Iranas po perspėjimo apie karą užsipuolė „amerikiečių” Prancūziją

Irano oficiali žiniasklaida pirmadienį piktai užsipuolė Prancūziją, kai jos užsienio reikalų ministras perspėjo pasaulį ruoštis karui, apkaltinusi Paryžių dar griežtesne pozicija negu Vašingtono.
„Naujieji Eliziejaus šeimininkai nori mėgdžioti Baltuosius rūmus”, – savo redakcijos skiltyje teigė valstybinė agentūra IRNA, galvoje turėdama Prancūzijos prezidento rūmus.

Pasak jos, nuo tada, kai Nicolas Sarkozy (Nikola Sarkozi) prezidento poste pakeitė Jacques`ą Chiracą (Žaką Širaką) ir pradėjo puoselėti glaudesnius ryšius su Jungtinėmis Valstijomis, „jis įgavo amerikietišką odą”.

„Prancūzijos žmonės niekada nepamirš laikų, kai į Eliziejų atsikraustė ne europiečiai”, – teigė ji.

Kandūs komentarai pasirodė po to, kai Prancūzijos užsienio reikalų ministras Bernardas Kouchneras (Bernaras Kušneras) pareiškė, kad pasaulis turėtų ruoštis galimam karui dėl Irano branduolinės programos, dėl kurios Jungtinės Tautos jau du kartus skelbė sankcijas.

„Mes turime rengtis tam, kas blogiausia, o blogiausia – tai karas”, sakė B.Kouchneras interviu Prancūzijos televizijai ir radijui.

Pasak B.Kouchnero, derybos su Iranu dėl jo branduolinės programos turi vykti „iki pat galo”, bet jeigu Teheranas susikurs branduolinį ginklą, jis kels „realią grėsmę visam pasauliui”.

IRNA pridūrė: „Eliziejaus šeimininkai tapo Baltųjų rūmų valios vykdytojais ir pradėjo kalbėti tonu, kuris yra dar griežtesnis, dar labiau kurstantis ir dar nelogiškesnis negu Vašingtono”.

Prancūzija Irane turi ekonominių interesų, ypač automobilių ir naftos pramonėse, tačiau į valdžią atėjus N.Sarkozy, jos politika susipriešinimo su Iranu atžvilgiu tapo kur kas griežtesnė.

Iranas įnirtingai neigia JAV kaltinimus, esą jis siekia pasigaminti atominę bombą, ir tvirtina, kad jo branduolinė programa skirta tik elektros gamybai.

Tačiau Jungtinės Valstijos niekada neatmetė galimybės imtis karinių veiksmų prieš Iraną. Sekmadienį JAV gynybos sekretorius Robertas Gatesas (Robertas Geitsas) taip pat sakė, kad „svarstomos visos galimybės”.

Iranas teigė niekada nesmogsiantis pirmas, bet perspėjo, kad atsakys „triuškinama jėga”, jei JAV surengs atakas jo teritorijoje.

Vienas elitinių Revoliucinės gvardijos pajėgų generolas sakė, kad Irano raketos gali pasiekti JAV taikinius kaimyniniame Irake ir Afganistane.

„Šiandien amerikiečiai yra susitelkę aplink mūsų šalį, bet tai nereiškia, kad jie mus apsupo. Jie apsupo patys save ir yra mūsų pasiekiami”, – agentūrai IRNA sakė generolas Mohammadas Hassanas Koussechi (Mohamadas Hasanas Kusečis).

„Jeigu Jungtinės Valstijos teigia nustačiusios 2 tūkst. taikinių Irane, tai tada visi amerikiečiai, esantys aplink Iraną, gali būti mūsų taikiniais”, – sakė jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.