Palūkanos mažėja – rinkos siautėja

Vėlų antradienio vakarą JAV centrinis bankas (FED) 0,5 proc. sumažino bazinę palūkanų normą. Į tai rinkos sureagavo staigiu vertybinių popierių augimu. Tikimasi, kad šis FED žingsnis leis įveikti didžiausią nuo 1991 m. nekilnojamojo turto rinkos nuosmukį. Laukiama, kad tai ne paskutinis palūkanų normos mažinimas šiais metais. Tačiau FED pareiškė, kad ne mažiau svarbu išlaikyti kainų stabilumą, o infliacija JAV yra linkusi augti.

Svarbi žinia

„Nemaža dalis rinkos dalyvių tikėjosi panašaus veiksmo, spaudimas, kurį patyrė FED, buvo stip-rus ir visapusis. Net Ekonominės plėtros ir bendradarbiavimo organizacija buvo sumažinusi JAV augimo perspektyvas ir ekonomikos recesijos galimybę laikė visai galimu scenarijumi, –

aiškino Povilas Kaselis, finansų maklerio įmonės „Orion Securities” Prekybos skyriaus makleris. – Esant tokiai situacijai, rinkos prognozavo apie 0,25 proc. palūkanų mažinimą, todėl didesnis nei tikėtasi palūkanų „pakirpimas” sukėlė gana didelį investuotojų džiaugsmą.”

Suteiks energijos

„Iki šiol padėtis JAV buvo panaši į didelį užburtą ratą: namų ūkiai kentėjo, nes bankai nebenorėjo duoti lengvų pinigų, o bankai, prieš tai išdaliję per daug, nebegalėjo atgauti”, – svarstė P.Kaselis.

Jo manymu, FED sprendimas turėtų suteikti energijos visai ekonomikai. „Net ir pasitvirtinus korekcijos prognozėms, palūkanų mažinimas turėtų sušvelninti didžiausios pasaulio ekonomikos kritimą. Tačiau atsižvelgiant į kitų ekonomikos sektorių sąlygišką sveikumą, galima tikėtis, kad ekonomika atsigaus, kartu išjudindama būsto sektorių, šį nedidelį nuosmukį palikdama praeityje”, – prognozavo makleris.

Padėtis sudėtinga

„FED sprendimas gal kiek ir netikėtas, nes rinkos prognozavo 0,25 proc. palūkanų mažinimą. FED veiksmai įrodo, kad situacija finansų rinkose yra kur kas sudėtingesnė, nei manyta iš pradžių”, – sakė „Hansabanko” Finansų rinkų tarnybos vadovas Tomas Andrejauskas.

Kai kurių ekspertų teigimu, padėtis JAV nekilnojamojo turto rinkoje tokia rimta, kad net palūkanų normos mažinimas jos nepakeis, o įvykęs rinkos nuosmukis jau neigiamai veikia JAV ekonomiką. Greitos įtakos tai negali turėti ir finansų sistemai, mat iki šiol neaišku, kiek finansų institucijos patyrė nuostolių dėl nevykusių paskolų. Kol ši situacija neišaiškės, bus pagrindo panikai rinkose.

Optimizmas senka

Pasak „Hansabanko” analitikų, iki šiol optimizmas dėl JAV ekonomikos perspektyvų rėmėsi didėjančiomis gyventojų pajamomis ir mažu nedarbu. „Nors JAV vartojimo rodikliai vis dar yra geri, neigiami pokyčiai darbo rinkoje reiškia, kad ateityje gali sumažėti darbuotojų gaunamos pajamos ir vis daugiau žmonių susidurs su sunkumais grąžinant būsto paskolas”, – mano T.Andrejauskas.

Pasak jo, jei šis palūkanų mažinimas neiššauks šalutinių efektų, tokių kaip infliacijos augimas, per kelerius metus paskolų doleriais palūkanos gali smukti iki 2–3 proc. Tačiau taip pat neatmetama galimybė, kad JAV doleris gali gerokai pigti euro atžvilgiu. „Įmonėms, kurios savo produkciją eksportuoja į JAV, tai reiškia sudėtingesnes sąlygas, nes prekės taps ne tokios konkurencingos. Kita vertus, JAV dolerio silpnėjimas iš dalies kompensuos rekordiškai išaugusias naftos kainas”, – aiškino T.Andrejauskas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.