Ekspertai prognozuoja mobilumo sprendimų augimą

Tarptautiniai ir Lietuvos ekspertai prognozuoja, kad 2010 metais visame pasaulyje nuotoliniu būdu dirbs 878 milijonai darbuotojų, o įmonės mobilumo sprendimams nuolat skirs vis didesnę informacinių technologijų biudžeto dalį. Tai rodo tarptautinių rinkos tyrimų kompanijų IDC ir „Gartner” atliktų tyrimų ataskaitos.
„Gartner” duomenimis, mobilumo sprendimų naudojimas sparčiausiai augs dviejose srityse. Pirmiausiai, išmanieji telefonai ir delniniai kompiuteriai vis dažniau bus naudojami kaip elektroninio pašto ar prisijungimui prie vidinių įmonės išteklių skirti įrenginiai. „Gartner” ekspertai prognozuoja, kad jau 2010 metų pabaigoje elektroninį paštą mobiliuosiuose įrenginiuose skaitys 300 mln. darbuotojų visame pasaulyje, o mobilumo sprendimams ir įrenginiams įmonės išleis daugiau kaip 5 proc. savo informacinėms technologijoms skirto biudžeto. Tokius rezultatus šių metų gegužės mėnesį Barselonoje vykusiame simpoziume „Gartner Symposium IT XPO 2007” paskelbė „Gartner” analitikas Nick‘as Jones‘as, pristatydamas temą „Mobiliųjų ir bevielių technologijų ateitis”.
Komentuodamas tyrimo išvadas, „Blue Bridge” Taikomųjų sprendimų skyriaus vadovas Aldas Glemža sakė manantis, kad viena iš pagrindinių mobiliųjų įrenginių populiarėjimo priežasčių yra sparčiai augančios jų techninės galimybės, tokios kaip naujų, patogesnių informacijos įvedimo ir vaizdavimo priemonių išmaniuosiuose ir mobiliuosiuose telefonuose atsiradimas bei duomenų perdavimo spartos augimas.
„Ši tendencija neaplenks ir Lietuvos. Plečiantis mobiliojo interneto tinklams ir gerėjant jų kokybei, elektroninis paštas mobiliajame ar išmaniajame telefone bei delniniame kompiuteryje taps tokiu pat įprastu dalyku, kokiu dabar yra trumposios žinutės,” – prognozavo A. Glemža.
Kita mobilumo sritis, kuriai prognozuojamas didelis augimas, yra mobilieji įrenginiai su programine įranga, skirta mobiliųjų vadybininkų darbui. Tokią programinę įrangą daugiausiai naudoja pardavimo vadybininkai, logistikos įmonės, apsaugos bei aptarnavimo tarnybos.
„Tai, kad įmonės investuoja į šias dvi mobilumo sritis, nėra atsitiktinumas. Įmonėse pradedamas suvokti mobilumo sprendimų potencialas ir šiuolaikinėje verslo aplinkoje stengiamasi tą potencialą kuo efektyviau išnaudoti. Mobiliųjų sprendimų sritis dažniausiai pasirenkama dėl to, kad investicijos į ją atsiperka itin greitai ir ši nauda yra labai aiškiai matoma,” – sakė „Blue Bridge” atstovas.
„Gartner” tyrime prognozuojama, kad 2012 metais mažiausiai 80 proc. įmonių personalo, dirbančio su informacija, ją peržiūrės ir apdoros mobiliuosiuose įrenginiuose. IDC duomenimis, iš viso 2010 metais mobiliaisiais įrenginiais darbe naudosis daugiau kaip 878 milijonai darbuotojų visame pasaulyje.
A. Glemža išskyrė ir keletą iššūkių, su kuriais susiduria mobilumo sprendimus diegiančios įmonės. Pirmiausiai, anot jo, užtrunka šiek tiek laiko, kol darbuotojai įgunda naudotis naujomis technologijomis ir pradeda jomis pasitikėti. Antra, naudojant mobiliuosius įrenginius reikia atsižvelgti į duomenų saugumo, daugiausia – konfidencialumo aspektus ir parinkti atitinkamas informacijos saugumo priemones.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.