Darželių eilėse – tūkstančiai vaikų

Dar prieš vasaros atostogas uostamiesčio ikimokyklinio ugdymo įstaigų vadovų išsakyti nuogąstavimai, jog naujus mokslo metus čia pasitiks toli gražu ne visi eilėse laukiantys vaikai, pasitvirtino. Nemažai vaikų šiemet paprasčiausiai liko už borto.

Uostamiesčio ikimokyklinių įstaigų vadovai vienabalsiai tvirtina, jog didžiausias jų ir tėvų galvos skausmas – lopšelinio amžiaus vaikai.

Švietimo skyriaus atstovai apgailestauja – daugiau vietų vaikams šiemet tikrai neatsiras. Anot jų, vienintelis būdas užtikrinti atžalai vietą darželyje – užrašyti į eilę vos gimusį kūdikį. Deja, ir ši praktika gelbsti ne visada.

Vaikus auginantiems klaipėdiečiams belieka guostis tik tuo, jog mieste jau suplanuoti 4 sklypai ikimokyklinėms ugdymo įstaigoms statyti.

Trūksta lopšelio grupių

Anot „Atžalyno” darželio vadovės Vandos Armonavičienės, vietų stygiaus problema šiaurinės miesto dalies ikimokyklinio ugdymo įstaigose aktuali jau trejus metus.

Šiemet daugiausiai laukiančiųjų vietos „Atžalyne” – dvimečiai bei trimečiai. Į dvi lopšelinukų grupes priimta 30 vaikų, nors pretendentų buvo dvigubai daugiau. Vilčių neteikia ir tolesnės perspektyvos – jau užrašyta į eilę 18 šiemet gimusių vaikų.

Patekti į kitas amžiau grupes ne taip sudėtinga. Anot V. Armonavičienės, nebuvo atsakyta nė vienam vaikui, tačiau grupės sausakimšos.

Visų pageidaujančiųjų šiemet negalėjo priimti ir kita įstaiga – „Varpelio” mokykla-darželis. Pasak jo vadovės Irenos Matijošaitienės, įstaiga nepatenkino 14 trimečių tėvelių prašymų.

„Užjaučiu tėvus, man ir pačiai liūdna, tačiau niekuo negaliu padėti. Lovų skaičiaus juk nepadauginsi. Situaciją pakeistų tik naujų ikimokyklinio ugdymo įstaigų statyba”, – guodėsi vadovė.

Ne ką mažiesiems klaipėdiečiams gali pasiūlyti ir pietinėje miesto dalyje įsikūrę darželiai. Į „Ąžuoliuko” lopšelio grupes pateko tik 30 vaikų, tuo metu prašymų sulaukta per 100. Eilėje į šias grupes kitiems metams jau laukia 80 mažylių, o į laimingųjų sąrašą geriausiu atveju pateks tik 45.

„Matau tik vieną išeitį – uždaryti darželiuose mokyklines grupes ir vietoj jų steigti lopšelio grupes. Tada problema tikrai išsispręs”, – tvirtino „Ąžuoliuko” vadovė Elena Plioraitienė.

Visų laukiančiųjų nesutalpino ir „Linelio” darželis. Anot įstaigos direktorės pavaduotojos Angelės Grigaliūnienės, ypač paklausios šiemet buvo rusakalbiams skirtos lopšelio grupės.

Eilėse – tūkstančiai

„Situacija įtempta visame mieste, deja, daugiau vietų vaikams šiais mokslo metais tikrai neatsiras”, – neslėpė uostamiesčio Švietimo skyriaus vyriausioji inspektorė Stefanija Vancevičienė.

Didžiausias vietų trūkumas, pokalbininkės teigimu, šiaurinėje miesto dalyje. Čia veikiančios trys ikimokyklinio ugdymo įstaigos paprasčiausiai nepajėgios aptarnauti visų naujai išdygusių gyvenamųjų mikrorajonų gyventojų. Tiesa, šioje miesto dalyje suplanuotas sklypas naujai įstaigai, tačiau kada ji atvers duris – neaišku.

Pietinėje miesto dalyje labiausiai trūksta vietų lopšelinukams. Tačiau šią problemą, anot S. Vancevičienės, ruošiamasi spręsti. Vietoj mokyklinių grupių mokyklose-darželiuose „Du gaideliai”, „Vyturėlis” bei „Berželis” planuojama įsteigti trūkstamų lopšelio grupių.

Šiemet su vietų trūkumo problema susidūrė ir centre įsikūrusios ikimokyklinio ugdymo įstaigos. Pokalbininkės teigimu, perpildyti yra „Svirpliuko” bei „Boružėlės” darželiai.

Švietimo skyriaus duomenimis, 54 uostamiesčio darželiuose naujus mokslo metus pasitiko per 6950 mažųjų klaipėdiečių. Ikimokyklinio ugdymo įstaigų eilėse laukia dar apie 1980 vaikų, iš jų daugiausia – lopšelinio amžiaus.

Šiuo metu uostamiesčio ikimokyklinės ugdymo įstaigos gali pasiūlyti 190 laisvų vietų lietuvių tautybės bei apie 130 vietų rusų tautybės vaikams. Iš jų vos 11 skirta lopšelinio amžiaus vaikams. Dar 22 laisvos vietos lopšelinukams yra mišriose trimečių-penkiamečių bei trimečių-šešiamečių grupėse.

Pirmiausia išdygs mokykla

Vietų darželiuose stygiaus problema, anot uostamiesčio Savivaldybės administracijos Socialinio departamento vadovės Nijolės Laužikienės, dar palyginti jauna – su ja susidurta vos prieš metus kitus. Todėl kalbos apie naujų įstaigų statybą kol kas nėra. Tačiau tėvus turėtų paguosti bent tai, kad sklypų ugdymo įstaigoms mieste numatyta į valias.

Bendruosiuose miesto planuose darželiams rezervuoti net keturi sklypai. Du iš jų, anot Architektūros ir miesto planavimo skyriaus vedėjo Almanto Mureikos, numatyti pietinėje , vienas – šiaurinėje miesto dalyje. Dar vienas sklypas bus suformuotas miesto centre. Be to, bus nagrinėjamos darželio Gandrališkių mikrorajono gyventojams statybos galimybės.

Viena iš pirmųjų, pokalbininko teigimu, turėtų išdygti mokykla Tauralaukyje. Jos statyboms numatyta užsakyti galimybių studiją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.