Amerikietis padėjo Rusijai nuskinti Europos auksą

Natūralizuoto amerikiečio Johno Roberto Holdeno taškai lėmė Rusijos rinktinei pergalę Europos čempionato finale – ji 60:59 įveikė savo žiūrovų akivaizdoje žaidusius Ispanijos krepšininkus.

Po TSRS subyrėjimo Rusija pirmąkart iškovojo aukso medalius. O ispanams tai buvo jau šeštasis pralaimėtas finalas Europos čempionatuose.

R.Šiškauskas – simboliniame penketuke
Naudingiausiu čempionato žaidėju išrinktas rusas Andrejus Kirilenka (vid. 18 taškų, 8,6 atk. kam.). Į simbolinį penketuką dar pateko Ramūnas Šiškauskas (Lietuva), Jose Manuelis Calderonas ir Pau Gasolis (abu Ispanija) bei Dirkas Nowitzki (Vokietija). Beje, vienintelis mūsų rinktinės kapitonas, patekęs į šį penketuką, nerungtyniauja NBA.

Paskutinis metimas

Pirmame kėlinuke ispanai atitrūko 15:4, tačiau ketvirtojo

pabaigoje Rusijos krepšininkai išlygino rezultatą (52:52). Likus žaisti nepilnas dvi minutes pasaulio čempionai pirmavo 59:54. Tada A.Kirilenka pataikė abi baudas, N.Morgunovas pelnė dvitaškį, o J.R.Holdenas išmušė kamuolį iš P.Gasolio rankų ir, likus žaisti 2 sekundes, įmetė dvitaškį bei persvėrė rezultatą (60:59). Netrukus P.Gasolio mestas kamuolys iš vidutinio nuotolio pašokinėjo ant lanko ir neįkrito.

„Ši diena mums skaudi. Prisipažįstu: padariau viską, kas buvo mano jėgoms, – po rungtynių kalbėjo paskutinio metimo autorius P.Gasolis. – Prisiimu atsakomybę dėl paskutinio nevykusio metimo. Galbūt reikėjo dar vieną žingsnį žengti ir būčiau pataikęs į krepšį…”

Visi už vieną

„Tikiuosi, tai tik pirmoji mūsų rinktinės sėkmė, – po triumfo per spaudos konferenciją kalbėjo Rusijos rinktinės lyderis A.Kirilenka. – Ispanų komanda fantastiška, pasaulio čempionė, bet šiandien mes jiems gadinome nervus ir žaidėme kaip vieningas kolektyvas: visi už vieną ir vienas už visus. Rungtyniavome ne tik prieš penkis ispanus aikštelėje, bet ir prieš 15 tūkst. žiūrovų.” Pasak A.Kirilenkos, rungtynių pradžia rusams nesisekė – jie suteikė ispanams galimybių įgyti didesnę persvarą, bet nepalūžo. Naudingiausias čempionato žaidėjas pabrėžė, jog ši pergalė – didelis trenerio Davido Blatto nuopelnas. „Nuo pat pradžių su juo dirbame maloniai. Per kiekvienas rungtynes jis prašo aikštelėje padėti vienas kitam. Jis, priimdamas bet kokį sprendimą, visada tariasi su mumis”, – krepšininkas negailėjo pagyrų žydų kilmės amerikiečiui treneriui D.Blattui.

D.Blattas – apie pergalę
„Pirmiausia ačiū mano didžioms žvaigždėms – Kirilenkai ir Chriapai, – kalbėjo naujųjų Europos čempionų treneris D.Blattas. – Rungtynių išvakarėse kalbėjomės, jog per finalą reikia būti vienas greta kito, kad nepajustume tribūnų spaudimo. Šiandien puikiai dengėme Pau Gasolį ir neleidome jam prisiartinti prie krepšio. Vaikinai didelį dėmesį skyrė ir Calderonui, kuris negalėjo žaisti taip ryškiai kaip per pirmas rungtynes su mumis. Beprotiškai rungtyniavo Holdenas. Per paskutines trejas rungtynes jis sustabdė ne ką kitą, o prancūzą Tony Parkerį, lietuvį Šarūną Jasikevičių ir dabar – Calderoną.”

Sidabras nedžiugina

Ispanijos rinktinės vyriausiasis treneris Pepu Hernandezas po finalo vos sulaikė ašaras: „Ši komanda man labai svarbi. Vaikinai ne tik meistriškai moka žaisti, bet ir gyvenime rodo pavyzdį. Man jie geriausi. Be abejo, sidabro medaliais niekas nesidžiaugia. Bet negalima teigti, kad neatlikome didelio darbo. Mes ir dabar įsitikinę, kad galime konkuruoti su bet kuriuo varžovu. Galbūt kelias dienas viską matysime kitaip, bet mūsų laukia didelė ateitis. Komanda žengia teisingu keliu. Nemanau, kad pralaimėjimas rusams – žingsnis atgal. Aišku, savo padarė ir klaidos. Mes turime jas išanalizuoti ir per kitas varžybas jų nekartoti.”

Muštynės ir bausmės

Penktąją vietą užėmė 2005-ųjų vicečempionė Vokietijos rinktinė, ji 80:71 nugalėjo Kroatijos krepšininkus, kurie liko šešti.

31 tašką laimėtojams pelnė ir 12 kamuolių po krepšiu atkovojo D.Nowitzki. Iš pralaimėjusiųjų rezultatyviausias buvo Marko Baničius (16 tšk.).

Kaip jau rašėme, septintąją vietą iškovojo Slovėnijos rinktinė, ji 88:74 įveikė prancūzus. Slovėnams įtikinamai pirmaujant susitikimo pabaigoje kilo muštynės. Likus žaisti pusantros minutės prieš Matjažą Smodišą šiurkščiai prasižengė Florentas Pietrusas. M.Smodišas puolė varžovą, tačiau sulaukė prancūzo Cedrico Ferchaud smūgio. Teisėjai diskvalifikacine pražanga nubaudė C.Ferchaud, techninę pražangą skyrė M.Smodišui, o F.Pietrusui – ir nesportinę, ir techninę pražangas.

Vokietijos, Kroatijos ir Slovėnijos rinktinės įgijo teisę varžytis 2008 metų Pekino (Kinija) olimpinių žaidynių krepšinio atrankos turnyre, kuris vyks ateinančių metų vasarą.

Po čempionate patirto fiasko Prancūzijos rinktinės lyderis 25 metų 188 cm ūgio Tony Parkeris, atstovaujantis San Antonijaus „Spurs” klubui, pažadėjo ir toliau atstovauti savo šalies rinktinei.

——————————————————————————–

Finalas

Rusija – Ispanija 60:59 (11:22, 20:12, 15:15, 14:10). Rusija: A.Kirilenka 17 taškų, A.Savrasenka 10, J.R.Holdenas ir A.Pankrašovas po 8, V.Chriapa 7 (12 atk. kam.).

Ispanija: J.M.Calderonas 15, P.Gasolis 14 (14 atk. kam.), J.Garbajosa 8.

Komandų rikiuotė:

1. Rusija

2. Ispanija

3. LIETUVA

4. Graikija

5. Vokietija

6. Kroatija

7. Slovėnija

8. Prancūzija

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Be kategorijos su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.