Specialistai ragina saugotis graužikų platinamų ligų

Kauno visuomenės sveikatos centro (KVSC) specialistai įspėja gyventojus saugotis graužikų pernešamų ligų, kuriomis paprastai užsikrečiama dėl atvėsusių orų suaktyvėjus graužikų atakoms.
Pasak KVSC, pastaruoju metu nerimą kelia sparčiai plintančios graužikų pernešamos ligos – leptospirozė ir jersiniozė, kurios gali ilgam paguldyti į lovą.

Paprastai žiurkių pernešama leptospirozė yra ūminė užkrečiamoji liga, kuria užsikrečiama per užterštą maistą, užterštą nevirintą vandenį ar pažeistą odą.

Liga prasideda staiga, temperatūra pakyla iki 39 – 40 laipsnių, skauda galvą, pilvą, strėnas, blauzdų raumenis, ligonį pykina, parausta veidas, akių odenos, padidėja kepenys, atsiranda hemoraginis bėrimas, gelta, gali kraujuoti iš nosies, žarnyno, lytinių organų. Gali išsivystyti ūmus inkstų nepakankamumas. Laiku pradėjus gydytis po 10 dienų ligonis ima sveikti.

Tuo metu jersinjoze dažniausiai užsikrečiama per pūvančias daržoves, tačiau ligos sukėlėju gali būti užterštas bet koks maisto produktas. Jersinjoze žmonės dažniausiai suserga spalio – balandžio mėnesiais, nes pūvančios daržovės yra puiki terpė sukėlėjui daugintis.

Pasireiškia tokie ligos simptomai kaip galvos, raumenų, sąnarių skausmas, silpnumas, temperatūra pakyla iki 38 – 39 laipsnių. Gali išsivystyti pykinimas, vėmimas, gausus viduriavimas, kartais su kraujo priemaiša, dešinės pilvo pusės skausmai, simetrinis liemens ir galūnių bėrimas, akių gleivinės uždegimas. Dažnai padidėja kepenys, blužnis, limfmazgiai.

Pasak KVSC Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausiosios specialistės Elenos Liakienės, graužikų platinamų ligų galima išvengti sukuriant nesvetingą graužikams gyventi ir veistis aplinką bei naikinant graužikų populiaciją.

Maistas turi būti laikomas graužikams neprieinamoje taroje, maisto ruošimo ir laikymo patalpos turi būti sandarios ir tinkamai valomos, turi būti įdiegtos efektyvios patalpų valymo ir atliekų surinkimo sistemos.

Ypač daug dėmesio siūloma skirti daržovių laikymui – jas sandėliuoti graužikams neprieinamose vietose, nuolat šalinti supuvusias daržoves, o prieš naudojimą gerai plauti ir blanširuoti.

Pasak pranešimo, masinį graužikų naikinimą efektyviai atlieka kenkėjų kontrolės paslaugas teikiančios įmonės.

Graužikai dažniausiai veisiasi ir apsigyvena nešvariose bei netvarkingose patalpose, kur kaupiami nereikalingi daiktai, metamos maisto atliekos. Jie yra vislūs, šoklūs, gerai plaukia, gali laipioti sienomis, užuolaidomis, vamzdžiais, elektros kanalais, laidais, todėl aptinkami net aukščiausiuose pastatuose.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.