Sutuoktinių turtas – kada mano, o kada mūsų?

Susituokusi iškart po santuokos įregistravimo pora tampa bendraturčiais ir visas, po santuokos įgytas jų turtas jau greičiausiai bus bendras. „Bendras sutuoktinių turtas” teisiškai vadinamas bendrąja sutuoktinių nuosavybe. Tačiau yra atvejų, kai, nors ir gyvendamas santuokoje, vyras ar žmona turtą gali vadinti tik „savu”, kitaip tariant, jis nepriklauso jo antrajai pusei. Tai sutuoktinio asmeninė nuosavybė.

Būtent šiuos skirtumus dažnai poroms aiškina notarai. Jie padeda sutuoktiniams aiškiai atskirti, kada jų turtas neginčytinai yra bendras, o kada – priklauso tik vienam iš sutuoktinių. „Pavyzdžiui, poros tikrai dažnai nustemba sužinojusios, kad visai nesvarbu, ar turtą, įgytą po santuokos sudarymo, jūs registravote vien savo, o net ne abiejų sutuoktinių vardu – toks turtas jau priklausys abiem, o ne tam, kurio vardu jis registruotas. Tarkim, vyras nusipirko automobilį ir registravo jį savo vardu, tačiau jis lygiai tiek pat priklauso ir žmonai,” – aiškina Vilniaus 31-ojo notaro biuro notaras Saulius Svaldenis.

Turtas, įgytas santuokoje, yra abiejų sutuoktinių bendroji jungtinė nuosavybė. Abiejų sutuoktinių atskirai iki santuokos sudarymo įgytas turtas yra asmeninė kiekvieno nuosavybė. Jei žmona ar vyras gavo palikimą ar turtas jam buvo padovanotas ir testamente ar dovanojimo sutartyje nebuvo nurodyta, kad tai perduodama bendrojon sutuoktinių nuosavybėn, vadinasi, visas palikimas taip pat priklausys tik tam, kuriam jis skirtas. Be to, tokiu turtu sutuoktinis galės disponuoti savo nuožiūra ir net be kito sutuoktinio sutikimo. Jeigu kuris nors sutuoktinis susižalojo ir jam buvo išmokėta kompensacija už žalą, tai šie pinigai taip pat nepriklausys porai – jie skirti tik nukentėjusiajam.

Konsultuojant verslininkus, notarams dažnai tenka aiškinti, ar individuali įmonė laikoma sutuoktinio, individualios įmonės savininko, asmenine nuosavybe, ar vis dėlto tai – bendras sutuoktinių turtas? Notaras Saulius Svaldenis teigia: „Pagal Individualių įmonių įstatymą individualią įmonę gali steigti tik vienas fizinis asmuo, taigi savininkas yra tik vienas. Tačiau dažniausiai individuali įmonė yra šeimos verslas – verslui naudojamas bendras sutuoktinių turtas, jų fizinis ir intelektinis darbas, o iš jos veiklos gautos pajamos naudojamos visos šeimos poreikiams tenkinti. Todėl galima teigti, kad individuali įmonė, įsteigta santuokos metu, yra sutuoktinių bendroji nuosavybė.” Taip pat reikia žinoti, kad jeigu santuokos metu įsigijote bendrovės akcijų, tai jos taip pat iškart taps sutuoktinių bendra jungtine nuosavybe.

Notarų klientams, susipažinusiems su sutuoktinių turto teisinio režimo įstatymu, kyla klausimas, ar galima sutartimi nustatyti kitokį sutuoktinių turto režimą, negu jis nustatytas Civiliniame kodekse. Notaras Saulius Svaldenis sako, kad visus subtilius klausimus ir net mažiausias smulkmenas galima surašyti ir patvirtinti notariškai vedybų sutartyje. Šį dokumentą galima pasirašyti ir prieš vestuves, ir jau gyvenant santuokoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Specialistai konsultuoja su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.