Šengenas – košmaras Rytams

Lenkijos spaudoje nagrinėjama, su kokiomis problemomis susidurs baltarusiai, rusai ir ukrainiečiai, kurie planuoja apsilankyti šioje šalyje.

Jau šių metų pabaigoje Lenkija ir kai kurios kitos Rytų Europos šalys, kartu ir Lietuva, prisijungs prie Šengeno zonos. Varšuvos politikus džiugina, kad Lenkijos pastangas įvertino Briuselio valdininkai, tačiau tai reiškia papildomas kliūtis Rytų kaimynams.

Vizų režimą baltarusiams, rusams ir ukrainiečiams Lenkija įvedė tik 2003 metais, prieš narystę ES. Toks buvo Briuselio reikalavimas. Iki tol buvusios SSRS piliečiai galėjo lankytis Lenkijoje be vizų, nes taip numatė sutartis, pasirašyta dar 1970 metais.

Šaliai prisijungus prie Šengeno erdvės, galimybių apsilankyti šioje šalyje Rytų europos gyventojams dar sumažės. Kad gautų Šengeno vizą, buvęs SSRS pilietis privalo turėti visą dokumentų komplektą, tarp jų draudimą ir kvietimą. Be to, reikia pateikti vizito tikslą ir turėti su savimi mažiausiai po 100 zlotų (25 eurus) kiekvienai dienai, kol jis bus Lenkijoje. Kol kas apsilankyti Lenkijoje nėra labai sunku. Niekas nereikalauja pateikti draudimo ar įrodyti, kad turi ganėtinai pinigų. Supaprastintas vizų išdavimo režimas veikia, nes Lenkija nori būti atvira kaimynams iš Rytų. Kasmet Lenkijos konsuliniai skyriai visame pasaulyje išduoda daugiau kaip milijoną vizų. Daugiausia – buvusios SSRS šalių piliečiams. Pastarieji taip pat nesiskundžia – Suomija ir Lenkija laikomos šalimis, į kurias lengviausia gauti vizas Rusijos, Ukrainos ar Baltarusijos piliečiams.

Lenkijai prisijungus prie Šengeno erdvės, Rytų kaimynams pirmiausia teks mokėti už vizas daugiau. Ukrainiečiai ir rusai turės už vizą mokėti 35 eurus, baltarusiai – net 50. Tačiau Lenkijos politikai tikisi, kad turistų ar norinčiųjų šiaip apsilankyti šalyje nesumažės. „Kai prisijungsime prie Šengeno, pasistengsime išduoti tiek pat vizų, kiek ir anksčiau”, – sakė vienas Lenkijos užsienio reikalų ministerijos (URM) pareigūnas. Iš tiesų, Lenkijos URM turės galimybę išduoti kelių rūšių vizas – ilgalaikes ir trumpalaikes. Jeigu Lenkija daugiau išduos ilgalaikių vizų, pareigūnų nuomone, veikiausiai turistų ar besilankančiųjų šalyje srautas nesumažės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

1 atsiliepimas į "Šengenas – košmaras Rytams"

  1. arunas

    jei tai Lenkijai sukelia kazkokiu nepatogumu ir didelio liudesio del rusu, gali nestoti i Sengena. kazkokia nesamone. galejo ir i EU bei NATO nestoti, butu dabar besitrynusi su baltarusiais ir ukrainieciais, o Anglija ir Airija butu laisva nuo lenku emigrantu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.