Svečiams iš Balkanų bus pristatyta kultūrinė Lietuvos panorama

Šią savaitę Vilniuje svečiuojasi kultūros vadybininkai ir kūrėjai iš Balkanų šalių, Menų spaustuvės ir teatro festivalio „Sirenos” pakviesti susipažinti su mūsų sostinės šiuolaikinės scenos menų panorama.

„Balkanų karavanu” pavadintą pažintinį projektą inicijavo didžiausias, daugiau nei 400 narių turintis scenos menų organizacijų tinklas IETM (www.ietm.org – Informal European Theatre Meeting) pasiūlydamas tinklo narėms Lietuvoje – Menų spaustuvei ir festivaliui „Sirenos” – priimti svečius ir parengti jiems kultūrinę programą. Šis projektas nėra vienkartinis – IETM nuolat rengia nedidelės kultūros vadybininkų ir kūrėjų grupės iš vieno regiono apsilankymą mieste ar šalyje. Vizitų tikslas – susipažinti su kuo platesne šiuolaikinių scenos menų panorama lankomoje šalyje ar mieste ir užmegzti ryšius tolesniam bendradarbiavimui.

„Balkanų karavanas” – pirmasis IETM rengiamas tokio pobūdžio projektas Lietuvoje. Vilniuje lankosi 11 svečių iš Slovėnijos, Bulgarijos, Serbijos, Bosnijos, Makedonijos ir Turkijos. Tarp jų – meno vadybininkai, prodiuseriai, teatrų vadovai, aktoriai ir dramaturgai. Svečiams parengtoje programoje – susitikimai su įvairiomis scenos menų organizacijomis, „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009” rengėjais, pažintis su Šiuolaikinio meno centru, paskaitos apie Lietuvos teatro ir šiuolaikinio šokio istoriją ir, žinoma, geriausių lietuviškų spektaklių peržiūros, į kurias juos pakvies „Sirenų” festivalis.

„Balkanų karavanas” – tai tarsi įžanga į trijų pagrindinių tarptautinių Europos scenos menų tinklų susitikimus, kuriuos per artimiausius dvejus metus Vilniuje numato surengti Menų spaustuvė. Šie susitikimai – „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009” programos dalis, kurią pradėjo praeitą gegužę tarptautinės nepriklausomų kultūros centrų asociacijos „Trans Europe Halles” susitikimas Vilniuje.

2008 m. pavasarį bus rengiamas neformalaus Šiaurės ir Baltijos šokio organizacijas bei šokio profesionalus vienijančio tinklo Nordic Dance Meeting susitikimas, o 2009 rugsėjį – IETM tinklo susitikimas, kurio metu numatoma priimti iki 600 kultūros praktikų iš 50 šalių. 2009 m. lapkritį – numatomas ir vieno svarbiausių Europoje šiuolaikinio šokio organizacijas vienijančio tinklo Aerowaves susitikimas. Šio tinklo tikslas – jaunųjų šiuolaikinio šokio kūrėjų Europoje paieška.

Šiais susitikimais Menų spaustuvė siekia ne tik kurti kultūrinių tinklų kasmetinių susitikimų tradiciją Vilniuje, bet ir atverti naujas kultūrinio bendradarbiavimo perspektyvas. Tai taip pat svarbu formuojant Vilniaus kaip aktyvaus kultūros miesto įvaizdį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.