JAV federalinis atsargų bankas net puse procento sumažino palūkanų normą

Federalinis atsargų bankas net puse procentinio punkto sumažino JAV bazinę palūkanų normą, kad apsaugotų ekonomiką nuo nuosmukio būsto rinkoje ir krizės finansų sektoriuje.

Centrinio banko monetarinės politikos formuotojai balsavo vieningai ir normą sumažino iki 4,75 proc. – žemiausio lygio nuo praėjusių metų gegužės mėnesio. Bankas taip pat puse procentinio punkto – iki 5,25 proc. sumažino palūkanas, kurios taikomos tiesioginėms paskoloms bankams.

Tai buvo pirmas bazinės normos, kurią bankas naudoja kaip pagrindinį ekonomikos kontrolės įrankį, mažinimas nuo 2003 metų birželio mėnesio ir pirmas pusės procentinio punkto mažinimas nuo 2002 metų lapkričio.

Finansų rinkos tikėjosi, kad bankas sumažins normą, tačiau neprognozavo tokio agresyvaus pusės procentinio punkto nuosmukio.

Akcijos staigiai pabrango, nes banko sprendimas suteikė viltį investuotojams, kad būsto ir kredito krizė nenusitems žemyn viso ūkio. „Dow Jones” pramoninis vidurkis šoktelėjo 335,97 punkto, arba 2,51 proc. – iki 13739,39 punkto. Tai buvo didžiausias „Dow” dienos prieaugis nuo 2003 metų.

Tačiau atpigo ilgalaikės vyriausybės skolos instrumentų kainos, o tai rodo, jog investuotojai nerimauja, kad centriniam bankui nepavyks išlaikyti nedidelės infliacijos. Trumpalaikės obligacijos atpigo, nes tikimasi, kad norma bus mažinama dar kartą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.