Elektra brangs, kiek – dar neaišku

Elektrikai jau viešai gąsdina, kad trejus ateinančius metus už elektrą mokėsime gerokai daugiau – jie norėtų beveik penktadaliu padidinti kainas.

Elektros energijos gamintojai, perdavėjai ir skirstytojai jau pateikė informaciją Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai (VKEKK). Norima, kad viršutinės elektros kainų ribos didėtų 6 centais už kilovatvalandę.

VKEKK pirmininkas Vidmantas Jankauskas gyventojams siūlo kol kas nebijoti, kad elektros energija nuo kitų metų trejus metus kainuos tiek, kiek nori elektrikai.

„Iš to, ką pateikė įmonės, matome, kad elektros gamyba brangtų apie 2 centus už kilovatvalandę, „Lietuvos energijos” teikiamų perdavimo paslaugų viršutinė riba didėtų 1,2 cento, o skirstomųjų tinklų – apie 3 centus už kilovatvalandę”, – LŽ teigė V.Jankauskas. Jis pridūrė, kad kol kas tokie skaičiai kelia abejonių.

Bet jeigu komisija pritartų tokiems energetikų norams, elektra smulkiems vartotojams, gaunantiems energiją iš žemos įtampos tinklo, per ateinančius trejus metus teoriškai galėtų brangti iki 39 centų už kWh, verslui – 19 centų už kWh.

Elektros gamyba, perdavimas ir skirstymas, pasak V.Jankausko, brangs, tačiau kiek mažiau, nei užsimojo elektrikai. „Pavyzdžiui, jau dabar galima sakyti, kad elektros gamyba neturėtų brangti 2 centais už kilovatvalandę. Prognozuojama, kad jos tiek turėtų brangti dėl dujų kainų kilimo, tačiau dėl dujų elektra galėtų brangti daugiausia 0,3-0,4 cento”, – aiškina VKEKK pirmininkas.

„Sprendimą dėl kainų ribos įvertinusi sąnaudas ir prognozes priims komisija. Tačiau nustačius viršutines ribas dar nereiškia, kad gyventojams elektra tiek brangs. Paprastai ji būna mažesnė nei viršutinė riba”, – primena V.Jankauskas.

Neoficialiai skelbiama, kad energetikai siekia kitais metais smulkiems vartotojams elektrą parduoti bent 4 centais brangiau – po 37 centus už kWh.

Naujos viršutinės elektros kainų ribos įsigalios nuo kitų metų ir galios iki 2011 metų. Pagal viršutines elektros kainų ribas nustatomi konkretūs tarifai vartotojams. V.Jankauskas primena, kad viršutinės ribos bus aiškesnės, kai paaiškės dujų kainos.

Po susitikimo su prezidentu Valdu Adamkumi kandidatas į VKEKK pirmininko postą Virgilijus Poderys ir į komisijos narius siūlomas dabartinis Kainų komisijos Dujų skyriaus vadovas Danas Janulionis minėjo, kad kainų reguliavimą numatyta svarstyti rugsėjo 27 dieną VKEKK posėdyje, tame pačiame posėdyje numatoma patvirtinti ir naujas viršutines elektros kainų ribas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.