JT pratęsė NATO karių Afganistane mandatą

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba trečiadienį dar vieneriems metams pratęsė NATO vadovaujamų karių mandatą Afganistane ir parėmė Japonijos vyriausybę vidiniam konflikte dėl JAV ir kitų laivų pripildymo degalais Indijos vandenyne.
Už rezoliuciją, kurioje pabrėžiama „išaugusi smurtinė ir teroristinė Talibano, „al Qaeda”, nelegaliai ginkluotų grupuočių ir narkotikų versle dalyvaujančių asmenų veikla”, balsavo 14 Saugumo Tarybos narių ir tik viena Rusija susilaikė.

Kaip pareiškė Rusijos atstovas JT Vitalijus Čiurkinas „derinant rezoliuciją taip ir nebuvo išaiškinta nauja formuluotė dėl leidimo koalicijos pajėgoms vykdyti jūrų sulaikymą, kurios nebuvo ankstesnėse Saugumo Tarybos rezoliucijose dėl Afganistano”.

„Remiamės prielaida, kad jūrų komponentas reikalingas išimtinai kovai su terorizmu Afganistane ir neturi būti naudojamas kitiems tikslams”, – sakė jis.

Tarptautinėms saugumo paramos pajėgoms (ISAF) Afganistane priklauso beveik 40 tūkst. karių, kurie kovoja su talibais, nuverstais nuo valdžios 2001 metų pabaigoje.

Rezoliucijoje atsirado naujas sakinys, kuriame įvertinamas NATO ir kitų šalių indėlis palaikant ISAF.

Japonijos vyriausybės atstovas spaudai Kaoru Yosano (Kaoru Josanas) pasveikino šią rezoliuciją.

„Labai svarbu, kad Jungtinės Tautos ir JT Saugumo Tarybos narės aukštai įvertino degalais laivus pripildančios Japonijos veiklą”, – Tokijuje žurnalistams sakė K.Yosano.

Pagrindinės Japonijos opozicinės Demokratijos partijos lyderis Ichiro Ozawa (Ičiras Odzava) priešinosi, kad būtų pratęsta Japonijos misija Indijos vandenyne degalais pripildyti koalicijos laivus, teigdamas, kad tokiai veiklai trūksta tiesioginio JT leidimo.

Praėjusią savaitę po sunkių metų iš premjero posto atsistatydinęs ministras pirmininkas Shinzo Abe (Šindzas Abė) kaip pagrindinę tokio sprendimo priežastį taip pat nurodė nesutarimus dėl „jūrų komponento”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.