIS/SIRENE ekspertai tikrino, kaip ši informacinė sistema veikia šalies pasienio ir policijos įstaigose, vertino, ar pareigūnai moka ja naudotis, ar žino ir taiko Šengeno teisyne numatytas procedūras. Vizito metu ekspertai aplankė Vilniaus oro uostą, Lavoriškių pasienio kontrolės punktą, Birštono, Širvintų ir Alytaus policijos komisariatus.

„Nors tai buvo žodinis įvertinimas, tačiau iš ekspertų lūpų jis nuskambėjo svariai ir užtikrintai”,- teigiama Vidaus reikalų ministerijos pranešime ketvirtadienį.

Atlikę patikras visose įsilieti į Šengeno erdvę pretenduojančiose šalyse ekspertai ataskaitas pateiks Europos Tarybai, kuri iki šių metų pabaigos priims sprendimą dėl kontrolės prie vidinių Europos Sąjungos sienų panaikinimo.

Prisijungti prie Šengeno erdvės siekia 10 naujųjų ES šalių – Lietuva, Čekija, Estija, Latvija, Lenkija, Kipras, Malta, Slovakija, Slovėnija, Vengrija.

Prie Šengeno informacinės sistemos ir teisėsaugos institucijos, turinčios teisę vykdyti duomenų paiešką bei įvesti duomenis į Šengeno informacinę sistemą, Lietuva prisijungė nuo rugsėjo pradžios. Nuo tada Lietuvos pasienyje atvykstančių asmenų duomenys tikrinami ne tik nacionaliniuose registruose, bet ir Šengeno informacinėje sistemoje.

Nuo 2008 metų sausio 1 dienos tokia patikra bus vykdoma tik tuose Lietuvos pasienio kontrolės punktuose, kurie yra prie išorinės Europos Sąjungos sienos (pasienyje su Rusija ir Baltarusija), taip pat tarptautiniuose oro uostuose. Šengeno erdvės piliečių duomenų patikra tarptautiniuose oro uostuose bus panaikinta 2008 metų kovo mėnesį.

Prisijungimui prie Šengeno informacinės sistemos Vyriausybė skyrė 4,9 mln. litų, už kuriuos įsigyta šiuolaikiška kompiuterinė įranga, atitinkanti Šengeno informacinės sistemos standartus bei pertvarkytos nacionalinės duomenų bazės, apmokyti policijos ir pasienio pareigūnai.

Prisijungimas prie Šengeno erdvės Lietuvos piliečiams garantuos laisvą asmenų judėjimą – tarp Šengeno valstybių bus panaikintos sausumos, jūrų ir oro sienos, piliečiai po Šengeno erdvei priklausančias šalis galės keliauti be jokios dokumentų patikros. Policijos ir pasienio pareigūnams atsivers galimybės operatyviai keistis informacija apie nelegalią migraciją, ieškomus asmenis, vogtus automobilius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.