Po egzekucijos – patyčios

Policininkams teks aiškintis, kodėl prie vienos miesto kavinės jie ne tik negynė beisbolo lazdomis talžomų išgėrusių klientų, bet dar ir juokėsi iš jų.

Kreipėsi į ekspertus

Į gerai žinomą užeigą iškviesti pareigūnai nepuolė tramdyti egzekuciją surengusių apsaugos darbuotojų.

Paaiškėjo, kad kai kurie policininkai po darbo patys tampa nelegaliai apmokamais apsaugininkais.

Prokuratūrą vakar pasiekė Jurijaus Stepanovo skundas, kuriuo jis piktinasi policija. Pasak klaipėdiečio, užuot gelbėję nuo juos žiauriai mušusių jaunuolių, pareigūnai juokėsi, tačiau į konfliktą nesikišo.

Vakar J.Stepanovas apsilankė pas teismo medicinos ekspertus ir, pats sumokėjęs už tyrimą, paprašė atlikti jam padarytų sužalojimų ekspertizę.

27 metų stambaus sudėjimo vyrui ant kaktos buvo nemaža dėmė, mėlynės ryškėjo ant smakro, kojos, pilvo, krūtinės.

„Skauda visą kūną. Dvi dienas negalėjau pajudėti. Stebiuosi, kad niekas nelūžo”, – sakė J.Stepanovas.

Sirgo už rinktinę

Konfliktas, dėl kurio vėliau prie baro „Kilena” (buvęs „Svingas”) buvo iškviesta greitoji pagalba ir į ligoninę išgabenti du smarkiai sumušti vyrai, įvyko sekmadienį vėlai vakare.

Čia žiūrėdami mūsų šalies ir Graikijos rinktinių krepšinio varžybas vakarojo keturi draugai ir vieno jų žmona.

Kaip ir daugelis tą vakarą baruose varžybas stebėjusių žmonių, „Kilenos” lankytojai gėrė alkoholinius gėrimus, audringai reagavo į varžybų situacijas, šūkavo.

Bare tą vakarą daugiau lankytojų nebuvo.

Įsiaudrinusią kompaniją ne kartą ramino jaunas vyras, vilkėjęs raudonu megztiniu. Kai varžybos baigėsi, aistros aprimo, vyrai atsiprašė baro darbuotojų ir sumokėjo už maistą bei gėrimus.

Padėti neskubėjo

„Staiga į barą įėjo keturi jauni vyrai. Vienas buvo apie trisdešimties. Jis vilkėjo kariškais maskuojamais drabužiais. Nieko nesakę vyrai mus visus suguldė ant grindų ir puolė mušti beisbolo lazdomis, – pasakojo J.Stepanovas. – Draugo žmona bandė drausminti tuos vyrus, bet vienas jų sušuko: „Tylėk, žertva, tuoj pati gausi!” Teko jai užsičiaupti, kad nebūtų sumušta.”

J.Stepanovo draugas Vasilijus Kuznecovas pasakojo, kad išvaryti iš baro lauke jie pamatė policininkų uniformas vilkėjusius pareigūnus.

Tačiau beisbolo lazdomis ginkluotų vyrų tai nesustabdė. Vyriausias jų pasisveikino su policininkais ir toliau vanojo šonus esą prasikaltusiai kompanijai.

„Atmintyje labai ryškus vaizdas: aš guliu ant žemės; mane muša lazdomis; šaukiu, kad nedaužytų, o pakėlęs galvą matau ramiai stovinčius ir net besijuokiančius policininkus, – prisiminė J.Stepanovas. – Mano draugas Jevgenijus paskambino į policiją ir paprašė atsiųsti dar vieną ekipažą. Tada mes visi girdėjome, kaip greta buvę pareigūnai bendravo su kolegomis per radijo ryšį. Šių policininkų budėtojas klausė, ar jiems tikrai reikalinga pagalba, gal jie nesusitvarko. Bet pareigūnas įtikino kolegą, kad situacija kontroliuojama ir pagalbos nereikia. Tačiau mums padėti nei tas, nei kitas policininkas neskubėjo.”

Dingo telefonai

J.Stepanovui iš kišenės iškrito du telefonai ir banko kortelė, kuria jis sumokėjo už vaišes bare. Kadangi į barą jo niekas nebeįleido, šių daiktų paieškoti jis paprašė policininką.

Pareigūnas, po minutėlės grįžęs iš baro, pranešė nieko neradęs. Tačiau jau kitą dieną 4-ojo policijos komisariato pareigūnai iškvietė J.Stepanovą ir grąžino kortelę kartu su mokėjimo kvitais.

Brangūs telefonai taip ir neatsirado. Vienas jų išjungtas, o kitu niekas neatsiliepia.

J.Stepanovas atsipirko sumušimais. Jo draugui V.Kuznecovui sužalota koja.

Medikai įspėjo, kad gali tekti koją operuoti.

Kiti du kompanijos vyrai į medikus nesikreipė, o kūną išmarginusias kraujosrūvas gydosi patys.

Beisbolo lazdų nebuvo?

Baro vyriausioji vadybininkė Elena Galkina sakė apie incidentą sužinojusi iš savo darbuotojų.

„Tie lankytojai buvo girti ir elgėsi įžūliai: pakėlė nuo žemės ir parvertė ant grindų barmenę, kabinėjosi prie muzikanto, kėlė triukšmą ir nepakluso raminami, – pasakojo E.Galkina. – Juos iš baro išprašė mūsų administratorius. Jam padėjo tą vakarą nedirbęs, bet į barą atsitiktinai užsukęs kitas administratorius. Tačiau jokių kitų žmonių su beisbolo lazdomis nebuvo. Tai, kas vyko lauke, jau nebe mūsų reikalas. Kodėl tiems žmonėms prireikė greitosios pagalbos, nežinau. Buvo iškviesta apsaugos policija, gal pareigūnai matė, jų ir reikia klausti. Savo apsaugos mes neturime.”

Girtas, vadinasi, kaltas

Prokurorų pradėtas tyrimas išaiškins, kas ir kuo sumušė baro lankytojus.

Tąnakt prie „Kilenos” važiavo apsaugos policijos ir patrulių jungtinis ekipažas. Pareigūnai savo paaiškinimuose vėliau rašė, kad bare įvyko lankytojų ir baro apsaugininkų konfliktas.

Mieste ne vienas baras turi neoficialią apsaugą. Tokiais apsaugininkais dažniausiai dirba policininkai, kurie darydami tvarką pasilinksminimo įstaigose algą gauna į rankas, o ne per buhalteriją.

Ypač dažnai tokio darbo imasi pareigūnai, kurie po paros, praleistos tarnyboje, turi kelias laisvas dienas.

Tad nenuostabu, kad su telefonu iškviestais policininkais jie pasisveikino.

Išaiškinti tikrąją tiesą šioje istorijoje nėra sunku. Dažniausiai būna, kad kolegos, net prisaikdinti sakyti tiesą, saviškių neklampina.

O kalti lieka baro lankytojai, kurie incidento vakarą buvo neblaivūs.

Šis tyrimas gali tapti vienu iš daugelio, kurių metu nuo apsaugininkų nukentėję neblaivūs žmonės apkaltinami šmeižtu.

Uostamiesčio policija kiekvieną savaitę gauna bent kelis panašius pranešimus.

Tačiau jau keletą metų neteko girdėti apie tai, kad už įgaliojimų viršijimą buvo nubausti pareigūnai ar apsaugininkai.

Kaltas visada lieka tas, kas buvo girtas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.