Aklumo priežastis – rūkalai

Ilgas nikotino sukeliamų ligų sąrašas kasdien darosi vis ilgesnis. Rūkaliai labiau rizikuoja senatvėje apakti dėl makulos degeneracijos negu tie, kurie niekada nerūkė. Ši liga – viena pagrindinių aklumo priežasčių. Atskleista, kad makulos degeneracija gali vystytis ne tik dėl paveldimumo ir įvairių aplinkos veiksnių.

Su amžiumi susijusi makulos degeneracija – progresuojanti akių liga, pažeidžianti centrinę tinklainės dalį (geltonąją dėmę). Šią ligą vystytis skatina ne tik rūkymas, bet ir kiti rizikos veiksniai, kurie lemia ir širdies bei kraujagyslių ligas. Pavyzdžiui, padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje ar aukštas kraujospūdis.

Sidnėjaus (Australija) universiteto mokslininkai dešimt metų stebėjo 2454 australus nuo 49 metų amžiaus. Iš pradžių visi studijos dalyviai atsakė į išsamų klausimyną, buvo atlikti jų akių tyrimai. Jie pakartoti praėjus penkeriems ir dešimčiai metų. Taip pat buvo fiksuojama jų rūkymo įpročių kaita, matuojamas kraujospūdis ir kūno masės indeksas.

Nustatyta, kad aktyviems rūkaliams keturis kartus dažniau, palyginti su tais, kurie niekada nerūkė, pradėjo formuotis su amžiumi susijusi makulos degeneracija ir ji kur kas greičiau progresavo. Rūkaliams amžiaus lemiama akių liga prasidėjo penkeriais metais anksčiau nei nerūkantiems.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.