Remontams mokyklos užsidirba ir pačios

Po Klaipėdos mokyklų stogais glaudžiasi ne tik mokiniai ir mokytojai, bet ir įvairios verslovės.

Tualetų nepasigenda

Nereikalingą plotą kai kurios mokyklos išnuomoja, o už gautus nuompinigius gerina savo buitį.

Dalį patalpų, savivaldybės tarybai leidus, mokyklos ilgiausiai gali išnuomoti penkeriems metams.

Tokiam laikui išnuomotos vaikų klubo „Saulutė” ir Naujakiemio suaugusiųjų mokyklos patalpos.

Penkeriems metams nuomotos ir „Pajūrio” bei Simono Dacho mokyklų patalpos.

Pasibaigus nuomos sutartims, šių mokyklų vadovai vėl kreipėsi į savivaldybę, prašydami skelbti naują konkursą laisvoms patalpoms nuomoti.

„Pajūrio” vidurinė mokykla nuomoja patalpas, kuriose anksčiau buvo tualetai. Pasak „Pajūrio” vidurinės mokyklos direktoriaus Piotro Gaidajenkos, šie tualetai dėl juos įrenginėjusių statybininkų darbo broko niekada neveikė ir nebuvo naudojami pagal paskirtį.

Mokyklai nebuvo kaip nenaudojamų tualetų pritaikyti savoms reikmėms, todėl nuspręsta patalpas išnuomoti. Taip čia įsikūrė vairavimo mokykla.

P.Gaidajenka džiaugėsi, kad nuomininkai suremontavo buvusias patalpas ir mokėjo nuompinigius, už kuriuos mokykla suremontavo kitus veikiančius tualetus. Be to, vyresniųjų klasių mokiniai kaip fakultatyvą pradėjo lankyti vairavimo mokykloje vykstančias saugaus eismo pamokas.

Direktorius sakė, kad net ir atsisakius vienų tualeto patalpų, mokyklai netrūksta sanitarinių mazgų. Šiuo metu „Pajūrio” mokykloje mokosi vos 520 moksleivių, kuriems visiškai pakanka likusių tualetų.

Galėjo pasirinkti

S.Dacho mokykla norėtų vėl nuomoti bufetą, nes pačiai jį išlaikyti – per brangu, o visiškai atsisakyti – netikslinga.

Mokykloje mokosi 1225 moksleiviai ir ne visi per pertraukas suspėja pavalgyti valgykloje.

Ilgai bufetas buvo nuomotas individualiai įmonei. Čia moksleiviai galėjo nusipirkti bandelių, arbatos ar kavos. S.Dacho vidurinės mokyklos direktorė Elena Blažienė norėtų, kad ir toliau taip būtų.

„Kai yra ir mokyklos valgykla, ir privatus bufetas, mokiniai turi galimybę pasirinkti, kur pavalgyti. Be to, bufetas sumažina per pertraukas į valgyklą atskubančių mokinių srautus”, – teigė E.Blažienė.

Nors nuompinigiai, kuriuos mokykla gaudavo už bufeto patalpas, nebuvo dideli, direktorė sakė, kad ir jie pravertė gerinant mokyklos buitį.

Trys nuomos būdai

Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Jolanta Ceplienė pasakojo, kad yra trys mokyklų, darželių arba papildomo ugdymo įstaigų nuomos būdai.

Patalpas galima išnuomoti penkeriems metams, o pasibaigus šiam terminui, jeigu taryba leidžia, galima skelbti naują nuomos konkursą. Tokiam laikui išnuomoti numatytas patalpas turi apžiūrėti savivaldybės Švietimo skyriaus darbuotojai ir nuspręsti, ar jų tikrai neprireiks pačiai mokyklai.

Taip pat laisvu nuo užsiėmimų metu švietimo ir ugdymo įstaigos gali nuomoti patalpas vieneriems mokslo metams. Paprastai po pamokų jas nuomojasi įvairius kursus rengiančios įstaigos, taip pat sporto ir šokių ansambliai. Šie nuomininkai irgi atrenkami konkurso būdu.

J.Ceplienė sakė, kad vieneriems mokslo metams patalpas nuomoja apie pusę Klaipėdos mokyklų ir šiek tiek mažiau vaikų darželių.

Savo patalpas mokyklos gali išnuomoti ir vienkartiniams renginiams, trunkantiems iki 30 dienų.

Surinktus nuompinigius švietimo ir ugdymo įstaigos perveda į savivaldybės Finansų skyriaus surenkamąją sąskaitą. Vėliau visi pinigai atitenka juos surinkusioms mokykloms, kurios nurodo, kaip tuos pinigus panaudos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.