Juščenka pergalės atveju gali grąžinti Julijai Tymošenko premjero postą

Buvusi Ukrainos ministrė pirmininkė Julija Tymošenko gali susigrąžinti vyriausybės vadovės portfelį po neeilinių parlamento rinkimų rugsėjo 30 dieną, jei jos blokas ir proprezidentinė „Mūsų Ukraina – Liaudies savigyna” sugebės pelnyti balsų daugumą ir suformuoti koaliciją naujoje Aukščiausiojoje Radoje, sakė interviu „Reuters” šalies prezidentas Viktoras Juščenka antradienį lankydamasis Čerkasų srityje.
„Aš šito neatmetu. Čia nėra išankstinių sąlygų”, – pažymėjo prezidentas, atsakydamas į klausimą apie galimą J.Tymošenko sugrįžimą į ankstesnes pareigas.

Jis taip pat neatmetė ir koalicijos su pagrindiniais priešininkais – premjero Viktoro Janukovyčiaus vadovaujama Regionų partija galimybės, nors tai, pasak jo, ir „sunki tema”. Prezidento nuomone, sąjunga su pagrindine paleistosios Rados politine partija mažai tikėtina dėl ideologinių nesutarimų.

V.Juščenka, po Konstitucijos reformos didelę savo įgaliojimų dalį turėjęs perleisti parlamentui ir premjerui, Radą paleido balandį. Jo pagrindinis varžovas V.Janukovyčius įsitikinęs, kad liks premjero poste ir po pirmalaikių rinkimų, kuriuos vadina tuščiu laiko švaistymu.

Prezidentas pripažįsta, jog „oranžinės revoliucijos” autoriai patys kalti, kad parlamento kontrolė perėjo V.Janukovyčiaus šalininkams ir tikisi, kad šįkart pavyks įveikti nesutarimus ir pažaboti ambicijas.

„Be abejonės, nugalės demokratija. Neabejoju, kad demokratinės jėgos laimės rinkimus. Aš neabejoju, kad demokratinės jėgos pasimokys iš to, kas nutiko prieš 1,5-2 metus. Tai buvo ne šių jėgų pralaimėjimas laimėjus oponentams, tuomet pralaimėjimą lėmė savitarpio supratimo nebuvimas, atskirų politikų ambicijos”, – sakė V.Juščenka.

Ukrainos sociologai teigia, kad abiejų stovyklų šansai daugmaž vienodi.

J.Tymošenko ministrų kabinetui vadovavo aštuonis 2005 metų mėnesius. Jos aktyvi deprivatizavimo politika sukėlė negailestingą V.Janukovyčiaus šalininkų ir stambiųjų verslininkų kritiką, ir galiausiai V.Juščenka atstatydino veikliąją premjerę.

Buvusių sąjungininkų nesutarimai buvo naudingi tuomet opozicinei Regionų partijai, ir V.Janukovyčius, V.Juščenkos oponentas per 2004 metų prezidento rinkimus, tapo premjeru

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.