Kandidatas teniso su premjeru nežaidžia

Prezidentui įtiko antras premjero pasiūlytas kandidatas į Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) pirmininkus. Būsimasis jos vadovas neatskleidžia, ar imsis keisti dujų kainų reguliavimą.

Penkis mėnesius aistrų liūne skendėjusi VKEKK netrukus galės normaliai dirbti. Prezidentas Valdas Adamkus artimiausiu metu patvirtins naują komisijos sudėtį ir jos pirmininką – 45-erių finansų specialistą Virgilijų Poderį.

Vakar šis premjero Gedimino Kirkilo pasiūlytas kandidatas lankėsi pas šalies vadovą. „Nemedžioju, nežaidžiu teniso, neburiuoju. Žvejoju, bet ne su premjeru”, – sakė V.Poderys, LŽ paklaustas, ar laisvalaikio pomėgiai nesieja jo su Vyriausybės vadovu. Kandidatas teigė asmeninio pobūdžio klausimų iš prezidento nesulaukęs ir patikino jokių ryšių su energetikais neturįs. Gavęs siūlymą užimti VKEKK vadovo postą V.Poderys svarstė maždaug savaitę. „Iki šiol savęs klausinėju, kodėl sutikau. Tikrai ne dėl pinigų. Pirmiausia – tai iššūkis”, – sakė būsimasis komisijos vadovas.

Susikerta daug interesų

„Postas labai sudėtingas, daug interesų, labai aktyvūs politikai, stiprios visuomeninės organizacijos”, – po susitikimo su prezidentu apie būsimas pareigas kalbėjo V.Poderys. Paklaustas, ar imsis keisti dujų kainų reguliavimą, kandidatas tiesiai neatsakė. „Įstatymas yra toks, koks yra. Ar bus pakeistas, neaišku, nes yra dar tik projektas. Komisija yra kolektyvinė institucija, naujam vadovui reikia žinoti visų komisijos narių nuomonę”, – teigė V.Poderys.

Per metus būsimasis VKEKK vadovas darbo vietą keis jau trečią kartą. 2006-ųjų spalį jis pradėjo dirbti premjero patarėju finansų klausimais. Šių metų kovą V.Poderys iš Vyriausybės pasitraukė ir įsidarbino bendrovėje „Finastos investicijų valdymas”.

V.Poderys yra baigęs Vilniaus universiteto Fizikos fakultetą, Kauno Vytauto Didžiojo universiteto Ekonomikos ir vadybos fakultetą bei Baltijos vadybos institutą. 1983-1992 metais jis dirbo Mokslų akademijos Chemijos institute, vėliau susidomėjo finansais ir įsidarbino Finansų ministerijoje. Dvi kadencijas jis vadovavo Vertybinių popierių komisijai.

D.Čeledinas buvo nepriimtinas
Kuo pakeisti Vidmantą Jankauską, komisijai vadovavusį dvi kadencijas, aktyviai ieškota visą vasarą. Premjero nemalonę V.Jankauskas užsitraukė, kai komisija, patvirtinusi naują dujų kainų skaičiavimo metodiką, apribojo dujų importuotojų pelną.

Birželį G.Kirkilas į VKEKK vadovo postą pasiūlė „Lietuvos energijos” Branduolinės energetikos departamento direktoriaus pavaduotojo, Lietuvos teniso federacijos viceprezidento bei savo žaidimo partnerio Dariaus Čeledino kandidatūrą. Prezidentui šis kandidatas pasirodė nepriimtinas. Iškilo abejonių, ar D.Čeledinas, perėjęs iš „Lietuvos energijos” dirbti į kontroliuojančią komisiją, sugebės išvengti interesų konflikto. Tokios abejonės suerzino premjerą. Jis apkaltino prezidentūrą, kad ši vilkina patvirtinti komisijos sudėtį ir taip proteguoja kai kurias energetikos įmones. Senąją komisiją G.Kirkilas apibūdino kaip palankią šilumininkams. Liepą prieš premjero norą komisija patvirtino viršutines perparduodamų dujų kainų ribas ir taip apribojo „Lietuvos dujų” bei „Dujotekanos” pelną. Kaip žinoma, su dujininkais siejamas įtakingas premjero patarėjas Albinas Januška.

Rugpjūčio pabaigoje E.Čeledinas pats atsiėmė savo kandidatūrą į komisijos vadovus.

Teiks pataisas

Jau kitą savaitę VKEKK turėtų patvirtinti gamtinių dujų tiekimo kainas laisviesiems vartotojams. Tame pačiame posėdyje numatoma patvirtinti ir naujas viršutines elektros kainų ribas.

Tai vakar pranešė V.Poderys bei kartu su juo pas prezidentą lankęsis kandidatas į komisijos narius Danas Janulionis. VKEKK jis dirba ir dabar. Pasak D.Janulionio, metodika numato dujų įmonėms nustatyti 7-8 proc. pelno maržą.

Iki šiol komisija nereguliavo dujų tiekimo kainos laisviesiems vartotojams – tai padaryti ją įpareigojo balandį priimtas naujas Gamtinių dujų įstatymas, kuriuo remiantis liepos pabaigoje komisija patvirtino naują dujų skaičiavimo metodiką.

Netrukus Vyriausybė turėtų pateikti Seimui įstatymo pataisas, kuriomis siūlo nereguliuoti kainų laisviesiems vartotojams. Jei Seimas jas priimtų, Kainų komisija vėl turėtų keisti metodiką ir atšaukti sprendimus dėl konkrečių kainų, jei jie būtų priimti.

Pagal įstatymą VKEKK sudaro penki nariai. Ūkio ministerijos atrinktus kandidatus premjero teikimu penkeriems metams skiria prezidentas.

Šiuo metu dirbančios komisijos ir jos pirmininko V.Jankausko kadencija baigėsi balandžio 12-ąją, tačiau ji dirba, kol bus paskirta pamaina.

Pasak prezidento atstovės spaudai Ritos Grumadaitės, prezidento nuomone, Seimas turėtų priimti naują įstatymą, reglamentuojantį VKEKK darbą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.