Skulptūrų parke vis dar baugu

Poryt trisdešimtmetį švęsiantis Klaipėdos skulptūrų parkas vakarais vis dar nejaukus ir tebevaro baimę praeiviamsPilietinė akcija užgeso

Daugiau kaip prieš metus Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus triukšmingai organizuota akcija prieš vandalizmą parke nurimo po kelių mėnesių. Jos organizatoriai pasigedo ne tik miestiečių, bet ir policijos bei miesto valdžios geros valios.

Akcija siekta ugdyti klaipėdiečių nepakantumą Skulptūrų parko niokojimui. Mat vandalai buvo pradėję kone kasnakt siaubti skulptūras. Muziejininkų kantrybės taurę tada perpildė vos prieš metus restauruotos skulptūros „Kriauklė” sudarkymas.

Nuo postamentų buvo nukelta ir nepadoria poza suguldyta kompozicija „Vakarienė keturiems”. Išvartyti ir keli kiti kūriniai.

Akcijos organizatoriai pažadėjo rasti rėmėjų ir triskart pranešusiems apie siautėjimą Skulptūrų parke įteikti dovanų. Taip tikėtasi sutramdyti ne tik vandalus, bet ir chuliganus.

Žadėta parke įrengti vaizdo kameras. Ketinta gerai matomose vietose skelbti telefonų numerius, kuriais reikėtų skambinti pastebėjus ką negera parke darančius asmenis.

Apdovanojo tris

Klaipėdiečių aktyvumas užtruko vos porą mėnesių. Per tą laiką buvo apdovanoti vos trys žmonės.

Vienas jų drovėjosi viešo pagerbimo ir prašė, kad jo pavardė nebūtų skelbiama. Jam dovanos įteiktos kabinete.

Visi trys akcijos aktyvistai gavo po muziejininkų nupirktą dekoratyvinę skulptūrėlę bei pagyrimo raštą, saugos tarnybos „Falck Security” brangių rašiklių rinkinį, puokštę gėlių ir savivaldybės suvenyrus su Klaipėdos simboliais.

Nors Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius Jonas Genys tikino, kad akcija nemirė, klaipėdiečių aktyvumas siekiant išsaugoti švarų ir nenuniokotą parką išblėso.

Vyriausiojo policijos komisariato atstovas spaudai Albinas Strumyla tikino, kad per pastaruosius metus Skulptūrų parke nebuvo įvykdytas nė vienas kriminalinis nusikaltimas.

Operatyvaus valdymo skyriaus viršininkas Igoris Ivanovas pastebėjo, kad klaipėdiečiai praneša tik apie girtaujančius šiame parke asmenis.

Šaudo į butelius

Nors pareigūnai ramina, kad Skulptūrų parke ramu, šią vietą pamėgusios jaunos mamos ir vyresnio amžiaus žmonės vakarais čia vaikštinėti vengia.

Dienomis parke ramu. Tačiau vakarais prie filantropo Liudviko Juliaus Vynerio antkapinio paminklo renkasi juodais drabužiais vilkintys jaunuoliai.

Arčiau Liepų gatvės aikštelėje priešais cerkvę mėgsta būriuotis benamiai ir vyresnio amžiaus girtuokliai.

Į apdegusios vyninės „Metų laikai” kiemą ir ypač pavėsinę vakarais geriau neužklysti. Čia vyksta tikros orgijos. Sportinio stiliaus drabužius vilkintys vyrukai geria stiprius gėrimus ir smaginasi šaudydami į tuščius butelius.

Krepšinio aikštelę okupuoja „centriniais” pravardžiuojami jaunuoliai. Ką vakarais šie žmonės veikia parke, geriausiai iliustruoja butelių kamšteliai, susmaigstyti į žemę prie skulptūrų bei suolų. Skulptūrų parkas tapo viešo ir netramdomo girtavimo vieta.

Abejingumas nuvylė

Buvęs muziejaus direktoriaus pavaduotojas Evaldas Jurkevičius, sumanęs ir pradėjęs nepakantumo vandalizmui akciją, šiemet gegužę išėjo į kitą darbą.

Jis pasakojo susidūręs ne tik su miestiečių, bet ir valdžios institucijų abejingumu: stebėjimo kameros parke taip ir nebuvo įrengtos. Neatsirado ir užrašų, raginančių pranešti apie vandalizmą parke.

Kai muziejininkas pabandė prašyti miesto vadovus išplėsti akciją visoje Klaipėdoje, pajuto, kad valdininkai išsigando. Juk klaipėdiečiai gali į viešumą iškelti miesto piktžaizdes – vietas, kurias privalo tvarkyti, bet netvarko savivaldybė.

Viešoji policija taip pat apsiribojo pažadais. Paprašyti įteikti diplomus ir padėkas, pareigūnai nuo tokių dovanų susilaikė aiškindami, kad tarp apdovanojamųjų gali būti teistų ar kitaip įstatymams anksčiau nusižengusių asmenų. Neva tokių žmonių policija negalinti skatinti net tokiu menku būdu.

„Kol dirbau muziejuje, pats kasdien apeidavau parką, apžiūrėdavau skulptūras. Pažinojau daugelį jaunuolių, kurie nuolat čia renkasi ir sėdinėja ant suolų atlošų. Sudrausti jie paklausydavo ir nulipdavo, bet skulptūras vis tiek margindavo juodu rašikliu. L.J.Vynerio antkapinio paminklo nespėdavome valyti”, – pasakojo E.Jurkevičius.

Apsauga nenumatyta

Pastaruoju metu nė viena skulptūra nebuvo nuversta ar nepataisomai suniokota. Tačiau muziejininkai neskuba į vietą pastatyti tris restauruotas skulptūras. Jose yra žalvario fragmentų, tad dar vis baiminamasi metalo vagių.

Būdų apsaugoti tokias skulptūras vis dar nėra.

Apie Skulptūrų parko dabartį, ateitį ir su juo susijusias vizijas penktadienį prie apvalaus stalo ketina kalbėti skulptoriai, menotyrininkai, miesto valdžios ir visuomenės atstovai.

Vakare parke vyks koncertas ir kitos linksmybės.

Parko reikalais įgaliota rūpintis muziejaus darbuotoja Asta Grušelionienė „Klaipėdai” sakė, kad šiuo metu nepakantumo vandalams akcija pristabdyta, šia tema nieko nedaroma.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.