Generolas ruošiasi į NATO vadavietę, atsisveikina su sausumos pajėgomis

Kadenciją baigiantis Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas brigados generolas Arvydas Pocius ruošiasi naujoms pareigoms NATO vadavietėje Norfolke ir lankydamas Sausumos pajėgų dalinius atsisveikina su kariais.
„Kadangi išskrendu į tolienės tarnybos vietą, norėjau pamatyti, kas per trejus metus padaryta. Vertinu savo akimis ir ausimis, bandysiu per likusį laiką dar ką nors išspręsti”, – BNS sakė A.Pocius.

Brigados generolas A.Pocius spalio mėnesį pradės tarnybą vienoje iš dviejų Aljanso vadaviečių – vyriausioje NATO pajėgų transformacijos vadavietėje Norfolke, JAV, kur trejus metus vadovaus transformacijos Jungtiniam mokymų ir doktrinų skyriui.

Generolas prieš dvi savaites lankės vadavietėje Norfolke Virdžinijos valstijoje, ir jau kiek susipažino su būsimomis pareigomis.

„Į mano pareigas įeis važiavimas į NATO žinioje esančias mokyklas, stebėjimas, kaip vyksta karių tobulinimas, vykimas į misijas”, – pasakojo A.Pocius.

Lauko pajėgų dalinius vizituojantis brigados generolas sako įpėdiniui paliekantis pakankamai darbų, iš kurių svarbiausiais jis laiko sausumos pajėgų perginklavimą kovine technika bei įsipareigojimų NATO ir ES vykdymą.

Lietuvos sausumos pajėgas sudaro motorizuotoji pėstininkų brigada „Geležinis Vilkas”, krašto apsaugos savanorių pajėgos, Juozo Vitkaus inžinerijos batalionas bei Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo batalionas.

A.Pocius sako lankydamas dalinius norįs įsitikinti, jog tinkamai vykdė savo pareigas.

„Pagrindas buvo kovinis rengimas ir dalyvavimas tarptautinėse operacijose. Ir, žinoma, mokymai, pratybos, prestižo kėlimas, sąveika su NATO valstybėmis”, – buvusius iššūkius vardijo A.Pocius. Anot jo, vizitų metu karių nusiskundimų beveik nesulaukia.

Brigados generolas teigė jau žinąs galimą savo įpėdinį, tačiau jo neįvardijo.

„Žinau, bet negaliu įvardinti. Tai vyriausiojo kariuomenės vado – prezidento – sprendimas, patariant krašto apsaugos ministrui”, – sakė A.Pocius.

Tikėtina, kad naujuoju Sausumos pajėgų vadu taps Baltijos gynybos koledžo Tartu vadovas brigados generolas Algis Vaičeliūnas – jo kadencija koledžo vadovo poste turėtų baigtis šių metų pabaigoje. Anot A.Pociaus, vadų pasikeitimo ceremonija preliminariai numatyta rugsėjo 26 dieną.

Kadenciją baigiantis Sausumos pajėgų vadas Lietuvą paliks spalio 5-ąją. Į naująsias pareigas jis paskirtas birželį.

50 metų amžiaus generolas A.Pocius pakeis prieš tai NATO vadavietėje dirbusį Latvijos generolą. A.Pocius bus atsakingas už visų 26 NATO valstybių kovinių pajėgumų tobulinimą, plėtojimą, lankantis Aljanso šalyse turės vertinti karinius padalinius ir siūlyti pakeitimus, kaip keisti ginkluotę, struktūrą ir aprūpinimą.

NATO karinę struktūrą sudaro Karinis komitetas ir du vadai – Sąjungininkų pajėgų Europoje vyriausiasis vadas, kurio vadavietė yra Monse, Belgijoje, ir Sąjungininkų vyriausiasis vadas transformacijai, įsikūręs Norfolke.

Vyriausiasis vadas Europoje yra atsakingas už visas NATO operacijas, nepriklausomai nuo jų buvimo vietos, o vadas transformacijai atlieka funkcinį vaidmenį – jis atsakingas už Aljanso pajėgų ir pajėgumų nuolatinių pokyčių skatinimą ir priežiūrą. Jis tuo pat metu eina JAV jungtinių pajėgų vado pareigas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Generolas ruošiasi į NATO vadavietę, atsisveikina su sausumos pajėgomis"

  1. neziniukas

    tai kurio Pociaus nuotrauka ideta?

  2. Zinantis

    Cia ex saugumiecio Pociaus foto ideta.
    Suklydo saito administratoriai. Gal istaisys klaida?!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.