Atvėsus orams – graužikų atakos

Kauno visuomenės sveikatos centro (KVSC) specialistai įspėja gyventojus, kad, atvėsus orams, graužikai pradeda atakuoti žmonių būstus ir kitas patalpas, kuriose jie randa maisto. Graužikai yra pavojingi, nes, kontaktuodami su žmonėmis, gali platinti daugelį užkrečiamųjų ligų: jersiniozę, leptospirozę, trichineliozę, salmoneliozę, erkinį encefalitą, hemoraginę karštligę, marą ir kita. Net 60 rūšių graužikų (ypač pelės, žiurkės) gali formuoti gamtinius žmogaus užkrečiamųjų ligų židinius.

Graužikai – gausiausias skaičiumi žinduolių būrys, jų yra apie 1800 rūšių. Dažniausiai žmogus susiduria su naminiais graužikais: naminėmis pelėmis ir žiurkėmis. Kadangi dalis graužikų yra naktiniai gyvūnai, apie jų apsilankymą dažniausiai sužinome iš paliktų pėdsakų: išmatų, šlapimo dėmių, kojų pėdsakų, iš maisto produktams (daržovėms, obuoliams, grūdams), tarai, pastatams padarytos žalos.

KVSC Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausiosios specialistės Elenos Liakienės teigimu, graužikai dažniausiai veisiasi ir apsigyvena nešvariose bei netvarkingose patalpose, kur kaupiami nereikalingi daiktai, metamos maisto atliekos. Graužikai yra labai vislūs, šoklūs, gerai plaukia, gali laipioti sienomis, užuolaidomis, vamzdžiais, elektros kanalais, laidais, todėl aptinkami net aukščiausiuose pastatuose. Su graužikų išskyromis į aplinką gali patekti užkrečiamųjų ligų sukėlėjai. Pastaruoju metu nerimą kelia mūsų šalyje gan sparčiai plintanti leptospirozė ir jersiniozė.

Leptospirozė – ūminė užkrečiamoji liga, kurios sukėlėjas yra leptospira genties bakterijos. Dažniausias infekcijos šaltinis – žiurkės. Žmogus leptospiroze gali užsikrėsti valgydamas leptospira genties bakterijomis užterštą maistą, gerdamas užterštą nevirintą vandenį, pieną, per pažeistą odą. Inkubacinis ligos periodas trunka nuo 3 iki 30 dienų. Liga prasideda staiga, temperatūra pakyla iki 39 – 40 laipsnių, krečia šaltis, skauda galvą, strėnas, blauzdų raumenis, blogėja apetitas, ligonį pykina, jam skauda pilvą, parausta veidas, akių odenos, padidėja kepenys, atsiranda hemoraginis bėrimas, gelta, gali kraujuoti iš nosies, žarnyno, lytinių organų. Gali išsivystyti ūmus inkstų nepakankamumas. Laiku pradėjus gydytis po 10 dienų ligonis ima sveikti. Persirgus leptospiroze įgyjamas ilgalaikis imunitetas.

Jersinjozę sukelia bakterijos – jersinijos. Skirtingai nei kitų ligų sukėlėjai, jersinijos sugeba daugintis net šaldytuve laikomuose maisto produktuose. Jersinjozės sukėlėjai plinta per jersinijomis užterštus, šiluminiai neapruoštus ar nepakankamai apruoštus įvairius maisto produktus. Dažniausiai užsikrečiama per pūvančias daržoves, tačiau ligos sukėlėju gali būti užterštas bet koks maisto produktas. Jersinjoze žmonės dažniausiai suserga spalio – balandžio mėnesiais, nes pūvančios daržovės yra puiki terpė sukėlėjui egzistuoti ir daugintis. Nuo užsikrėtimo iki požymių atsiradimo praeina 1 – 4, kartais – 15 dienų. Pasireiškia tokie ligos simptomai kaip galvos, raumenų, sąnarių skausmas, silpnumas, temperatūra pakyla iki 38 – 39 laipsnių. Gali išsivystyti pykinimas, vėmimas, gausus viduriavimas, kartais su kraujo priemaiša, dešinės pilvo pusės spąstiniai skausmai, simetrinis liemens ir galūnių bėrimas, akių gleivinės uždegimas. Liežuvis iš pradžių būna balzganas, vėliau pasidaro avietinis, dažnai padidėja kepenys, blužnis, limfmazgiai. Sunkiais ligos atvejais išsivysto sepsis, opinis kolitas, kepenų ir blužnies abscesas. Išmatose aptinkama nesuvirškinto maisto.

Pasak KVSC Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausiosios specialistės Elenos Liakienės, graužikų platinamų ligų galima išvengti taikant dvi pagrindines priemones: sukuriant nesvetingą graužikams gyventi ir veistis aplinką bei naikinant graužikų populiaciją. Maistas turi būti laikomas graužikams neprieinamoje taroje, maisto ruošimo ir laikymo patalpos turi būti sandarios ir tinkamai valomos, turi būti įdiegtos efektyvios patalpų valymo ir atliekų surinkimo sistemos. Ypač daug dėmesio reikėtų skirti daržovių laikymui. Jas sandėliuoti graužikams neprieinamose vietose, nuolat šalinti supuvusias daržoves, o prieš naudojimą gerai plauti ir blanširuoti. Masinį graužikų naikinimą efektyviai atlieka kenkėjų kontrolės paslaugas teikiančios įmonės. Daugiabučių namų bendrijoms, įstaigų bei individualių namų savininkų gyventojams sudarius vienkartines ar ilgalaikes paslaugos teikimo sutartis su minėtas paslaugas teikiančiomis įmonėmis ar iš jų gavus tinkamą informaciją apie graužikų naikinimui tinkamų priemonių įsigijimą ir naudojimą, būtų galima išvengti graužikų antplūdžio patalpose.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.