Pieno produktų negalima nebranginti

Greičiau nei po poros savaičių pirkėjai už pieną ir pieno produktus mokės dar daugiau. 12 proc. branginti pieno produktus numato viena didžiausių šalies pieno perdirbimo bendrovių. Perdirbėjai mano, kad brangstant žaliavai nuo kainų baubo galėtų išgelbėti mažesnis PVM tarifas pieno produktams.

Rinkos, ekonominės ir klimatinės sąlygos susiklostė taip, kad Azijos, Amerikos ir Rusijos rinkose pieno produktų paklausa viršija pasiūlą. Lietuvos pieno perdirbėjai taip pat priversti didinti pieno ir pieno produktų kainas aiškindami, kad brangsta žaliava.

Štai „Pieno žvaigždės” pareiškė nuo šių metų spalio 1 dienos už žaliavinį pieną Lietuvos žemdirbiams mokėsią penktadaliu daugiau.

Bet jau kitą dieną padidinsiantys produkcijos kainas vidutiniškai apie 12 proc. vidaus rinkoje.

Žaliava penktadaliu brangesnė

„Bendrovė spalio mėnesį, palyginti su rugsėju, žemdirbiams už pieną mokės 20 proc. daugiau, o šių metų spalį, palyginti su tuo pačiu mėnesiu pernai, pieno žaliavos kaina kils 40 procentų”, – teigė Linas Sasnauskas, „Pieno žvaigždžių” vykdomasis direktorius.

Jo žodžiais, žaliavinio pieno kaina sudaro apie 60 proc. produkto savikainos.

„Žaliavos brangimas yra vienintelė priežastis, dėl kurios esame priversti branginti pieno produktus. Padidėjusias žaliavos išlaidas kompensuosime pakeldami kainas vietos rinkoje ir tose eksporto rinkose, kur galime daryti įtaką kainoms”, – aiškina L.Sasnauskas.

„Pieno žvaigždžių” vykdomasis direktorius minėjo, kad stambiems Lietuvos ūkininkams bendrovė spalio mėnesį už jų parduodamą žaliavinį pieną mokės apie 34 eurus už 100 kg neskaitant papildomų žaliavinio pieno pristatymo išlaidų, kurias patiria gamykla.

Jis teigia, kad sumažinus PVM tarifą pieno produktams, pieno produktų brangimas pirkėjus gąsdintų mažiau. „Be mūsų, produkto kainodaros grandinėje dalyvauja dar pora grandžių, jos visos pasiima savo kainos dalį, o tai „vainikuoja” valstybės taikomas 18 proc. PVM. Lietuvoje yra galimybė šį mokestį sumažinti iki 5 procentų”, – tikino L.Sasnauskas.

Ūkininkams mokės kaip Vakaruose

Kaip LŽ teigė Dalius Trumpa, „Rokiškio sūrio” direktoriaus pavaduotojas, visus praėjusius metus bendrovei pamažu didėjo žaliavinio pieno supirkimo kainos, o pirkėjams – pieno ir pieno produktų kainos.

„Šių metų vasarą žaliavinio pieno supirkimo kainos pradėjo sparčiau kilti. Rugpjūčio mėnesį, palyginti su 2006 metų rugpjūčiu, pieno supirkimo kainos padidėjo 14 procentų. Tad produktai irgi brango. Pavyzdžiui, jogurto kainos palyginamuoju laikotarpiu padidėjo 20 proc., pieno – 9 procentais”, – sakė D.Trumpa.

Pašnekovas minėjo, kad kitą mėnesį pirkėjai dar 10 proc. daugiau mokės už fermentinį sūrį, o už desertinius pieno produktus – 5 proc. daugiau.

Spalio mėnesį už vieną toną žaliavinio pieno „Rokiškio sūris” ūkininkams prognozuoja mokėti vidutiniškai 780 litų.

Švedijoje ūkininkams mokama apie 36 eurus už 100 kg, Vokietijoje apie 35 eurus už 100 kg geros kokybės žaliavinio pieno, bendras Europos Sąjungos vidurkis yra apie 34 eurus už 100 kg žaliavinio pieno.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Pieno produktų negalima nebranginti"

  1. ?

    o kada bus europiniai atlyginimai? juk reikia uz kazka ta piena pirkti, gal uz kirkilo pazadus?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.