Dėl kontraceptinių tablečių – sąmyšis

Pranešimai, kad nuo rugsėjo kontraceptinių tablečių galima įsigyti tik su receptu, sukėlė sumaištį.

Daugiau nei prieš dvi savaites žiniasklaidos išplatintą informaciją Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos specialistai vadina iš piršto laužta. Nėra išleista jokių naujų teisės aktų, dėl kurių šių preparatų pardavimo tvarka keistųsi.

„Nuo rugsėjo niekas nepasikeitė. Kontraceptinės tabletės, kaip ir kiti receptiniai vaistai, buvo ir yra parduodami tik su gydytojo pasirašytu receptu”, – teigė „Camelia” vaistinių tinklo Farmacinės veiklos vadovė Asta Grigaitienė.

Tą patį tvirtino ir vaistinių tinklo „Eurovaistinė” komunikacijos vadybininkė Lina Liepytė.

Ji prisipažino nesuprantanti, kas paskleidė tokį triukšmą sukėlusią informaciją. Anot L.Liepytės, vaistinėse kontraceptinės tabletės visada buvo parduodamos tik su receptu.

Tačiau žurnalistė įsitikino, kad farmacininkų teiginiai prasilenkia su realybe. Pasivaikščiojusi po uostamiesčio vaistines, ji išsiaiškino, kad įsigyti neva receptinių tablečių galima be jokio vargo. Apie naują tvarką, galiojančią nuo rugsėjo, niekas net neužsiminė ir recepto nepaprašė.

Vienos „Camelia” vaistinės konsultantė paaiškino esą receptų bus griežtai reikalaujama nuo antrosios mėnesio savaitės. Pirmąją dar buvo galima tablečių gauti laisvai.

Medikai neabejoja, kad griežtesnė kontraceptikų pardavimo tvarka būtina.

„Tai hormoninis preparatas, turintis šalutinį poveikį. Kontraceptinių tablečių rūšių yra labai daug, jų poveikis skirtingas, todėl prieš perkant specialisto konsultacija būtina. Nėra garantijų, kad moteriai dėl šių vaistų neatsiras trombozių, neprasidės kraujavimas”, – įspėjo Klaipėdos universitetinės ligoninės II ginekologijos skyriaus vedėjas akušeris-ginekologas Raimondas Šiaulys. Jis apgailestavo, kad daugelis moterų kontraceptines tabletes renkasi pačios, prieš tai pasitarusios ne su gydytoju, o su draugėmis.

Gydytojas R.Šiaulys ramino, kad pas ginekologą dėl recepto nebūtina eiti kiekvieną mėnesį. Receptas išrašomas ir keliems mėnesiams ar net pusmečiui. Toks receptas pažymimas specialia žyma.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.