Opozicijos būrimasis – priešrinkiminė akcija, mano premjeras

Seimo opozicinių partijų – konservatorių, „darbiečių” ir liberalų – būrimasis krūvon socialdemokratų premjerui Gediminui Kirkilui ramybės nedrumsčia. Anot jo, tai yra priešrinkiminė akcija, negrasinanti Vyriausybės stabilumui.
„Sunku prognozuot, kuo tai baigsis, kuo remiasi jų bendradarbiavimas, ar jis yra tikras. Tokių mėginimų bendradarbiaut opozicijoj, kaip jūs žinote, buvo ne vienas. (…) Pagrindinis motyvas, kuris stumia opozicines partijas veikti keistai, mano požiūriu, yra artėjantys Seimo rinkimai”, – interviu „Žinių radijui” ketvirtadienį sakė premjeras.

Trys opozicijai priklausančios politinės jėgos – Tėvynės sąjunga, Darbo partija ir Liberalų sąjūdis šiomsi dienomis tarėsi palaikyti viena kitą Seime balsuojant dėl svarbių įstatymų. Kai kurios jų, pavyzdžiui „darbiečiai” ir konservatoriai, iki šiol sudarė kategoriškų oponentų vieni kitiems įspūdį.

Tuo tarpu valdančiajai mažumai priklausančios jėgos per pusryčius pas premjerą tą pačią dieną aptarė koalicijos ateitį. Valstiečiai liaudininkai ir liberalcentristai į koaliciją siekia įtraukti opozicinius socialliberalus, socialdemokratai vis dar pasitiki „tylia” bei neformalia konservatorių parama, be to, kalbama, kad mažumą gali papildyti keli perbėgėliai iš opozicinių frakcijų Seime.

„Na aš sakyčiau, kad kol kas mes tariamės su konservatoriais”, – kalbėjo premjeras apie formaliai nutrūkusią, bet realiai vis dar besitikimą konservatorių paramą.

Jo teigimu, kiekviena opozicinė partija prieš rinkimus „suaktyvėja”, todėl nėra ko baimintis, dėl įvairių partijų ar jų lyderių susitikimų bei bendradarbiavimo aptarimų.

„Galim sakyt taip: šio politinio sezono motyvas bus artėjantys rinkimai, ir kiekviena partija, ypatingai tos, kurių reitingas yra ypatingai žemas, kaip šiuo atveju Liberalų sąjūdžio, stengiasi pasireikšti. Be to, ši frakcija tirpsta kaip ledas vasaros viduryje. Tokių susitarimų matysime dar ne vieną”, – nesijaudina G.Kirkilas.

Valdančiąją mažumos koaliciją socialdemokratai yra suformavę kartu su valstiečiais liaudininkais, liberalcentristais ir Pilietinės demokratijos partija. Visi kartu jie Seime turi 61 mandatą 141 vietos parlamente. Socialliberalų frakcija vienija 10 Seimo narių.

Vyriausybės veiklą daugiau nei metus rėmė opozicinė Tėvynės sąjunga, tačiau rugsėjo 8-ąją nutraukė paramą, motyvuodama augančiu korupcijos lygiu ir esą nesprendžiamomis Valstybės saugumo departamento (VSD) problemomis.

Tuo tarpu kai kurie politologai ir politikai paramos nutraukimą vadina fiktyviu bei skirtu išsaugoti partijos politinį veidą prieš 2008-ųjų rudens parlamento rinkimus. Anot jų, konservatoriai nesieks žlugdyti G.Kirkilo Vyriausybės, nes chaosas politinėje arenoje jiems patiems nebūtų naudingas.

Seime Tėvynės sąjungos frakcija vienija 24 parlamentarus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.